In 5 stappen Terschelling ontdekken

In Nederland blijven, maar toch het gevoel hebben alsof je écht even weg bent? Ga eens naar het Waddeneiland Terschelling. Buiten de drukke zomervakantie vind je hier veel rust en kun je genieten van alles wat het eiland te bieden heeft. Als ex-local geef ik tips, lees dus snel verder!

1. Stukje varen

De bootmaatschappij die je naar Terschelling brengt is Rederij Doeksen. Hier boek je jouw bootkaartjes. Je hebt keuze uit de veer- of sneldienst. De veerdienst brengt je in twee uur naar de overkant en de sneldienst in drie kwartier. Op de veerdienst kun je buiten op het dek van de wind, de zee en de meeuwen genieten. Ook is er een buffet aan boord. Op de sneldienst kun je niet naar buiten en is er geen buffet aanwezig, maar je bent wel lekker snel aan de overkant!

2. Overnachten

Voor mensen die zweren bij het huren van een huisje of kamer via AirBnB kun je prima je overnachting voor Terschelling hierop boeken. Verder kun je op de VVV-site of op op-terschelling.nl kijken voor een accommodatie.

Extra tips: bij het Strandhotel in Formerum heb je uitzicht op de zee en er heerst een knus sfeertje. Ben je liever in het dorp? Dan is Vakantiehuisje ’t Hoekje in Midsland ook een leuke optie.

3. De natuur in

Eén van de dingen die je natuurlijk gedaan moet hebben als je op een eiland bent is naar het strand gaan en door de duinen banjeren. Maar er is meer natuur op het eiland. Ga eens naar het bos of bezoek de bunkers.

Bunkers bij Formerum

De bunkers uit de Tweede Wereldoorlog vind je op meerdere plekken op het eiland. Zo kun je bijvoorbeeld naar het Bunker Museum, maar voor wie liever op eigen houtje wil ontdekken adviseer ik de bunkers bij Formerum aan Zee.

Boschplaat

Dit natuurgebied bevindt zich aan de oostkant van Terschelling. Naast dat je hier kunt wandelen behoort dit gebied sinds 2015 ook tot één van de Dark Sky gebieden. Op de Boschplaat (en andere Dark Sky gebieden) kun je namelijk heel goed de sterrenhemel bewonderen. Daarnaast is de lucht in deze gebieden schoon, leven er speciale dieren en planten. Een bijzonder plekje dus!

Groene Strand

Bij helder weer kun je vanaf dit wadstrand Vlieland zien en heb je uitzicht op natuurgebied de Noordsvaarder. Ook zie je vanaf hier de veerboten aankomen en vertrekken. Daarnaast zijn er vaak drooggevallen schepen en kitesurfers te vinden.

Hoornse Bos

Even genoeg van alle weidsheid op het eiland? Duik dan eens het bos in. Zelf vind ik het altijd een erg goede optie om een wandeling te maken door het Hoornse Bos.

4. Bezoek de dorpjes

Toch zin in wat reuring? Bezoek dan wat dorpjes op het eiland. Zo kun je in het grootste dorp West-Terschelling (waar je aankomt met de boot) door de winkelstraat lopen. Je loopt hier ook vanzelf tegen vuurtoren de Brandaris aan. Een ander dorp is Midsland, dit is een iets kleiner dorp en ligt in het midden van het eiland. Het laatste ‘grote’ dorp is Hoorn en is aan de oostkant gelegen. Hier heb je niet veel winkels, maar wel een heel authentieke sfeer.

In de zomer is er om en om op West-Terschelling of in Midsland een braderie. Hier vind je ook veel eilander producten kopen, leuk als souvenirtje!

5. Een hapje en een drankje

Na een dag in de natuur of een bezoek aan de dorpjes kun je de dag prima afsluiten in een leuk restaurant. Op Terschelling heb je veel horecagelegenheden, dus met dat eten en drinken zit het wel goed! Hieronder een aantal van mijn favorieten.

De Ouwe Smidte

Wanneer je De Ouwe Smidte binnenstapt wordt je omringt door de geur van koffie, thee en chocolade. Hier bestel je een Terschellinger thee of een vers gebrand bakje koffie met een paar overheerlijke bonbonnetjes.

Adres: Oosterburen 37, Midsland.

Zeezicht

De naam zegt het al: vanuit dit restaurant heb je uitzicht op zee. Je kunt hier goed lunchen met uitzicht op de haven. Ook is het gezellig en hip ingericht.

Adres: Willem Barentszkade 20, West-Terschelling.

El Mundo

Zin in een avondje sangria en tapas? Ga dan langs bij El Mundo op West-Terschelling. Dit restaurant is sfeervol ingericht en het eten is super.

Adres: Boomstraat 31, West-Terschelling.

Pura Vida

In augustus 2017 opende op Terschelling het hippe Pura Vida in Midsland! En sinds kort voegden ze daar een tweede vestiging op West-Terschelling aan toe. In deze foodbar vind je bijzondere gerechten en drankjes en er hangt een relaxte sfeer. Leuk voor diner of om lekker te borrelen.

Adres: Oosterburen 36, Midsland en Boomstraat 17, West-Terschelling.

Heartbreak Hotel

In deze strandtent waan je je in de jaren 50 en de jaren 60. Het interieur, de muziek en de gerechten op de menukaart. Alles is in stijl. Hier kun je een Burning Love Burger of een Johny Cash Plate bestellen, hoe leuk!

Adres: Badweg 71, Oosterend.

Kaap Hoorn

Maak een rondje door het Hoornse Bos en las een pauze in bij Kaap Hoorn. Deze strandtent zit niet op het strand, maar achter de duinen wat een knusse sfeer met zich meebrengt.

Adres: Badweg 16, Hoorn.

Reageren