Op vakantie met je smartphone: hier moet je op letten

Niemand gaat op vakantie zonder zijn smartphone. We willen immers bereikbaar blijven, dingen kunnen opzoeken en mooie foto’s maken. Maar wanneer je je smartphone meeneemt op vakantie, liggen er wel een aantal potentiële gevaren op de loer. Wij geven tips voor waar je op moet letten.

Diefstal voorkomen

Zeker wanneer je op een plek bent waar men het niet zo breed heeft, moet je oppassen met het in je openbaar tonen van je smartphone. Hiermee speel je potentiële dieven in de kaart. Ga discreet om met je telefoon om te voorkomen dat hij je afhandig gemaakt wordt door zakkenrollers of overvallers. Om te voorkomen dat dieven gebruik kunnen maken van je telefoon en jouw astronomische rekeningen kunnen bezorgen, is het verstandig om de beveiligingsmogelijkheden van je telefoon optimaal te gebruiken. Op de nieuwe iPhone 12 zit bijvoorbeeld een uitstekend werkende gezichtsidentificatie die ervoor kan zorgen dat alleen jij de telefoon kan ontgrendelen.

Op vakantie met je smartphone

Roaming aan of uit

Ga je op vakantie naar het buitenland, dan krijg je ook met de diensten van de lokale telefoonproviders te maken. Om over de grens ontvangst op je telefoon te hebben, is het echter wel noodzakelijk om op de optie ‘Roaming’ aan te hebben staan. Bij veel telefoons staat dit niet standaard aan, dus als je het zelf nog niet aangezet hebt moet je dat alsnog doen als wilt kunnen bellen en gebeld kunnen worden in het buitenland. Binnen de EU kan dat overigens gewoon uit je Nederlandse belbundel. Daarbuiten betaal je wel dure internationale tarieven, en is het juist raadzaam om roaming uit te zetten om hoge rekeningen te voorkomen.

Mobiel data uitzetten

Zeker wanneer je naar een land buiten de Europese Unie gaat, is het verstandig om je mobiele data uit te zetten. Deze optie vind je doorgaans onder ‘Netwerk’ of iets soortgelijks. Mobiele data die niet uit je bundel gaat, kost namelijk vaak erg veel geld. Pas ook binnen de Europese Unie op dat je niet over je bundel heen gaat. Het is denkbaar dat je in het buitenland bijvoorbeeld meer gebruik maakt van een dienst als Google Maps om te navigeren. Zo kun je ongemerkt een stuk meer MB’s verbruiken dan normaliter. Wanneer je bundel op is, ga je hele andere tarieven betalen voor je verbruik en dat kun je maar beter voorkomen. Download daarom de kaart van het gebied dat je nodig hebt wanneer op je de wifi zit.

Zet automatische updates uit

Laat je de roaming aan staan in het buitenland, zet dan automatische updates voor je apps en je besturingssysteem uit. Hier kunnen namelijk ongemerkt vele MB’s aan mobiele data aan opgaan. Gebeurt dit buiten je belbundel, dan kun je rekenen op een forse telefoonrekening. Bewaar de updates voor wanneer je met de wifi bent verbonden.

Pas op met hitte

Ga je ergens naar toe waar het erg warm is? Pas dan op dat je je telefoon niet te lang in de volle zon komt. De telefoon kan hierdoor oververhit raken. De lithium-ion-accu’s in smartphones kunnen beschadigd raken door hoge temperaturen. Hierdoor verouderen ze sneller, waardoor ze vervolgens sneller leeglopen en in sommige telefoons zelfs de processoren een lagere pieksnelheid krijgen. In het uiterste geval kan het zelfs gebeuren dat een oververhitte accu in brand vliegt.

Reageren