Op reis? Vergeet je wereldstekker niet mee te nemen

Als je op reis gaat, neem je vaak verschillende elektronische apparaten mee. Deze apparaten werken alleen als je ze aansluit op een stopcontact, maar dit kan in het buitenland nog wel eens lastig worden. Waar je in Nederland namelijk gebruik maakt van een bepaald soort stopcontact en een stekker die hier precies in past, zijn de stopcontacten in het buitenland vaak anders. Dit betekent dat jouw standaard stekker hier helemaal niet in past, waardoor je jouw telefoonoplader, föhn of adapter voor de camera helemaal niet kunt gebruiken.

Worden er op jouw reisbestemming andere soort stopcontacten en stekkers gebruikt dan je gewend bent in Nederland, dan kun je dit oplossen met een universele Powercube. Deze stekker wordt ook wel de reisstekker genoemd en is in vele landen nodig om elektriciteit te kunnen gebruiken op Nederlandse apparaten. Meer over deze stekker, lees je in dit artikel.

De wereldstekker: verschillende soorten

Het is al lastig dat je jouw standaard stekker niet kunt gebruiken in het buitenland, maar om het nog allemaal even wat moeilijker te maken zijn er ook nog eens verschillende soorten reisstekkers. In het ene land wordt het ene type stekker gebruikt, terwijl je deze stekker in het andere land weer helemaal niet kunt gebruiken.

De verschillende stekkers en de landen waar de stekkers bij horen, zijn de volgende:

 • Type A: Noord-Amerika, Centraal-Amerika, de Caribische Eilanden, Japan en Taiwan.
 • Type B: Noord-Amerika.
 • Type C: grote delen van Europa, Afrika en Azië.
 • Type D: India, Namibië, Nepal en Sri Lanka.
 • Type E: België, Luxemburg, Polen, Frankrijk, Tsjechië, Marokko en Slowakije.
 • Type F: Nederland, Duitsland, Noorwegen, Finland, Portugal, Spanje en vele Oost-Europese landen.
 • Type F Gost 7396: Rusland.
 • Type G: het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Cyprus, Malta, Hong Kong en Gambia.
 • Type H: Israël.
 • Type I: Australië, Nieuw-Zeeland, Argentinië en China.
 • Type J: Zwitserland en Liechtenstein.
 • Type K: Denemarken en Groenland.
 • Type L: Italië.
 • Type M: Zuid-Afrika, Namibië en Lesotho.

Zoals je ziet, zijn er vele soorten wereldstekkers en wordt ieder type stekker weer in een ander gebied gebruikt. Om te voorkomen dat je de verkeerde stekker meeneemt als je naar het buitenland gaat en alsnog geen gebruik kunt maken van de stopcontacten in jouw accommodatie, raden wij je aan om je te verdiepen in jouw vakantiebestemming en de stekker die je hier nodig hebt. Twijfel je tussen twee stekkers? Vraag dan aan een reisexpert welke stekker je nodig hebt, schaf een universele wereldstekker aan of schaf voor de zekerheid allebei de stekkers aan, zodat je altijd gebruik kunt maken van de stopcontacten.

Heb ik een speciale stekker nodig op vakantie?

Als je naar een land gaat die in bovenstaande lijst met stekkers opgenomen staat, heb je zeker een speciale stekker nodig voor tijdens jouw vakantie. Sommige hotels zijn ingesteld op de internationale toeristen die er verblijven en hebben de stekkers bij de receptie of zelfs in de hotelkamer liggen, maar dit is niet altijd het geval. Eventueel kun je contact opnemen met het hotel waar je verblijft om te achterhalen of je een stekker nodig hebt en zo ja, welke stekker je dan precies moet kopen.

Liggen er al wel stekkers bij het hotel, dan kun je er alsnog voor kiezen om zelf nog een speciale stekker mee te nemen. Op deze manier weet je zeker dat je een stekker tot je beschikking hebt en dat je een stekker hebt die je ook echt kunt gebruiken, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Een stekker kopen voor op reis: hier moet je op letten

Wil je zeker weten dat je de juiste stekker aanschaft voor op vakantie? Controleer dan goed of je een stekker koopt die alleen de vorm van de stekker aan kan passen (dus bijvoorbeeld van stekker type C naar stekker type I gaat) of ook de voltageverschillen kan opvangen in de landen waar dit nodig is.

Sommige stekkers veranderen alleen de vorm van de stekker, maar vangen het verschil in voltage niet op. Het verschil van 230 Volt en 240 Volt kan meestal wel opgevangen worden zonder nadelige gevolgen, maar bij grotere variatie in voltage wordt dit al lastiger. Apparaten zijn namelijk wel zo ontwikkeld dat ze kleine voltageverschillen op kunnen vangen, maar grotere verschillen kunnen niet opgevangen worden. Dit betekent dat als je het apparaat in een stopcontact doet met een te groot voltageverschil, het apparaat in kwestie zomaar kapot kan gaan.

Wil je de beste aankoop doen, dan koop je altijd een stekker die zowel de vorm van de stekker kan aanpassen als het voltageverschil van de stekker op kan vangen. Of een stekker ook een voltageverschil op kan vangen, kun je vaak gewoon lezen op de verpakking of productomschrijving van de stekker in kwestie. Twijfel je of een stekker dit wel kan? Zoek dan verder naar een andere stekker waarvan je zeker weet dat deze voltageverschillen op kan vangen en je voorkomt dat jouw apparaten kapot gaan door een verkeerde aankoop.

Een kwalitatief hoogwaardige reisstekker aanschaffen: waar kun je terecht?

Er zijn vele winkels die speciale stekkers voor in het buitenland aanbieden. Je kunt ervoor kiezen om naar deze reis georiënteerde winkels te gaan om jouw speciale stekkers aan te schaffen, maar je kunt jouw stekkers ook online kopen. Er zijn diverse online shops die de speciale stekkers aanbieden en deze bovendien snel bij je thuis bezorgen. Ook als je al bijna op reis gaat en nog snel speciale stekkers voor in het buitenland wil kopen, kun je bij deze online shops terecht om de juiste stekkers aan te schaffen.

Tip: koop altijd meerdere stekkers van hetzelfde type en zeker als je met meerdere mensen naar het buitenland gaat. Als je meerdere stekkers koopt, kun je meerdere stopcontacten tegelijkertijd gebruiken. Wil je allemaal een telefoon opladen, een camera aan de oplader leggen of een föhn gebruiken, dan hoef je in ieder geval niet op elkaar te wachten.

Nog een tip: voeg de wereldstekker toe aan je paklijst wanneer je gaat backpacken!

Reageren