Overnachten in de bergen, wat neem je mee?

Wil je echt op avontuur? Dan is het onwijs leuk om te kamperen in de bergen. Er zijn fantastische natuurparken relatief dichtbij Nederland in bijvoorbeeld Frankrijk of Oostenrijk waar ‘s nachts in de bergen kunt overnachten. Zie je zo’n trip wel zitten? Lees dan verder voor tips over wat je meeneemt tijdens een kampeervakantie in de bergen.

1. Een tent

Of je nou stiekem in het wild wilt kamperen, of op een camping gaat staan. Een tent is essentieel voor een kampeervakantie in de bergen. Een tent kan je makkelijker vervoeren dan een caravan of kamper en daardoor kom je makkelijker de bergen op. Er zijn onwijs veel verschillende tenten. Zo zijn er kleine lichtgewichtstentjes waar net één persoon in past, die perfect zijn voor als je ter voet de berg gaat beklimmen. Maar ook voor hele gezinnen of groepen vrienden zijn er grote tenten te vinden.

2. Slaapspullen

Een lichtgewicht matje is de beste keuze als je op het gewicht van je bagage wilt letten. Heb je wat meer plek? Dan kan je ook een luchtbed meenemen. Vergeet vooral de pomp niet! Als het erg koud is waar je gaat overnachten is een isolatiematje ook een goed idee. Een warme slaapzak maakt jouw bed helemaal compleet. Vergeet ook geen kussen, al kan je ook een dikke trui oprollen en als kussen gebruiken.

3. Kookgerei

Uiteraard wil je na een lange wandeling graag lekker warm eten. Er zijn allerlei mogelijkheden qua kookgerei dat je kan meenemen as je gaat kamperen. Zo zijn er verschillende gasstellen maar ook elektrische kookplaten. Ben je heel erg off-the-grid dan kan je ook zelf een kampvuur maken. Let er wel op dat de omgeving niet te droog is, want je wilt uiteraard niet een bosbrand veroorzaken. Een aanrader voor een kampeervakantie is een Dutch oven. Dutch ovens kan je direct in een kampvuur zetten maar ook boven een stevige gasbrander gebruiken.

4. Verlichting

In de bergen is het ‘s avonds snel pikkedonker! Neem daarom zeker verlichting mee. Dit kan een kampeerlamp zijn, maar ook een zaklamp of genoeg kaarsen.

5. EHBO

Tijdens een vakantie in de bergen kan er altijd van alles gebeuren. Zorg er daarom voor dat je een goed gevulde EHBO box bij je hebt. Stop hier ook een muggenspray in, want helaas vind je de muggen ook hoog in de bergen. Noteer ook de lokale noodnummers op een papiertje of in je telefoon zodat je altijd iemand kan bereiken in geval van nood.

6. Kleding

Qua kleding heb je de keuze uit outdoorkleding zoals broeken met afritsbare delen en thermoskleding. Maar ook als je dit niet meeneemt is het altijd aan te raden om voldoende laagjes mee te nemen zodat je altijd je outfit kan aanpassen aan het weer. Neem ook zeker een waterdichte jas mee, zo blijf je droog bij een regenbui.

7. Vermaak

In de bergen kan je vooral goed genieten van de rust en de natuur. Maar als je naast wandelen, sterren kijken en kletsen bij het kampvuur nog andere dingen wilt doen, vergeet deze dan niet mee te nemen. Denk aan spelletjes, boeken of muziekinstrumenten.

8. Persoonlijke verzorging

In de bergen kan je even lekker simpel leven en de meeste persoonlijke verzorgingsartikelen kan je daarom thuislaten. Die stoppels kan je wel een paar dagen laten staan en jouw teennagels kunnen ook wel even zonder een nieuw lakje. Maar zeep, shampoo, crème voor droge lippen, tandpasta en wc-papier zijn zeker geen overbodige luxe. Zonnebrand is een ander handig item die niet mag ontbreken, want de zon is fel hoog in de bergen!

Reageren