September 2018. Een lang verwachte yachtweek in Kroatië stond voor de deur. In één week tijd zouden we met een catamaran gaan varen langs een reeks eilanden in de Adriatische Zee. Na veel verhalen gehoord te hebben over prachtig blauw water en mooie natuur, waren mijn verwachtingen van deze trip hooggespannen.
Hit the road!
Om de voorpret voor deze vakantie nog iets leuker te maken, besloten ik en mijn reismaatje (tevens goed vriendinnetje én huisgenootje) om een roadtrip te maken naar Split. Dit was het beginpunt van onze boottrip, waar onze catamaran en kapitein op ons zouden wachten.
Met ruim 1700 kilometer voor de boeg begonnen we de trip in de vroege ochtenduurtjes in Amsterdam. Met cd’s van Destiny’s Child en wat oude hitzones knallend uit de boksen van onze gedateerde Renault Clio, kwamen we al snel lekker op gang. We reden een eind, een heel eind. Want in één dag passeerden we Duitsland, Oostenrijk én Slovenië om laat in de avond al de grens met Kroatië over te gaan. We besloten een willekeurig dorpje in te rijden om een hapje te eten en belandden zo in Krapina, zo’n 55 km van Zagreb. En omdat toeval niet bestaat, werden we uitgerekend deze avond in Krapina getrakteerd op hét dorpsfeest van het jaar. Kermis, optredens in klederdracht, het hele dorp was buiten om de straten onveilig te maken tijdens hét grote Krapinski festival 2018.
Tussen het feestgedruis door vonden we een tentje waar we een hapje aten en we gaven onze ogen nog even rijkelijk te kost, maar we voelden ons ook uitgeput van de lange reisdag. Helaas moesten we toch weer even de auto in om een stukje verderop een hotel te vinden die níet was volgeboekt.
Onze boot zou op 8 september om 13:00 uur vertrekken vanuit een haven nabij Split, Boatic Marina in Trogir. Mooi op tijd naderden we via kronkelende wegen en prachtige uitzichtpunten de haven waar we onze beauty for the week aantroffen.
Deze yachtweek hadden we geboekt via een organisatie. Bij het inchecken in Trogir troffen we dan ook alle reizigers die net als ons een boot zouden bestijgen en samen dezelfde route te varen. Omdat er op onze catamaran 8 personen pasten, werden ik en mijn reisgenootje met onze 2 vriendinnen uit Londen ‘gematcht’ met nog vier anderen. Dus het was even spannend met wie we de week op zee zouden spenderen. Maar samen met twee (gelukkig erg gezellige) stelletjes uit Leicester en een Britse kapitein (die wel van een drankje bleek te houden), was ons reisgezelschap compleet. We gingen aan boord en installeerden onszelf in de niet al te riante kajuiten van de catamaran.
We hadden al snel door dat de vooraf gegeven tip ‘breng je bagage in een simpele reistas’ niet voor niets was gegeven. Met zweet op zijn voorhoofd sleepte onze kapitein twee grote koffers over de smalle loopbrug aan boord… Afijn! We were ready to leave Split.
Onze route zag er als volgt uit. We zouden varen van Split naar Dubrovnik, met tussenstops op de eilanden: Solta, Vrboska, Hvar, Loviste, Korcula en Mljet. Dit plaatje geeft de route mooi weer.
We hadden voorafgaand de reis de keuze tussen een ‘discovery’ route en een ‘voyager’ route. Het verschil was dat je bij de voyager route meer uren op zee zou spenderen, terwijl je bij de variant meer tijd had voor excursies op land. Wij kozen voor voyager. We waren allemaal wel toe aan lekker veel tijd relaxen op zee. En daarbij waren we er al snel over uit dat het beste deel van de catamaran, het net op het voordek, er voor zorgde dat je de boot ook bijna niet af wilde. Op dit heerlijke trampolinenet (waar je helaas niet op kon springen) zijn dan ook de nodige boeken en zonnebrandflessen versleten. Net zoals er de nodige fotoshoots zijn gehouden…
Ik deel graag mijn persoonlijke hoogtepunten van de bezochte eilanden met jullie. Al kan ik alvast mededelen dat alle lovende verhalen over Kroatië (welke je vast al eens gehoord hebt) zich meer dan waarmaken. Je hoeft niet perse naar Thailand af te reizen om te genieten van schitterende baaitjes en natuur.
12 uur Hvar
Hvar is misschien wel een van de populairste eilanden van Kroatië. Ik moet zeggen dat je hier ook alles hebt. Prachtige baaitjes, gezellige straten met barretjes en zelfs exclusieve clubs. En in de haven tref je yachten zo mooi, dat ik er waarschijnlijk mijn hele leven over zal dromen. Maar ook voor rust kun je terecht op dit eiland. Wij trokken naar het stadje Stari Grad, waar we de Hora farm bezochten. Een idyllische wijngaard in een geweldig mooi en groen landschap vol olijfolie bomen. Wij genoten hier van een wijnproeverij waar we zelfgemaakte wijn en olijfolie mochten proeven. Leven! Zoals ik eerder al zei was onze kapitein een groot wijnliefhebber. Zijn glazen tijdens de proeverij zagen er dan ook nét iets rijkelijker gevuld uit dan die van ons… (zie rechter foto).
Een wijntip voor Kroatische eilanden in het algemeen: kies nooit voor de huiswijn. Er staan overal huiswijnen aangeprezen voor een mooi prijsje. Deze kun je beter niet kiezen. Ga voor een duurdere variant of ga voor rood. Niet overdreven.
Mljet: nature so pretty
Als je in Kroatië bent, hoort een bezoek aan een natuurpark er natuurlijk bij. In ons geval deden we dit toen we aankwamen op het allergroenste eiland van Kroatië: Mljet. Maar liefst 90% van dit eiland is bedekt met bossen. We bezochten het Mljnet national park. Naast wandelen door de bijzondere natuur kun je hier met een gratis boot naar het St mary eiland, waar je een klooster treft. Er hoort een Griekse historische mythe bij dit eiland die me is bijgebleven:
God van de zee, Odysseus, verloor zijn schip in open zee en werd gered door de nimf Calypso. Calypso werd verliefd op Odysseus en wilde hem haar onsterfelijke minnaar maken. Hij weigerde omdat hij een vrouw had naar wie hij wilde terugkeren, Penelope. Desondanks hield Calypso hem zeven jaar lang vast in een grot op dit eiland. Deze grot is nu beschikbaar voor een bezoek. Wanneer je Mljet bezoekt is het zeker de moeite om hier een bezoekje te brengen.
Korcula: sunset lover
Na een heerlijke middag gepeddeld te hebben voor een klooster en een uitzicht hadden zoals je die alleen ziet op een ansichtkaart, legden we onze catamaran aan in de haven van Korcula. Over kloosters gesproken, nog nooit eerder heb ik er zo veel gezien als tijdens deze week in Kroatië. Elk eiland heeft kloosters met elk weer een ander historisch verhaal. Doe hier dus research naar, of in mijn geval, neem iemand mee op reis die fungeert als tourguide en alle informatie uit reisgidsen al van A tot Z heeft bestudeerd.
Korcula is een eiland met veel karakter en is een van mijn favorieten geworden gedurende de trip. De vele smalle en karakteristieke steegjes hebben echt indruk op me gemaakt. We hebben hier wat rond gewandeld en zijn toen op zoek gegaan naar een cocktailbar om de naderende zonsondergang te zien. Hoe later het werd, hoe romantischer de sfeer op dit eiland. En als je net als ik gek bent op zonsondergangen, geniet je vast van de foto hieronder (#nofilter). Deze was overigens in het echt nóg schitterender.
We hebben hier een bijzondere avond beleefd met heerlijk eten, goede livemuziek en perfecte service. Want als je iets kunt zeggen over Kroaten is het wel dat ze erg gastvrij zijn. Moet je ergens wachten op een tafeltje? Dan krijg je direct een glas wijn in je hand geduwd. Die gedurende het tafelen nog eens extra wordt bijgeschonken. Je loopt dan ook vrijwel nergens niet aangeschoten weg. Soms krijg je zelfs nog een extra flesje mee voor thuis. Hier werden we zó enthousiast van, dat we een dansje maakten in de straten van Korcula. Cause life is better when you’re dancing!
Er zijn veel plekken waar je deze mooie zonsondergang kunt bewonderen, waaronder bar Massimo, een toren waar je het terras bereikt door het beklimmen van een ladder. Als je hierheen gaat, trek dan dus geen jurkje aan ;).
Dubrovnik: save the best for last
Met de bekende Game of Thrones (GOT) themesong knallend uit onze boxen, stonden we allemaal op dek toen we langs de befaamde ‘Wall’ uit Games of Thrones vaarden. Al direct bij binnenkomst van de haven voelde ik de indrukwekkende sfeer van deze stad. Persoonlijk was dit eiland voor mij veruit het mooiste eiland van de hele trip. Ik denk dat ik wel kan zeggen dat dit na Rome de mooiste stad is in Europa waar ik ben geweest. Prachtig onderhouden, sprookjesachtig, wauw!
En als je GOT hebt gezien, herken je al snel veel locaties, zoals de beroemde Jezuïetentrappen (walk of shame) en Black Bay (West pier). Er worden ook speciale GOT-tours gegeven voor alle fans. Wij kozen er ook voor om een stadstour te doen en zo meer te leren over de bijzondere geschiedenis van Dubrovnik. De oude muren die gebouwd zijn vanaf de 7e eeuw hebben de stad eeuwenlang beschermd. Maar weinig steden in de wereld hebben een nog steeds zo complete stadsmuur.
Bijzonder is dat deze stad na de burgeroorlog, waarin hij toch flink is beschadigd (1991-1995), weer voor twee derde is hersteld. Deze stad ademt historie. Ik was vooral onder de indruk van de sfeer. De kolossale gebouwen van mooi onderhouden stenen in combinatie met overal lichtjes, geeft deze stad een krachtig naar toch sfeervol karakter.
Een must visit als je op dit eiland bent is de verborgen Buza bar met een fantastisch uitzicht over zee, evenals restaurant Dalmatio Dubrovnik, waar je heerlijke mosselen en oesters geserveerd krijgt. Daarnaast zijn er genoeg barren te vinden waar je kunt dansen tot in de nachtelijke uurtjes.
Sea you again
Voor alle zon, zee & zeilliefhebbers is een yachtweek langs deze eilanden een fantastische ervaring. Helemaal omdat de keus in eilanden zo divers is. In mijn verhaal heb ik vooral mijn favorieten toegelicht, maar naast bruisende eilanden zoals Hvar en Dubrovnik zijn er ook visserseilanden die zó klein en pittoresk zijn, dat er slechts drie restaurantjes op het hele eiland aanwezig zijn. Ik denk dan ook wel dat varen in dit gebied voor iedereen wat te bieden heeft.
Daarbij is varen en op het water zijn voor mij de ultieme ontspanning en genoot ik intens van de kilometers die we spendeerden op zee. Mijn zeilweek was in september, het laagseizoen was al begonnen. Ik vond dit persoonlijk geen probleem, maar als je echt op zoek bent naar meer bruisende feesten en drukte, raad ik aan om in juli of augustus te gaan. Er is dan een grotere groep boten die tegelijk langs de eilanden vaart. Voor mij staat het vast dat ik zeker terug zal keren naar deze pareltjes in de Adriatische zee.
Reageren