Pareltjes op de Veluwe

De Veluwe is één van Nederlands populairste vakantieregio’s. Zo gingen ruim twee miljoen Nederlanders naar de Veluwe op vakantie. We kennen allemaal de bekende plekken op de Veluwe, zoals Nationaal Park de Hoge Veluwe met haar witte fietsen, het Kröller-Müller Museum en de Posbank. Maar er zijn ook nog genoeg plekken op de Veluwe die minder bekend zijn bij het grote publiek. Soms is het even zoeken naar deze plekken, maar eenmaal gevonden zijn ze zeker de moeite waard. Hulp nodig in je ontdekkingstocht? Wij zetten graag de drie mooiste natuurlijke plekken van de Veluwe voor je op een rijtje.

Een dagje naar de Veluwe is eigenlijk te kort. Met haar 91.200 hectare is de Veluwe namelijk het grootste aaneengesloten natuurgebied van Europa. Trek er daarom voor een weekend, midweek of zelfs week op uit. Huur bijvoorbeeld een huis op de Veluwe en ga op ontdekkingsreis.

1. De schaapskooi bij Hoog Buurlo

Hoog Buurlo is een eeuwenoud gehucht waar evenveel schaapskooien als woonhuizen staan. En deze zijn eenvoudig te tellen, het zijn er namelijk twee. In dit gehucht lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Zo worden de schapen nog steeds gehoed zoals gebeurde in de 9de eeuw. Dagelijks worden de kuddes Veluwse heideschapen geleid door de herder naar de uitgestrekte Hoog Buurlose heide. Het is een prachtig schouwspel om de schapen, snelle herdershonden en de herder samen te zien werken. De prachtige omgeving van de Hoog Buurlose heide, vooral wanneer deze in bloei staat, maakt dit schouwspel compleet.

Een andere aanrader is de schaapskooi bij Loenermark. De heide is hier wat heuvelachtiger, maar dit biedt wel een mooi uitzicht over de omgeving. Vaak vertrekt de schaapherder al vroeg met zijn schapen richting heide. Maar bij deze schaapskooi vind je een kaart, waarop de eindbestemming van die dag door de herder staat neergeschreven. Zo kun je de schaapskudde makkelijk opsporen. Ideaal voor de mensen die van uitslapen houden. 

2. Wandelen rondom Hoog Soeren

Hoog Soeren

Hoog Soeren is een pittoresk dorpje met de status beschermd dorpsgezicht gelegen nabij Apeldoorn. Het dorpje ligt middenin de bossen van de Koninklijke Houtvesterij het Loo. Dit mooie stukje bos is nog door weinig mensen ontdekt en je kunt hier heerlijk wandelen. Tijdens uw wandeling is de kans groot dat u wilde zwijnen en herten tegenkomt. En als het gaat schemeren komen ook de vossen en dassen tevoorschijn. In de herfst zijn deze bossen één van de weinige plekken in Nederland waar je nog het ‘burlen’ van de herten kunt horen. Het startschot dat de bronstijd is aangebroken. Op verschillende plekken vind je wildobservatieplaatsen, zodat de kans dat je wild spot nog groter wordt!

3. Landgoed Schovenhorst

Landgoed Schovenhorst is bekend om zijn bomen. In 1848 liet de stichter van dit landgoed zaden van overal ter wereld overkomen om te onderzoeken of ze in Putten konden groeien. Dit resulteert in vijf schitterende bomentuin met unieke, exotische of zeldzame bomen, zoals de heilige Japanse Kransspar of de Mammoetboom, met zijn reusachtige formaat. Op landgoed vind je ook de Bostoren. Klim 40 meter, welgeteld 235 treden, naar boven en geniet van het prachtige uitzicht over de Veluwe en Amersfoort. Nagenieten van een heerlijke dag kan in de Brasserie gelegen in de mooie ommuurde tuin van dit landgoed.

Ga er lekker op uit!

ebben de bovenstaande tips je geïnspireerd om je tas te pakken en op vakantie naar de Veluwe te gaan? Ik hoop van wel! Maar bij een heerlijke vakantie op de Veluwe hoort natuurlijk ook een heerlijk huisje. Dus voor uw ontdekkingstocht langs de parels van de Veluwe begint, start uw ontdekkingstocht naar een heerlijk vakantiehuis en laat de pret beginnen!

Reageren