Op zoek naar Nessie in Schotland

Schotland is het land van de meren en de allerbekendste daarvan is Loch Ness, een meer dat zo diep en groot is dat al het water van de binnenwateren van het Verenigd Koninkrijk erin passen. En dan is er ook nog dat monster …

Met een lengte van 37 kilometer en een breedte van 1,6 kilometer is Loch Ness niet het grootste meer van Schotland. Dat is het zuidelijker gelegen Loch Lomond. Maar door de diepte van Loch Ness, op het diepste punt 226 meter, is het qua volume wel het allergrootste. En het meest mysterieuze meer.

Meer van Lochness

Loch Ness met de heuvels rond het meer (Bron afbeelding)

National Parks en steden

Kies voor een bezoek aan Schotland de ferry van P&O voor een overtocht van Rotterdam naar Hull. De stad in het noorden van Engeland is het begin van een mooie reis naar Schotland. Inderdaad, in het Verenigd-Koninkrijk rijden ze aan de andere kant van de weg, maar eigenlijk merk je dat nauwelijks als je meegaat in de flow van het verkeer. Wel is het fijn in je eigen vertrouwde auto te rijden, een ander voordeel van een reis met de ferry.

Vanaf Hull kom je langs Yorkshire en het Lake District, twee prachtige Nationale Parken: groen, heuvels en schitterende vergezichten. Na het zuiden van Schotland kom je bij de twee grootste steden van het land: Edinburgh en Glasgow. Beide steden zijn heel verschillend en het bezoeken zeer waard. Waar Edinburgh historie uitstraalt, is Glasgow veel hipper. Boven de twee steden beginnen de bekende Schotse Hooglanden met de vele meren.

Troebel en Nessie

Loch Ness is een troebel meer, dat komt door het veen en turf dat van de omliggende heuvels in het water terecht komt. Misschien is dat wel de reden dat Nessie zich schuil houdt in het water, het monster van Loch Ness dat voor het eerst gesignaleerd werd in de jaren dertig. Sindsdien zijn er tal van verhalen van mensen die het beest zouden hebben gezien. Ook zijn er verschillende vage foto’s opgedoken waarop het monster staat. De sage van Nessie haalde in 1933 de voorpagina van de krant en werd daarmee bekend over de hele wereld. Het feit dat het meer ligt op een breuklijn van twee aardplaten geeft het verhaal nog meer mysterie.

Bij het meer van Nessie is een bezoekerscentrum met activiteiten voor kinderen en een uitgebreide tentoonstelling over alles dat met Loch Ness te maken heeft. De tentoonstelling bestaat al dertig jaar en biedt informatie aan in verschillende talen. Er is veel meer dan alleen het monster, de verhalen gaan terug tot 500 miljoen jaar geleden. Er wordt dan ook nog steeds onderzoek gedaan in en rond het meer.

Uitzicht Lochness

Uitzicht op Loch Ness vanaf Urquhart Castle (Bron afbeelding)

Naast het bezoekerscentrum kun je natuurlijk ook zelf het meer op. Ieder uur vertrekken er boten om het meer te verkennen. Ook biedt deze trip je een blik op het 13e eeuwse Urquhart Castle, een ruïne aan de rand van Loch Ness.

De grootheid van het meer, de mysterieuze verhalen, en de mogelijkheid op een schim van het veelbesproken monster van Schotland zijn slechts enkele redenen om deze wereldberoemde plek eens te bezoeken. Wie weet scroll jij op de terugweg op de ferry door je foto’s en zie je opeens wat vreemds aan de oppervlakte van het donkere meer van Loch Ness…

Mist Meer van Lochness

Mist boven Loch Ness (Bron afbeelding)

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met P&O Ferries.

 

Reageren