Onvergetelijk Noord-Noorwegen ontdekken vanaf het water

Reizen door het noorden van Noorwegen is spannend in de winter. Gelijk bij aankomst stroomt de adrenaline door je bloed. Alles is wit, ruig en ingenomen door water. Grote stukken water die delen van Noord-Noorwegen in beslag nemen. Hoe kan je het beste de wateren van dit ruige stukje Europa verkennen? Vaar mee langs reusachtige fjorden, hongerige walvissen en pittoreske rode vissersdorpjes.

Je staat op het dek van een immens groot schip. De frisse noordpoolwind waait door je haren. Terwijl je diep inademt, om alle blaasjes in je longen te vullen met zuurstofrijke lucht, zie je in de verte een nieuw fjord opduiken. Wat staat jou en de andere reizigers te wachten? Een winterse excursie op het water, langs de kust van het ruige Noord-Noorwegen, is een ervaring voor het leven. Langer mee op vaartocht? Stap aan boord van een exclusief schip.

Exclusief schip

Wil je in alle rust de pure schoonheid van het hoge noorden ervaren? Dan is een reis met een schip het puzzelstukje dat hier perfect in past. Op een exclusief schip, gevuld met maximaal 20 gasten en 4 bemanningsleden, vaar je langs de parels van Noord-Noorwegen. De pracht van de natuur veroorzaakt vriendschappen tussen jou en de andere passagiers, want je deelt alles wat je voelt, ziet, ruikt en hoort.

Sommige reisorganisaties bieden naast excursies op het water ook scheepsreizen aan. De reisorganisatie Voigt Travel heeft het s/v Noorderlichtschip. Dit schip vertrekt vanuit Tromsø langs Sommarøy via Senja richting Andenes: de mooiste bestemmingen van Noord-Noorwegen.

noorderlicht-hamn

Parelwitte stranden en wildlife

Even ben je in de war: ben je soms op Aruba? De ongerepte witte stranden van Sommarøy zijn parelwit, ongerept en van Caribisch niveau. Wanneer je verder vaart, zie je in de lucht een streep op en neer bewegen. De streep komt dichterbij. Opeens heeft het vliegende object een witte kop met zwarte vleugels. Je bent gearriveerd in de leefomgeving van de zeearend!

Langs de fjorden varen

Veel reizigers in Noorwegen staan bovenop een fjord. Ze genieten van een prachtig plaatje waar krijtstenen bergen uit het water poppen. Als reiziger op het noorderlichtschip, of in een stoere RIB-boot, word je verwend met een levensecht 360 graden schilderij. Tijdens je reis op het noorderlichtschip vaar je langs het sprookjesachtige Senja. Overal waar je kijkt, spot je rotsachtige kustlijnen en ruige baaien.

Helemaal alleen tussen de walvissen

Plots zie je daar in de verte in het water iets bewegen. Langzaam vaart de boot dichterbij. Geloof je je ogen echt? Iedereen begint te springen van de kick, want jullie naderen drie prachtige potvissen! Er is geen enkele andere manier waarop je dichterbij de walvissen komt dan met de boot. Walvissen zijn in de winter veelvuldig aanwezig in de baaien van Noord-Noorwegen, vooral in de buurt van Andenes. Hier zorgt het continentaal plat en de haringtrek voor de juiste voeding voor de walvissen waardoor ze maar al te graag in de baaien blijven hangen. Hadden we al gezegd dat je niet alleen potvissen, maar ook bultruggen en orka’s kunt tegenkomen?

Het noorderlicht zien vanaf het water

De avond nadert. Het wordt donker. De kok van het schip is bijna klaar met koken. Straks staat de tafel vol met smaakvolle traditionele Noorse gerechten. Terwijl je langs pittoreske rode vissershuisjes vaart in de buurt van Senja, ruik je de geur van verse vis uit de keuken komen. De gedroogde stokvissen hangen aan waslijnen. Maar dan opeens verschijnt er een gekke wolk aan de hemel. Hoe kan die wolk daar opeens zijn? Net was het nog onbewolkt. De wolk wordt steeds langer en breder. En groener! Binnen enkele seconden verandert de wolk in een aantal fel gekleurde lichtstrepen. Het is het noorderlicht. Opnieuw rent de hele crew het dek op om te genieten van het magische licht dat aan de hemel danst. Als je om je heen kijkt besef je dat je in een van de mooiste baaien van Noorwegen bent.

Wil je de fjorden en baaien van Noord-Noorwegen, en alles wat daar rondvliegt en -zwemt vanaf het water ontdekken? Boek je reis naar Noord-Noorwegen bij Noord-Europa specialist Voigt Travel. Of vaar mee op het s/v noorderlichtschip.

Reageren