Openbaar netwerk gebruiken? Gebruik een VPN!

Openbare netwerken: superhandig als je in het buitenland bent en gratis wilt internetten. Restaurants, winkels, vliegvelden, ze bieden allemaal een gratis draadloos netwerk aan, waar iedereen op kan inloggen. Toch is het helemaal niet zo handig als je denkt. Het is namelijk heel onveilig. Waarom, en hoe je je beter kunt beschermen, leggen we uit.

Openbaar netwerk gebruiken Gebruik een VPN!

Openbare netwerken zijn kwetsbaar voor hackers

Log je in op een openbaar wifi-netwerk? Dan stuur je je data onbeveiligd het netwerk op. Je denkt misschien: “Wat is daar erg aan?”, maar het kan grote gevolgen hebben. Een hacker kan namelijk heel eenvoudig toegang krijgen tot je apparaat. Zo ontfutselen cybercriminelen je persoonlijke en belangrijke gegevens. Soms lijkt het alsof je verbindt met een legitiem netwerk, maar eigenlijk gaat het om een nepnetwerk.

Slimme cybercriminelen zetten openbare nepnetwerken op, met de naam van bijvoorbeeld het restaurant op de hoek, of de naam van het vliegveld. Daardoor lijkt het net alsof je bent verbonden met een veilig netwerk, terwijl je eigenlijk je gegevens direct doorstuurt naar hackers. Heel veel gegevens van jouw apparaat kunnen dan buitgemaakt worden. Al die gegevens kunnen worden gebruikt om identiteitsfraude mee te plegen, of om in te loggen op je e-mailaccount of sociale media. Er zijn zelfs verhalen bekend van mensen die op die manier de toegang tot hun DigiD kwijtraakten.

Veiliger internetten met een VPN

Kun je niet anders dan een openbaar netwerk gebruiken? Dan is dat geen probleem, als je er geen gevoelige gegevens mee verwerkt. Dus geen mail checken, inloggen op je sociale media of je bankrekening bekijken. Een filmpje kijken op bijvoorbeeld YouTube (zonder in te loggen) of informatie opzoeken over je volgende reisbestemming is prima.

Wil je wat meer met je verbinding doen, dan is het een goed idee om een VPN te gebruiken. Dit is een privéverbinding tussen jouw apparaat en het wereldwijde internet. Je data wordt door een soort tunnel gestuurd, waar het wordt versleuteld. Als hackers het dan onderscheppen, hebben ze er niets aan: het is een brij aan code, die niet te ontsleutelen valt. Daarnaast krijg je een IP-adres te leen. Een IP-adres stuurt normaal gesproken je locatie door, waardoor je te traceren bent. Met zo’n leen IP-adres wordt de locatie van de VPN-server doorgestuurd: niet van jouw locatie. Zo internet je ook anoniemer.

Openbaar netwerk gebruiken

Een VPN heeft ook nog een ander voordeel: in sommige landen zijn bepaalde diensten geblokkeerd. In China kun je bijvoorbeeld niet eens het nieuws van de NOS lezen, omdat de overheid onze publieke omroep onbereikbaar heeft gemaakt. Met een VPN kun je wel gewoon alle diensten bereiken. Het is dan wel verstandig om de VPN al voor vertrek te installeren. Zoek ook even uit of je in het land van bestemming een VPN mag gebruiken. In bepaalde landen mag dat niet, en je wilt je natuurlijk wel aan de wet houden.

Alternatief: 3G of 4G

Nog beter dan een openbaar netwerk: 3G of 4G gebruiken, want dan heb je een privéverbinding. Binnen de Europese Unie kun je gewoon je eigen 3G- of 4G-verbinding gebruiken. Je dataverkeer gaat dan gewoon uit je databundel, net als in Nederland. Sinds een paar jaar is het namelijk zo dat voor roamen in de Europese Unie hetzelfde tarief geldt als voor datagebruik in Nederland.

Wanneer je buiten de Europese Unie op reis gaat, kun je je 3G- of 4G-verbinding beter uit laten. Internetten buiten de Europese Unie kost namelijk aardig wat geld: je betaalt voor het gebruik van een buitenlands netwerk. In dat geval komt een openbaar netwerk met een VPN heel goed van pas. Zo internet je veiliger, meer anoniem en met meer vrijheid.

Reageren