Het Parthenon in Athene: 2.500 jaar Griekse geschiedenis

Het Parthenon in Athene is misschien wel het meest bekende bouwwerk uit de Griekse Oudheid. De enorme tempel is ondanks een ruige geschiedenis nog steeds een enorm indrukwekkend bouwwerk, niet in de laatste plaats door de prachtige ligging op de Akropolis.

Korte geschiedenis van het Parthenon

Het Parthenon is een tempel die is gebouwd in de strakke en statige Dorische bouwstijl. In zijn oorspronkelijke staat kende de tempel een binnenste en een buitenste zuilengalerij. Het gebouw is door de stadstaat Athene tussen 447 en 438 voor Christus gebouwd. Het is gewijd aan de godin Arthena Parthenos, de beschermheilige van Athene.

In de zesde eeuw na Christus werd het Parthenon een kerk en werd het gebouw voorzien van een klokkentoren. Nadat Griekenland door het Ottomaanse rijk veroverd was, werd het Parthenon een moskee. Het gebouw deed ook dienst als munitiedepot en tijdens een beleg door de Venetianen werd het in 1687 door een kanonskogel geraakt. Grote delen van het Parthenon raakten zwaar beschadigd of werden verwoest. Ook de versieringen en beelden van het gebouw hebben eeuwenlang te lijden gehad onder diefstal en beschadigingen.

Het Parthenon tegenwoordig

Veertig jaar geleden besloot de Griekse regering om het Parthenon en andere belangrijke gebouwen op de Akropolis te herstellen. Het doel is om de schade uit 1687 zoveel mogelijk te repareren, want gezien de grote verwoestingen van toen en beschadigingen uit recentere perioden zal complete restauratie niet haalbaar zijn.

Ondanks dit alles is het Parthenon nog steeds een zeer indrukwekkend gebouw om te bezichtigen. Het staat voor 2.500 jaar democratische geschiedenis en is het symbool van de stadstaat Athene op het hoogtepunt van zijn macht.

In de afgelopen jaren zijn belangrijke beeldhouwwerken van het Parthenon verplaatst naar het naastgelegen Akropolismuseum. Dit museum is zeer de moeite van het bezoeken waard is (de entreeprijs is vijf euro).

Praktische informatie

Omdat het Parthenon op een heuvel staat, valt het voor mensen met een minder goede conditie aan te raden om niet zomers op het heetst van de dag de klim naar het Parthenon te maken. De lente is de beste periode om het gebouw te bezoeken, als het nog niet zo heet is en de omgeving in bloei staat.

Toegang tot het Parthenon krijg je door een kaartje voor de Akropolis te kopen. Dit kaartje kost 20 euro en is alleen te koop bij de kassa ter plaatse. Je kunt ook een 5-daags kaartje kopen voor 30 euro, waarmee je ook andere bezienswaardigheden in Athene kunt bezoeken.

Je kunt het Parthenon in de zomertijd bezichtigen van acht uur ‘s morgens tot acht uur ‘s avonds. In de winter kunnen de openingstijden anders zijn. Klik hier voor de meest actuele informatie over openingstijden en entreeprijzen.

Het dichtstbijzijnde metrostation is Akropoli. Je komt bij de Akropolis via de straten Dionysiou Areopagitou of via Theorias, Anafiotika.

Tot slot

Een bezoek aan Athene of Griekenland is niet compleet zonder een bezoek aan het Parthenon, één van de bekendste Griekse symbolen. Het prachtige bouwwerk, het geweldige uitzicht vanaf de Akropolis en de vele schatten in het museum naast het Parthenon maken dit een must-see.

Reageren