Op wintersport met de auto? Bereid je goed voor!

Wintersport is iets waar je het hele jaar naar kunt uitkijken. Lekker op je ski’s of snowboard van de witte berghellingen af en daarna aan de glühwein of Jägermeister. Europa’s meest populaire wintersportgebieden zijn op rijafstand, dus veel Nederlandse wintersporters kiezen ervoor om zelf met de auto af te dalen naar de Alpen. Het seizoen brengt echter consequenties met zich mee: sneeuw, ijzige kou en gladde wegen. Alle reden om goed voorbereid te zijn wanneer je met de auto op wintersport gaat. Wij geven een aantal belangrijke tips.

Met autoverzekering en juiste bescherming de gladde wegen op

Sneeuwkettingen

Hoe dichter je in de buurt komt van je bestemming, hoe groter de kans op sneeuw en gladde wegen… als het goed is tenminste, want anders kan het nog wel eens een tegenvallende wintersportvakantie worden. Dat kan ook het geval zijn wanneer je door de weersomstandigheden een ongeluk krijgt. Mocht er onverhoopt toch een ongeluk gebeuren, zorg er dan in ieder geval voor dat je goed verzekerd bent. Je kunt de autoverzekering vergelijken via online vergelijkingswebsites als zum.nl. Wat je kunt doen om een ongeluk te voorkomen, moet je uiteraard doen. Zorg voor winterbanden met voldoende profiel onder je auto en sneeuwkettingen. Zorg uiteraard ook dat je weet hoe je sneeuwkettingen moet aanbrengen.

Grote bagage op het dak van de auto

Als jij een echte wintersportfanaat bent, neem je waarschijnlijk je eigen materialen mee naar je bestemming. Ski’s en snowboards zijn onhandige, omvangrijke objecten die in de auto zelf moeilijk in te passen zijn. Het is immers niet fijn en zeker ook niet veilig als de mensen op de achterbank een ski langs hun hoofd hebben hangen. Een veilig alternatief is de dakkoffer, die je bovenop de auto plaatst en waarin je grote bagage kunt vervoeren. Hiervoor heb je wel dakdragers nodig. Bij de aanschaf hiervan moet je wel opletten of deze daadwerkelijk op jouw auto passen.

Je auto goed voorbereiden

Met de auto op wintersport

Het laatste wat je wilt is dat je auto je op wat voor manier dan ook onderweg problemen gaat geven. Daarom is het van belang dat je voorbereidende maatregelen treft voordat je de reis begint. Dat begint bijvoorbeeld al met je ruitenwisservloeistof. Bij welke temperatuur bevriest deze? Kies voor een ruitenwisservloeistof die tegen flinke vriestemperaturen kan. Doe je dit niet en je gebruikt de vloeistof, dan kan deze een ijslaagje op je ruit veroorzaken. Smeer daarnaast de rubbers van de portieren van je auto met iets vettigs, bijvoorbeeldS Vaseline. Hiermee kun je voorkomen dat ze vastvriezen, wat tot gevolg kan hebben dat je de deuren van de auto niet meer open krijgt. Om te voorkomen dat je ruiten bevriezen en je eindeloos moet krabben om iets te kunnen zien, kun je een anti-ijsdeken meenemen voor je ruiten. Je kunt ook voor een autohoes kiezen die je over de hele auto kunt trekken.

Sta stil bij het vastvriezen van de handrem

Helaas kunnen koude omstandigheden er ook voor zorgen dat je handrem vastvriest. Heb je de auto op de handrem geparkeerd, dan kan het zijn dat je deze er niet meer vanaf krijgt. Op een helling heb je weinig andere keuze dan de handrem gebruiken, maar wanneer je op een vlakke plek parkeert, kun je ervoor kiezen om de handrem achterwege te laten. De auto kan immers ook op de motor afremmen. Je kunt de auto dus ook in de eerste versnelling laten staan; dan gaat hij ook nergens heen.  

Neem voorzorgsmaatregelen voor pech en files

Autopech kan iedereen overkomen. Vast komen te zitten in lange files op weg naar een wintersportgebied ook. Beide hebben als gevolg dat je in de kou komt vast te zitten en nergens naartoe kunt. Hier moet je op voorbereid zijn, anders kunnen de gevolgen naar zijn. Je moet er ten eerste voor zorgen dat je warm kunt blijven. Zorg dus voor dekens voor alle inzittenden. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat er voldoende eten en drinken aanwezig is om de tijd mee te kunnen overbruggen. Ga ook op tijd tanken. Rijd je tank nooit zo ver leeg dat je niet voldoende brandstof over hebt om de auto te verwarmen wanneer je stil komt te staan. Een jerrycan met reservebrandstof is een verstandig alternatief. Zorg er ook voor dat je je mobiele telefoon kunt opladen in de auto om te kunnen bellen voor hulp.

Reageren