Op winterreis naar Fins Lapland; een handige checklist

Het huis van de Kerstman, de laatste wildernis van Europa en thuisland van de Sami: Lapland is een buitengewone bestemming, vol contrasten en unieke natuurlijke fenomenen. Denk aan de middernachtzon, poolnachten, het spectaculaire noorderlicht en verbluffende zonsopgangen en –ondergangen.

Wil jij de toegangspoort naar deze gewedlige, Arctische ervaring ook betreden? Een ritje met een rendierslee of de sneeuwscooter maken? Langlaufen of ijsvissen? En de welkome hitte van een traditionele sauna ervaren? Dan ben jij klaar voor een reis naar Fins Lapland! Bijna dan. Want een Lapland reis vergt nogal wat voorbereiding. Natuurlijk hebben we de belangrijkste ‘regelzaken’ hieronder voor je op een rijtje gezet:

1. Bepaal of je via een organisatie wilt reizen of ‘alleen’

Vaak denken mensen dat je alleen naar Fins Lapland kunt reizen als je boekt via een ervaren reisorganisatie. En wanneer je voor de eerste keer het Hoge Noorden gaat bezoeken, is dit ook zeker geen slecht idee. Alles wordt dan namelijk voor je geregeld: de accommodatie(s), alle excursies en activiteiten, maaltijden, de vlucht en transfer van/naar het hotel. Ideaal!

Ben je echter liever wat meer op jezelf tijdens je reis, wil je zelf kunnen bepalen hoe je dag eruit ziet en tevens geld besparen? Dan kun je prima op eigen houtje naar Fins Lapland reizen. Er zijn tal van knusse chalets te huur in de wildernis of in één van de gezellige dorpjes. Bovendien kunnen excursies overal los van elkaar worden geboekt. Op deze manier wordt het echt helemaal jouw reis!

2. Sluit de nodige verzekeringen af

Er zijn verschillende verzekeringen die belangrijk zijn om af te sluiten wanneer je naar Fins Lapland gaat. Allereerst is het een must om een goede reisverzekering te hebben. Dit geld voor alle reizen, maar voor een Fins Lapland reis misschien nog wel extra. Niet alleen omdat dit soort reizen vaak behoorlijk duur zijn. En je wilt echt niet riskeren al je geld kwijt te zijn bij (onverwachte) annulering. Maar ook omdat alle excursies die je in Lapland gaat ondernemen best wat risico met zich meebrengen.

Neem bijvoorbeeld een rit op de sneeuwscooter; een ongeluk zit in een klein hoekje. Je zou niet de eerste zijn die tegen zijn voorganger op botst, of eraf valt en zijn been breekt. Hetzelfde geld voor ski- of huskytochten en andere outdoor activiteiten. Het klinkt misschien cliché, maar echt: better safe then sorry!

3. Denk goed na over de accommodatie

Denk goed na over de accommodatie

Of je nu via een reisorganisatie naar Lapland gaat of niet: het is belangrijk om vóór het boeken na te denken over het soort accommodatie waarin je wilt verblijven. Hier kan namelijk veel verschil in zitten. En de keuze van je verblijfplaats kan je ervaring sterk beïnvloeden.

Lapland biedt alle soorten verblijven die je je maar kunt bedenken: van eersteklas hotels en appartementen, tot hostels, houten chalets en glazen iglo’s. En je kunt je wel bedenken dat het uitzicht vanuit zo’n iglo op zijn zachts gezegd adembenemend is. Vooral als je een van die gelukkigen bent die het magische noorderlicht mogen spotten. Je betaald dan echter wel de hoofdprijs, dus weeg voor jezelf af waar je prioriteiten liggen…

4. Investeer in goede kleding

Deze lijkt logisch. Maar geloof ons: er zijn altijd weer reizigers die vreselijke kou lijden omdat ze niet beschikken over de juiste kleding. En als je je bedenkt dat het in de wintermaanden gemakkelijk -30 kan worden in Lapland, lijkt ons dat geen overbodige luxe!

Onder ‘goede’ kleding voor deze extreem koude temperaturen wordt verstaan: isolerende thermo kleding (het liefst 2 paar + ondergoed), wollen sokken, trui(en) van merinowol, skibroek/jas, een warme muts, dikke wollen wanten met een extra paar ‘onderwanten’, een sjaal en een nekwarmer. Daarnaast is het belangrijk om stevige, waterdichte wandelschoenen of snowboots bij je te hebben.

Aanrader: neem warming pads mee voor in je schoenen en handschoenen. Je gaat ze absoluut een keer nodig hebben!

5. Lees je in over de Samische cultuur

Tijdens je Fins Lapland reis zul je ongetwijfeld in contact komen met de lokale bevolking, hun culturele achtergrond en geschiedenis. En het is super leuk om hier alvast een beetje van op de hoogte te zijn. Noordelijk Fins Lapland is bijvoorbeeld (een van de) thuisgebieden van de Sami: het enige erkende inheemse volk van Europa.

De Samische cultuur is een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven van de lokale bewoners. Reizigers worden vaak uitgenodigd om hier meer over te ontdekken met lokale, door Sami gerunde bedrijven. En het wordt enorm gewaardeerd als je laat blijken dat je al het een en ander over hun geliefde cultuur weet; ze zijn er namelijk enorm trots op! Spreek bovendien een paar woordjes Samisch en je kunt niets meer bij hen verkeerd doen…

Met al deze tips kun je met een gerust hart vertrekken naar een van de mooiste plekken van de wereld. Hoewel…niets zal je kunnen voorbereiden op zijn oogverblindende schoonheid!

Reageren