Op pad in eigen land: Apeldoorn

Apeldoorn is een prachtige stad in de provincie Gelderland. Middenin de Veluwe bevindt zich deze pittoreske stad waar veel te doen is. Apeldoorn is de perfecte mix tussen het stadsleven en de natuur. De stad staat vol monumentale panden en telt maar liefst 9 parken. Bovendien is er voor kinderen meer dan genoeg te doen. Ook staat er een prachtig Van der Valk hotel in Apeldoorn waar je beslist een keer moet slapen! Welke bezienswaardigheden in Apeldoorn mag je beslist niet missen? Wij hebben ze op een rijtje gezet!

1.      Apenheul

De Apenheul is uniek. Dit park werd zo’n 50 jaar geleden opgericht door de inmiddels overleden fotograaf Wim Mager. Zijn passie voor apen zorgde ervoor dat hij meerdere apen als huisdier had. Deze ‘hobby’ liep op een gegeven moment uit de hand wat de oprichting van de Apenheul als gevolg had. In dit park loop je rond tussen de loslopende apen. In totaal zijn er meer dan 100 loslopende apen aanwezig van verschillende soorten. Naast apen vind je hier ook andere dieren als Pekari’s, Neusberen, Poedoes, Capibara’s en Schildpadden. Als Nederlander moet je beslist een keer in je leven de apenheul bezocht hebben.

2.      De Hoge Veluwe

Nederland telt een aantal nationale parken. De Veluwe is veruit het grootste natuurgebied van het land en tevens het bekendste. De Hoge Veluwe mag zich zelfs het grootste laaglandnatuurgebied van Noordwest-Europa noemen. Naast de prachtige natuur en de vele diersoorten die hier leven, komen ook cultuurliefhebbers aan hun trekken op de Hoge Veluwe. Zo vind je hier het Kröller-Müller Museum, waar je moderne en hedendaagse kunst kunt bewonderen. Ook in de buitenlucht staan enkele moderne kunstwerken.

3.      Ritje met de stoomtrein

In Apeldoorn is ook de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij gevestigd. Deze stoomtreinmaatschappij opereert vandaag de dag als toeristische treindienst. De stoomtreinen rijden dagelijks het traject Apeldoorn-Beekbergen-Loenen-Eerbeek-Dieren. Er zijn verschillende stoomtreinen actief waaronder enkelen uit de jaren 40.

Stoomtrein Apeldoorn

Lees ook: Dit zijn de 5 mooiste treinreizen ter wereld!

4.      Paleis Het Loo

De meest bekende bezienswaardigheid in Apeldoorn is waarschijnlijk Paleis Het Loo. Dit Paleis werd vroeger gebruikt door de Koninklijke Familie, maar is tegenwoordig open voor publiek. Zo bevindt zich nu een museum in het Paleis met uiteenlopende collecties. Vergeet vooral niet rond te lopen in de indrukwekkende ‘vorstelijke’ tuin! De tuin is gigantisch!

Ben jij weleens in Apeldoorn geweest? Wat waren de hoogtepunten? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Reageren