Op vakantie naar Kroatië: mis niets van de prachtige natuur!

Kroatië is een land dat steeds populairder wordt onder de Nederlandse vakantiegangers. Waar voorheen vooral Spanje, Frankrijk en Italië topbestemmingen waren, mag Kroatië zich langzaam maar zeker gaan meten met deze landen. Kroatië staat natuurlijk vooral bekend om de prachtige kustlijn. Veel mensen reizen naar dit land af voor een zonnige strandvakantie.

Kroatië heeft echter nog veel meer te bieden… Denk bijvoorbeeld aan de meren in Kroatië, de bossen en de watervallen in Kroatië. Kortom, de natuur in Kroatië is erg indrukwekkend en wordt vaak onderschat. Daarom besteden wij in dit artikel ruim aandacht aan de prachtige natuur van Kroatië.

De prachtige Plitvice Meren

Plitvice meren

Wanneer je aan de natuur van Kroatië denkt, dan denk je natuurlijk aan de prachtige watervallen in Kroatië. Deze bevinden zich in het Nationaal Park de Plitvice Meren. 16 adembenemend mooie meren, ontiegelijk veel watervallen en indrukwekkende bossen. Naast al dit moois vind je hier ook nog eens veel zeldzame diersoorten. Zo leven er meer dan 100 verschillende vogels in dit gebied. Vogels als reigers en spechten, maar ook ijsvogels en zeldzame uilen. Een echte aanrader wanneer je Kroatië bezoekt. Zorg wel dat je een rustig moment kiest, want op drukke dagen is het niet te doen in dit prachtige park!

Ontdek de Plitvice meren met deze top activiteiten:

De paradijselijke eilanden

Zlatni Rat

De meeste mensen denken bij natuur alleen aan bossen en gebergtes. Kroatië heet op gebied van natuur echter veel meer te bieden, namelijk de eilanden! Kroatië telt meer dan duizend eilanden en verschillende eilandengroepen zijn benoemd tot Nationaal Park. De rotsachtige eilanden vormen een prachtig patroon in de azuurblauwe oceaan en ideaal om te ‘eilandhoppen’. De eilanden zijn onbewoond en je hebt echt het gevoel alleen op de wereld te zijn. Je kunt op deze eilanden logischerwijs niet overnachten, maar je kunt ze wel bezoeken met een tour of door zelf een bootje te huren.

Ontdek de eilanden van Kroatië met deze geweldige tours:

Indrukwekkende grotten

Baredine grot

Istrië is een Kroatisch schiereiland waar de Italiaanse invloeden nadrukkelijk aanwezig zijn. De streek staat voornamelijk bekend om zijn knusse dorpjes en mooie stranden. Ook de natuur in Istrië mag er echter zijn! Zo vind je hier verschillende mooie grotten. De Baredine grot is een echt fenomeen. Al sinds de oudheid is deze grot bekend en sinds 1995 is de grot ook geopend voor bezoekers. Je kunt een rondleiding volgen in de grot en je zult verstelt staan van alle mooie creaties waar moeder natuur verantwoordelijk voor is. Een echte aanrader dus!

Natuurpark de Telascica baai

Telascica baai

Een ander indrukwekkend natuurfenomeen is de Telascica. Dit is een lange baai van 10 kilometer aan de zuidoostkust van het Dugi eiland. De baai wordt omgeven door tientallen eilandjes en er liggen tevens 6 eilanden in de baai zelf. Het contrast om de baai heen is erg indrukwekkend. Zo vind je aan de noordoostelijke kant van de baai geen enkele vegetatie, terwijl de zuidwestelijke kant van de baai vol staat met bomen, planten, bloemen en andere vegetatie. Op het eiland zijn overigens meer natuurlijke fenomenen te vinden, zoals het Mir Lake, een gigantisch meer. 

Ontdek de Telascica baai met deze top activiteiten:

Het Vrana Meer

Vrana Meer
Vrana Meer

In het noorden van Kroatië, in de streek Dalmatië, bevindt zich het Vrana Meer. Het meer ligt vlakbij steden als Zadar en Sibenik en is eenvoudig te bereiken. Het Vrana meer is het grootste meer van Kroatië en bestaat uit een mix van zout- en zoet water. Het meer dient als broedplaats van vele zeldzame vogelsoorten. Voor enkele vogelsoorten is dit zelfs de enige plek waar zij broeden. Je kunt om het meer heen prachtig wandelen en als het lekker weer is kun je ook een bootje of een kano huren.

Dit zijn de top accommodatie opties in de buurt van het Vrana Meer:

Reageren