Ontdek het verrassende Riga

Riga is de hoofdstad van Letland en is toeristisch gezien een stad in opkomst. De stad heeft prachtige straten, markten, gebouwen en een rijke historie. Riga wordt langzaamaan ontdekt door toeristen en de stad speelt daar goed op in. De Oude Stad van Riga staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en dat vind ik volledig terecht. Ik vind het een van de leukste steden in Europa en ik ga je laten zien waarom.

Joodse geschiedenis

In de Tweede Wereldoorlog hebben Joden in Riga het zwaar gehad. Voor de oorlog woonden er 45.000 Joden in Riga, na de oorlog nog 150. Een mooi museum hierover is het Jews In Latvia museum. Deze is gevestigd op de derde verdieping van een voormalig Joods theater. In drie hallen worden foto’s, documenten en brieven tentoongesteld. Ook zijn er wisselende tentoonstellingen te zien over bijvoorbeeld Joodse medici of Joodse Poëzie. Een ander interessant museum hierover is het Latvian Ghetto and Holocaust Museum. Dit openlucht museum is gevestigd in de voormalige Joodse Ghetto en focust zich naast de ghetto op het transport van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Tours

Alles in de Oude Stad van Riga is lopend te doen. Om meer te weten te komen over Riga is een tour met een karretje een leuke optie. De tour start bij de Kathedraal van Riga en gaat door de Oude Stad. Er wordt gestopt bij verschillende bezienswaardigheden waarbij er uitleg wordt gegeven via een audiotour. Deze oordopjes zitten bij de prijs in en worden uitgedeeld aan het begin van de rit. Deze audiotour wordt onder andere in het Engels en Duits gegeven. De rit duurt 30 minuten, kost 5 euro en gaat elk half uur. Liever Riga vanaf het water bekijken? Met een klein bootje vaar je vanuit het park, langs onder andere de Centrale Markt, naar de grote rivier. Hier is een mooi uitzicht van de skyline van Riga te zien. De boottocht is ook beschikbaar in combinatie met een bustocht. De boottocht kost 18 euro, gaat elk half uur en duurt een uur.

Black Balsam

Dit drankje is typisch Riga. In elke restaurant en café is het te verkrijgen en in elke winkel is het te koop. Ze zijn er ook erg trots op, want je zal hem vast eens gratis krijgen om te proeven. Een flesje Balsam is een perfecte souvenir om thuis nog even afscheid van Riga te kunnen nemen.

Winkelen, uitgaan en restaurants

Riga heeft een groot winkelcentrum met alle grote merken. Ook zijn er verschillende winkelstraten met zowel bekende als lokale winkels. Hier en daar is een kleine markt te vinden met souvenirs en eten. Voor grote boodschappen kun je naar de grote markthal waar in drie hallen vlees, groente en vis wordt verkocht. Uit eten in Riga gebeurd vooral rondom de Kathedraal, hier zitten de meeste restaurants. Op stap in Riga kan ook, al zitten vooral de terrassen ‘s avonds gezellig vol en is er veel live muziek.

Riga heeft dus alles in zich voor een stedentrip. Ben jij hier al eens geweest? Wat vond je ervan?

Reageren