Picasso Museum in Malaga

We kennen allemaal zijn naam. Sommigen onder ons kennen zijn werken, zijn prenten, zijn invloed op de kunstwereld. Het is zonder twijfel één van de grootste kunstenaars van de twintigste eeuw: Pablo Picasso. Het Pablo Picasso museum in Malaga stelt zijn werk tentoon. In een sublieme setting is zijn werk gehuisvest; één van de ‘must-see’ van de sympathieke stad Malaga.

Picasso

Het is lastig de man te vangen. Hij was kunstschilder, keramist, beeldhouwer en zelfs sieraadontwerper. In 1881 zag Pablo Picasso het levenslicht en had vanaf kinds af aan al de artistieke impuls. Als jonge kunstenaar werkte hij ‘s nachts en sliep overdag – in sobere armoede. Veel van zijn schilderijen heeft hij zelfs verbrandt om zich te warmen. Aan het begin van de twintigste eeuw werd hij favoriet van de Amerikaanse kunstverzamelaar Gertrude Stein. Vanaf die tijd is hij succesvol gebleven. Ook de vriendschap met zijn rivaal Henri Matisse motiveerde hem om op hoog niveau te presteren en nieuwe ingangen te vinden voor de schilderkunst. Picasso is wellicht één van de kunstenaars uit de geschiedenis die zich in een scala van stijlen heeft gespecialiseerd. In zijn veelzijdige oeuvre zijn diverse periodes aan te treffen: de roze en blauwe periode, de kubistische periode, de abstracte en de surrealistische periode.

Picasso is een bejubeld schilder van wereldformaat. Zijn bekende werken zijn natuurlijk Guernica, maar ook ‘vrouw met waaier’, Ma Jolie, ‘tafeltje in een café’, en De Dans.

Pablo Picasso Museum

In het centrum van het elegante Malaga is het Palacio Buenavista te vinden: het karakteristieke gebouw huisvest de werken van Picasso. Het gebouw is tot stand gekomen in de 16e eeuw, gebouwd in Renaissance stijl. Tot de 19e eeuw heeft het als familiepaleis dienst gedaan, daarna werd het een nationaal monument.
Het Picasso museum opende hier haar deuren in 2003.

In het museumgebouw zijn ook een bibliotheek, een auditorium en een documentatie centrum te vinden.
Niet onbelangrijk te melden: het museum biedt ook de ruimte aan andere toonaangevende kunstenaars. Daarnaast is er een educatief programma. Dit bestaat uit workshops, activiteiten voor kinderen en tours. Ook heeft het Pablo Picasso museum een cultureel programma. Lezingen, muziek en poezie-voordrachten worden er georganiseerd. Het beste is op de site van het museum te kijken voor het aanvullend programma.

Museum bezoeken in Malaga

Het Pablo Picasso museum mag absoluut niet ontbreken in je programma wanneer je Malaga bezoekt. Natuurlijk herbergt Malaga een arsenaal aan culturele en ontspannende activiteiten, maar het zou zonde zijn als je het werk van een kunstenaar van wereldformaat zou missen. Het museum biedt namelijk veel meer dan de liefst vijf andere musea en elf wereldwijde collecties elders. Bovendien is de locatie van het museum niet ver van zijn geboortehuis, wat een toevoeging is aan de sfeer van het museum.

Op museopicassomalaga.org kun je meer informatie vinden. De openingstijden in de zomer zijn van 10u tot 19u of 20u (bekijk de website) en in het laagseizoen van 10u tot 19u. De entree van de voortdurende tentoonstelling bedraagt 8 euro, terwijl je voor twee euro meer ook toegang heeft tot twee tijdelijke tentoonstellingen.

Reageren