Ontdek het ruige westen van Ierland: The Wild Atlantic Way

Ierland, een land waar je niet naar toe gaat op vakantie voor het mooie weer of omdat je hele dagen op het strand wilt kunnen liggen. Wel een land met prachtige natuur en daarom ook een bekend eldorado voor wandelaars. Ierland kent uiteraard vele wandelpaden en wandelroutes, maar er is meer te zien en te ontdekken in dit mooie land. Voor de echte liefhebber van ruige natuur en wilde kusten is de Wild Atlantic Way, de 2500 km lange kustweg, die van het noorden van Ierland langs de westkust naar het zuiden loopt, een absolute aanrader.

Praktische informatie

Het volgen van de 2500 km lange kustweg kun je op verschillende manier doen: per auto of camper, per fiets, per openbaar vervoer en uiteraard ook te voet. Voor fietsers zijn er weinig aparte fietspaden, zoals we in Nederland gewend zijn, maar je mag bijna altijd met de fiets op de (soms drukke) autoroutes rijden. Wees wel voorzichtig. Het openbaar vervoer aan de westkust van Ierland bestaat uit een uitgebreid systeem van bussen waarmee je van dorp naar dorp kunt rijden. Het kan even puzzelen zijn om alle verschillende dienstregelingen te doorgronden, maar de bussen rijden meestal op tijd en ook meestal elke dag, behalve op zondag. Onderweg kun je overnachten in lokale B&B’s, hotels, hostels en campings. Er zijn voor iedere reiziger voldoende overnachtingsplekken naar eigen smaak en keuze te vinden op deze route.

Galway Ierland

Wie ook een van de vele kleine eilandjes die voor de westkust van Ierland liggen, wil bezoeken, kan gebruik maken van diverse veerboten. Ook hier geldt dat je de dienstregelingen met name buiten het hoogseizoen het beste van te voren goed kunt bestuderen om teleurstelling te voorkomen. De hoofdroute van de Wild Atlantic Way leidt je in ieder geval langs prachtige natuurparken, interessante steden zoals Sligo en Galway, en uiteraard langs de wilde kustlijn van Ierland. Halverwege de route tref je de beroemde Cliffs of Moher aan, de hoge kalksteen kliffen die vlakbij het natuurgebied de Murren liggen, dat zeker ook een bezoekje waard is.

Van Malin Head naar Kinsale

Malin Head

Op welke manier je de Wild Atlantic Way volgt en hoe lang je er over doet, is afhankelijk van je eigen voorkeur en vaak ook van de grootte van je portemonnee. Sommige reizigers doen ieder jaar een stukje van deze reis. Anderen rijden de hele 2500 km in een vakantie uit. Ze beginnen allemaal in het Noordelijkste puntje van Donegal, Malin Head, waar de film Star Wars is opgenomen. Uiteindelijk bereikt iedereen het meest zuidelijke deel van de route bij Haven Coast en Kinsale met zijn bijna sub-tropische klimaat. De ruige rotsen maken dan plaats voor een rustiger landschap.

Wie thuis komt van deze indrukwekkende reis heeft een schat aan ervaringen en een grote hoeveelheid verhalen, foto’s en filmpjes. Die wil je natuurlijk delen. Een tip is om voor geïnteresseerden een soort filmavondje te organiseren met behulp van een smart tv waarop je alle foto’s en video’s kunt laten zien. Misschien dat je met deze voorstelling in combinatie met je eigen reisverhalen over dit ruige gedeelte van het Ierse eiland nog meer mensen enthousiast kan maken voor een tocht langs de Wild Atlantic Way.

Reageren