Op reis met de trein: een duurzaam en leuk alternatief

Anno 2023 kun je het eigenlijk niet meer maken om drie keer per jaar het vliegtuig te pakken voor een plezierreisje. Er komt steeds meer een taboe op reizen met het vliegtuig en dat is niet voor niets. Veelvuldig vliegen is funest voor onze planeet. Dat lijkt slecht nieuws voor de reisfanaten, maar zolang je binnen Europa blijft kun je prima een duurzame reis maken met de trein. De treinverbindingen binnen ons continent zijn uitstekend en je kunt eigenlijk overal wel komen. In dit artikel vertellen we je alles over treinreizen.

Via: vnc.nl

Waar ga je naartoe?

Binnen Europa kun je praktisch overal komen met de trein, maar een treinreis duurt wel een stuk langer dan een vliegreis. Ter vergelijking: met het vliegtuig ben je in 2 uurtjes in Wenen. De treinreis duurt echter zo’n 17 uur. Dat is helemaal niet erg. Je kunt lekker uit het raam kijken of leuke tussenstops maken, maar houdt er dus wel rekening mee dat de locaties die je gaat bezoeken allemaal een beetje op de route liggen. Kies één gebied in Europa, bijvoorbeeld Scandinavië, Oost Europa, of Italië en focus je daar op. Je kunt met de trein nooit in twee weken heel Europa gezien hebben.

De voorbereidingen

Reizen met de trein vergt gelukkig een stuk minder voorbereidingen dan reizen met het vliegtuig. Stippel je reis van tevoren zorgvuldig uit. Weet ook dat je bij bepaalde treinen een zitplaats moet boeken. Voor langere stukken is het goed om te kijken of je bijvoorbeeld een nightjet of ICE kan pakken. In de nightjet kun je tijdens de reis lekker slapen in je slaapcabine. De ICE is een snelle en comfortabele trein met meerdere toiletten en een restaurant waar je wat drinken en een versnapering kan halen. Let erop dat je je accommodaties boekt in de buurt van het treinstation. Als je net 12 uur in de trein hebt gezeten, heb je echt geen zin om nog drie bussen te moeten pakken. Neem niet te veel mee. Een grote rugzak is eigenlijk het meest handig. Je moet immers alles de hele tijd met je meezeulen.

Waar moet je rekening mee houden tijdens je reis?

Tijdens je reis zul je er waarschijnlijk achter komen dat niet alle landen treintijden even nauw nemen. 5 minuten overstaptijd is in Nederland vaak meer dan genoeg, maar dat geldt niet voor alle landen. Hou er rekening mee dat je elke dag je rugzak al goed vult met eten en drinken. Dit is niet zomaar overal te koop. Plan daarnaast je dagen op locatie niet helemaal vol. Rondreizen met de trein kan best vermoeiend zijn. Hoe graag je alles in de omgeving ook wil zien, gun jezelf een aantal momentjes van rust.

Reageren