Op zomervakantie met de caravan? Houd rekening met zwarte zaterdagen!

Ga jij deze zomer ook op vakantie naar Frankrijk met de caravan? Dan is het van essentieel belang dat je de heen- en terugreis goed plant. De zogeheten ‘zwarte zaterdagen’ zijn extra drukke zaterdagen die je als vakantieganger liever wilt ontlopen. Niemand wilt namelijk uren in de file staan onderweg naar de vakantiebestemming. Hieronder een aantal tips om zo ontspannen mogelijk met de caravan op vakantie te gaan!

Welke dagen kun je beter vermijden?

De ‘zwarte zaterdagen’ kun je dus beter vermijden. Reis op deze dagen vooral niet over de weg in Frankrijk. Welke zwarte zaterdagen zijn er? Hieronder een overzicht:

Eén zaterdag valt in juli en de andere drie in augustus. Het gaat om de volgende data:

  • 29 juli
  • 5 augustus (vooral druk in het Zuidoosten van Frankrijk)
  • 12 augustus (vooral druk in het Zuiden van Frankrijk)
  • 19 augustus (Dit is een populaire terugreisdag richting het Noorden)

Deze dagen kun je dus beter zoveel mogelijk proberen te ontlopen. Dit gezegd te hebben is de vrijdag voor én de zondag na een zwarte zaterdag ook erg druk. Er zijn namelijk meer reizigers die om deze zaterdagen heen plannen. Het beste kun je doordeweeks reizen.

Laat de auto én de caravan van tevoren controleren

Een vakantie met de auto en caravan is intensief. Niet alleen voor de reizigers, maar ook voor de auto en de caravan. De lange afstanden in combinatie met warm weer zijn erg zwaar voor de voertuigen. Het is dus belangrijk dat de auto en de caravan in perfecte staat zijn. Laat deze dus van tevoren nog even controleren bij de garage en ga met een gerust gevoel op vakantie. Ook raden we je aan om een aanvullende caravanverzekering af te sluiten voor het geval er toch iets fout gaat onderweg.

zomervakantie caravan 2

Lees ook: Veilig op autovakantie: 3 tips!

Bestudeer de route

Tegenwoordig heeft (bijna) iedereen navigatie in zijn of haar auto. Ook de smartphones van tegenwoordig zijn vaak uitgerust met een navigatiesysteem. Toch raden we je aan om ook kaarten mee te nemen. Je rijdt misschien door gebieden waar geen bereik is, of de batterij (smartphone) of de accu (auto) werkt niet meer. Dan kun je in deze gevallen terugvallen op de papieren kaarten.

Zorg voor voldoende water

Zelfs als je eerdergenoemde ‘zwarte zaterdagen’ vermijdt, kun je vast komen te staan in het verkeer. Dit kan soms uren tot een heel dagdeel duren. Zorg dus dat je goed voorbereid de auto instapt. Neem meer dan genoeg water mee én zorg dat je wat reservevoedsel bij je hebt. Wanneer je in de file staat kun je niet zo 1,2,3 naar een tankstation rijden.

Vermijd drukke wegen

Wanneer je de bestemming in de navigatie intoetst krijg je vaak de snelste route. Dit is natuurlijk fijn, maar waar veel mensen geen rekening mee houden is dat de snelste route ook de drukste route is. Soms is het dus handiger om een stukje om te rijden zodat je niet in de file terecht komt. Bovendien lopen deze wegen vaak door de meest prachtige landschappen.

Zorg voor een volle tank

Dit klinkt natuurlijk logisch, maar veel mensen vergeten weleens om met een volle tank op pad te gaan. Je zal het niet denken, maar terwijl je in de file staat verbruik je toch aardig wat brandstof. Zorg dus voor dat je Frankrijk binnenrijdt nog even tankt. De benzine is ook nog eens goedkoper in België of Luxemburg.

Ben jij weleens met de caravan op vakantie geweest? Wat is jouw ervaring?

 

Reageren