Orgiva, verborgen parel van Spanje

Orgiva is een prachtig dorpje in het Zuiden van Spanje. Het dorp ligt in de Alpujarras ten zuiden van de Sierra Nevada. Je vindt hier een mix van traditionele Spanjaarden en alternatieve ‘expats’.  Omringd door de prachtige bergen van de Sierra Nevada, waar je kunt genieten van watervallen en adembenemende uitzichten. Ver weg van de toeristische trekpleisters. Orgiva, verborgen parel van Spanje.

Wat is het weer in Orgiva?

De Alpujarras is een zeer vruchtbare streek die geïrrigeerd wordt door het smeltwater van de Sierra Nevada. Waar men op veel plekken in Spanje in de zomermaanden een watertekort heeft, wordt de Alpujarras het hele jaar door van voldoende water voorzien. Dit zorgt voor een indrukwekkende flora en fauna. Hoewel de temperaturen in de zomer geregeld boven de 40 graden celsius pieken, zijn de winters zacht met temperaturen boven het vriespunt en weinig neerslag. In de vallei zelf valt zelden sneeuw, maar de bergtoppen van de Sierra Nevada zijn ‘s winters prachtig wit van kleur.

Cultuur

In tegenstelling tot andere dorpen in de Alpujarras, bruist het in Orgiva. Vele alternatief ingestelde West-Europeanen zoeken hier hun geluk. Op donderdagochtend is er een gezellige markt waar je naast groente en fruit ook prachtige handgemaakte werkjes kunt kopen. Geniet hier van een heerlijke ‘cerveza’ en een ‘tapa’ op het dorpsplein. Net zoals in de rest van Andalusië, krijg je ook in Orgiva een gratis hapje bij je drankje. Denk hierbij aan een heerlijk gegrild sardientje of een mini-hamburger. De prijzen liggen hier in tegenstelling tot het toeristische Granada ook een stuk lager, wat natuurlijk altijd fijn is! Zo heb je voor iets meer dan een euro een heerlijke ‘café con leche’ en betaal je voor een pilsje of wijntje (met tapa) niet veel meer.

Granada

Als je in Orgiva bent, raden we aan om ook de stad Granada te bezoeken. Deze prachtige stad ligt op nog geen uurtje van Orgiva en staat bekend om zijn culturele rijkdom. In deze stad bevindt zich het wereldberoemde Alhambra. Dit gigantische Moorse paleis staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en trekt jaarlijks zo’n 2 miljoen bezoekers.

Motril

Heb je behoefte aan verkoeling? Hoewel Orgiva zich in de bergen bevindt, ligt de populaire Costa del Sol binnen handbereik. Zo ben je binnen drie kwartier in Motril, waar je de meest prachtige stranden vindt. Het is hier wel aardig toeristisch, maar veel Nederlanders zul je hier niet tegenkomen. Motril heeft naast prachtige stranden ook een commerciële haven waar je de boot kunt pakken naar Nador (Marokko).

Reageren