Op stage in Zuid-Afrika? Bereid je voor met deze tips!

De zomervakantie zit er op, en school gaat weer beginnen. Maar wat nou als je de zomer kan verlengen met een toffe stage? Ja, dan moet je naar Zuid-Afrika gaan! Overwinteren in Kaapstad zal je beste keuze tot nu toe zijn. Doordeweeks zal je waarschijnlijk stage lopen, maar de weekenden voelen als vakanties aan. Een leuke stage gecombineerd met een fantastische plek waar veel te doen valt moet wel voor een te gekke ervaring zorgen. Maar waar moet je dan allemaal aan denken voordat je vertrekt? Hier een aantal  handige tips om je voor te bereiden.

Tip 1: Visum

Dus je stage is geregeld, de volgende stap is om je visum aan te vragen. Begin hier op tijd mee want dit kan een hoop stress met zich mee brengen. Gemiddeld kom je zo’n 3 keer bij de ambassade. De eerste keer ga je naar de ambassade om al je documenten op te halen, en ze geven je een lijst met documenten die je moet regelen. De tweede keer kom je om alles in te leveren, als alles gelukt is. Ze kunnen je gerust terug sturen als het logo van je school niet op de brief staat of je een stempel van de bank bent vergeten. Het duurt gemiddeld zo’n 2 a 3 weken voordat je visum klaar is.

Tip 2: Blijf altijd sparen

Ja, alles is hier goedkoper, uit eten gaan voor 5 a 10 euro per dag. Het kan allemaal. Maar omdat alles zo goedkoper is, is het ook makkelijker om geld uit te geven. En helaas zijn de stages in Zuid-Afrika onbetaald. Vergeet ook niet de vele weekendactiviteiten of tripjes die je gaat maken. Dit kan soms ook nog oplopen. En doordeweeks ‘s avonds blijf je natuurlijk ook niet alleen op je kamertje zitten. Er valt in Zuid-Afrika zoveel te beleven en te doen, je raakt hier nooit verveeld.

Tip 3: Vaccinaties

In ieder land kan je wel ziektes oplopen, laat je daarom goed informeren wat voor vaccinaties of medicijnen je moet innemen of met je mee brengen. Als je dus naar Afrika gaat, houdt dan ook rekening met je eventuele reis plannen naar andere landen in Afrika of andere gebieden in Zuid-Afrika. Het kan namelijk zijn dat je door een malariagebied gaat reizen.

Tip 4: Neem een oude telefoon mee

Zuid-Afrika staat ook wel bekend om het zakkenrollen, ze zijn er door de jaren heen heel handig in geworden. Daarom is het verstandig om een oude telefoon mee te nemen als je op stap gaat. Eentje wat niet heel erg is om kwijt te raken. Ook kan het zijn dat je soms niet bereikbaar bent, vooral als je gaat reizen door Afrika. Laat het je thuisfront even weten zodat ze niet in de stress raken, en niet al je contacten in Zuid-Afrika gaan bellen als ze even niets van je horen. Verder neem niet al te veel pasjes mee op zak, een beetje cash geld en een bankpas is voldoende. Zorg wel dat je een andere bankpas of creditcard op je kamer hebt liggen voor het geval je de andere kwijt raakt.

Tip 5: Ook in Kaapstad kan het koud worden

Als je aan Zuid-Afrika denkt, denk je vaak meteen aan zomerse temperaturen. Maar vergis je niet, ook hier kan het af en toe koud worden. Vooral ‘s avonds kan het flink afkoelen. Zonsondergangen op het strand, of als je bijvoorbeeld Lions Head of de Tafelberg aan het begin van de avond gaat beklimmen, heb je wel een trui of vest nodig voor in de avond.

Tip 6: Handige apps

Een onmisbare app in Zuid-Afrika is toch wel de uber. In de meeste Europese landen is deze app verboden maar het is een absolute must in Kaapstad. Je kan met creditcard of met cash betalen, je weet van te voren wie je chauffeur is, en je kan de route zien die hij afgelegd op je mobiel. Dit is vaker veiliger dan de normale taxi’s want die proberen soms nog wel meer geld van je te krijgen dan je eigenlijk zou moeten betalen.

Ook myCiti is handig. Met deze app kun je zien waar en wanneer de bussen vertrekken in kaapstad. Het betaalsysteem werkt vrijwel hetzelfde als de ov-chipkaart.

Cape Town Maps and Walks is vooral een leuke app. Het laat je de leukste en mooiste wandelroutes van Kaapstad zien. En een kaart van kaapstad zelf, maar die werkt niet offline. Dus om zeker te zijn dat je niet verdwaald kan je net zo goed een paar euro betalen.

Tip 7: Reisdocumenten

Zorg dat je al je documenten geprint mee neemt in een mapje. Misschien ook voor de zekerheid een kopie van je documenten voor je visum. Zorg dat je ook digitaal een kopie hebt van je paspoort en bankpas etc. Ook is het voor je visum verplicht om een Zuid-Afrikaanse zorgverzekering af te sluiten. Ik zou voor de zekerheid er ook een in Nederland afsluiten als je er budget voor hebt, en neem een kopie van beide afgesloten verzekeringen mee.

Reageren