Op fietsvakantie met een e-bike: 5 tips

Enthousiaste fietsers worden allemaal vrolijk van het idee van een toffe fietsvakantie. Hoewel er vaak met de mountainbike op uit wordt gegaan, wordt nu ook de e bike steeds vaker mee op pad genomen. Maar waar moet je nu eigenlijk rekening mee houden wanneer je de e-bike meeneemt op fietsvakantie? We hebben 5 tips voor je samengebracht om ook deze fietsvakantie, mét e-bike, weer spectaculair te maken.

1.  Geef de e-bike een onderhoudsbeurt

Nu heb je natuurlijk voor iedere fietsvakantie de juiste voorbereiding nodig, maar wanneer je er met je e-bike op uit gaat, zal je voorbereiding er net wat anders uit zien. Geef de e-bike bijvoorbeeld voordat je vertrekt een flinke onderhoudsbeurt. Maak even een afspraak met de lokale specialist om alles goed na te kijken. Niet alleen het elektrische deel, maar ook zaken zoals de versnellingen mogen even goed nagekeken worden. Voordat je het weet sta je namelijk met pannen in de Alpen, en moet je in een andere taal duidelijk proberen te maken dat je fiets niet goed werkt. Beter om dit dus gewoon in Nederland even te doen!

2. Plan de routes

Je vindt vele mooie fietsroutes in Europa die je ook nog eens makkelijk uit kunt printen. Zoek eventueel wat ervaringsverhalen op om de ups en downs van andere fietsers te lezen. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kom je minder snel voor verrassingen te staan: tenzij je daar van houdt natuurlijk! Neem ook zeker even de tijd om de routes uit te printen, of zelfs om de lokale routekaarten aan te schaffen. Zo weet je altijd waar je naartoe moet: ook wanneer Google Maps het af laat weten.

3. In geval van nood

Een ongeluk zit in een klein hoekje, en hoe goed je jezelf ook voorbereid hebt, je kan zomaar ineens met pannen staan. Zorg dan ook zeker dat je altijd een reparatiesetje meeneemt, zeker wanneer je langere fietstochten op de planning hebt staan. Als je jezelf ergens in de bossen van de Ardennen bevindt, kan het namelijk lastig zijn om hulp te vinden. Ook een EHBO setje is zeker geen overbodige luxe. Kun je meteen even een verband leggen of een pleister plakken wanneer dit nodig is.

4. De juiste accessoires

Zoals bij iedere fietsvakantie heb je ook bij je fietstochten met de e-bike de juiste accessoires nodig. Denk hierbij aan fietsmandjes, maar ook de bovengenoemde reparatie,- en EHBO set. Denk ook aan regenkleding en eventueel een setje droge kleding.

5. Check lokale kranten

Houd het lokale nieuws in de gaten in verband met mogelijk evenementen. Het is natuurlijk minder aangenaam wanneer je tijdens je fietstocht tegen blokkades aanloopt omdat er een lokale race gaande blijkt te zijn!

Reageren