Op de motor door Nepal

Wanneer je op zoek bent naar een avontuurlijke reis met vooral veel diversiteit, dan kan ik je een rondreis op de motor aanraden door het prachtige Nepal. Het landschap is er wonderbaarlijk groen en kent hoge gebergtes, prachtige jungles, maar heeft ook interessante steden. De mensen zijn arm, maar ontzettend vriendelijk en zullen je overal bij willen helpen. Eigenlijk is elk plekje in Nepal bijzonder en met de motor kun je op je gemak het hele land zelf gaan verkennen.

Op de motor door Nepal

Een motor huren

Nepal is een erg goedkoop land en het is dus ook helemaal niet duur om hier een motor te huren. De beste plaats om een motor te huren is in Kathmandu of Pokhara. Je betaald hier zo’n 15 euro per dag. Mocht je een iets krachtigere en klassieke motor willen dan kun je deze al voor zo’n 25 euro per dag huren. Daarnaast geldt op de meeste plekken dat als je de motor voor langer dan een week huurt, de prijs per week wat goedkoper is. Hier valt ook zeker over te onderhandelen. De huurprijs is inclusief een helm, maar je kunt gemakkelijk voor ongeveer 20 euro een nieuwe kopen.

De mooiste motorroutes in Nepal

Mustang Valley

Deze prachtige vallei biedt ontzettend veel verschillende uitzichten zoals de mooiste landschappen met verschillende kleine en kleurrijke dorpjes. Een ritje vanuit Kathmandu duurt ongeveer drie tot vier dagen (gemiddeld 150 – 200 km per dag) om Muktinath in de Mustang-vallei te bereiken. Tijdens de rit zelf kun je geweldige stoppen maken om bijvoorbeeld te varen op Fewa Lake, het Annapurna pad te lopen en het prachtige platteland van Nepal op je gemak te bekijken. Als je elke dag een korte afstand rijdt, is dat niet alleen goed om geleidelijk aan te wennen aan het hoogteverschil, maar het geeft je ook tijd tijd voor andere activiteiten zoals wandelen of het bezoeken van oude erfgoedsites.

Mustang Valley Nepal
Mustang Valley

Bardia Nationaal Park

De uiterste westkant van Nepal is nog niet door iedereen ontdekt en daardoor erg speciaal. De 1000 km lange oost-west Mahendra-snelweg is ideaal voor motorrijders. Als je naar het westen gaat, kom je het Royal Bardia National Park en Shukla Phanta Wildlife Reserve tegen. Als je een tijger wilt spotten, zijn er meer kansen om deze in het wild te te zien in Bardi. Je kunt kiezen om dit park te verkennen op de rug van een olifant of kiezen voor een jungle-safari in een jeep. Wat betreft het verblijf, kun je kiezen voor een optie bij een gastgezin bij de lokale Tharu-gemeenschap die hun gasten vermaakt door middel van culturele shows en optredens. Bardia ligt op een afstand van ongeveer 500 km van Kathmandu, dus als je deze motorroute in Nepal op je gemak wilt verkennen is het beter om onderweg te overnachten.

Bardia Nationaal Park Nepal;
Bardia Nationaal Park

De rit naar Jiri

Als je graag het platteland, met terrasvormige rijstvelden, kleine dorpen, uitgestrekte landschappen en adembenemende uitzichten wilt verkennen tijdens je motorroute in Nepal, zoek dan niet verder en neem de snelweg vanuit Kathmandu die leidt naar de grens van Nepal en Tibet. Vanaf daar kun je op een heldere dag spectaculaire foto’s maken van de hoge toppen in de regio. De weg werd aangelegd door de Swiss Engineers in 1950 en is in de volksmond bekend als de route die werd genomen door het team dat als eerste Mt. Everest beklom. Deze route naar de levendige stad Jiri is gevuld met serene uitzichten op groene velden, de blauwe rivier van Bhote Kosi en Tama Kosi. Je kunt eenvoudige onderweg overnachten om vervolgens de volgende dag verder te rijden naar Jiri.

Jiri nepal
Jiri

Overige bezienswaardigheden in Nepal

Uiteraard is er buiten deze motorroutes nog veel meer te zien in dit prachtige land. Het Phewa meer is bijvoorbeeld een heerlijke plek om te ontspannen midden tussen de natuurpracht. In het Chitwan National Park kun je neushoors, tijgers en krokodillen spotten en genieten van de bijzondere jungle. Of bezoek Pokhara, de meest toeristische bestemming van Nepal waar je bijzondere activiteiten kunt ondernemen of een tour kunt boeken naar plekken in de omgeving. Ten slotte is Bhaktapur een geweldige stad om te bezoeken vanwege haar prachtige architectuur. Kortom, Nepal biedt je genoeg om je vakantie te vullen.

 Bhaktapur  Nepal
Bhaktapur

Praktische tips

  • Het verkeer in de grote steden, en dan vooral in Kathmandu is erg rommelig en vaak gevaarlijk. Mocht je dus besluiten om wat langer in deze stad te blijven, dan zul je hier zeker even aan moeten wennen en heel goed op moeten letten.
  • Niet alle paden in de natuurgebieden of tussen dorpen en steden in zijn verhard. De wegen zijn niet overal even goed. Let dus op en bereid je route goed voor zodat je weet wat je te wachten staat.
  • Het is belangrijk om goede kleding mee te nemen voor op de motor. Door het hoogteverschil kun je binnen een aantal uur door hitte en kou rijden en het is fijn als je daar de juiste kleding voor bij hebt.
  • Op sommige routes zul je niet veel meer tegenkomen dan berglandschappen. Maak dus af en toe een stop en controleer je motor terwijl je geniet van het landschap. Je wilt namelijk niet het risico lopen ergens vast te komen zitten en te moeten wachten tot de volgende avonturier voorbij komt.
  • Zorg ervoor dat je onderweg genoeg water drinkt. Door het klimaat zul je vaak denken dat je geen dorst hebt, maar door de hoogteverschillen kun je snel uitdrogen.
  • Mocht je liever niet alleen willen rijden door een nieuw land, boek dan een van de vele motorroutes door Nepal die je samen in een groep kunt doen. Ook deze zijn niet te duur en zorgen voor leuk gezelschap.

Reageren