Ontdek het fantastische Ubud in Bali, Indonesië

Ubud is fantastisch. Het ligt te midden van vele prachtige rijstvelden, er zijn veel yogascholen en nog meer restaurants met een menu vol gezonde en super tasty gerechten. Het groeit de laatste jaren niet voor niks enorm in populariteit. En ik ga je vertellen waarom!

De eerste keer dat ik daar was, in mei 2015, was het al behoorlijk druk. Overal scooters, de meeste waren locals maar ook heel wat toeristen. 1,5 jaar later, buiten het hoogseizoen, was het nog een stuk drukker. Like, crazy. Veel straten waren volledig geblokkeerd met auto’s en scooters, je stond vast en kon nergens heen. Een plaatselijke vriend van me vertelde me dat in het hoogseizoen de straten vastlopen kilometers voordat je Ubud in rijdt. Dus je bent gewaarschuwd;) Maar toch, het is echt een toffe en speciale plek. Het heeft something special, een plaats in de bergen in plaats van aan de oceaan zoals veel andere (populaire) plaatsen in Indonesië.

Vervoer

Ubud is voor mij een goede plek om met een scooter rond te reizen. Het centrum is gemakkelijk en goed om te lopen, maar om ook buiten de grenzen van de stad te komen is het erg leuk om je eigen voertuig te hebben en in Indonesië, wat is er beter dan de scooter? Deze kun je huren met een auto rijbewijs en al heb je officieel een internationaal rijbewijs nodig, uit ervaring weet ik dat je dit on-officieel niet nodig hebt. Verder brengt Google Maps je overal, dus heb je een guide net per se nodig: vrijheid blijheid! Maar als je een beetje bang bent om zelf te rijden, is het misschien een goed idee om een vriendelijke tour guide te regelen die je rond rijdt. Maar ik was dus mijn eigen gids en mijn eigen chauffeur en ook, ik had het geluk Rama te hebben ontmoet. Hij is een man uit Spanje die met zijn gespaarde geld besloot om de rest van zijn leven chillen op Bali. Hij had veel goede tips voor mij en nu is het mijn tijd om een aantal van hem met je te delen!

Eten

Allereerst is het eten in Indonesië echt super. Ja, het is wéér rijst, maar ze weten hoe ze met rijst moeten omgaan. Je kunt het gestoomd bestellen maar ook gefrituurd (nasi) krijgen, met veel verschillende groenten en voor mij iets nieuws: tempeh. Vergelijkbaars met tofu maar voor mij met een beetje meer smaak. Dit vind je in ieder restaurant, zowel chique of hippe grotere restaurants (meestal touristischer en niet gestart door locals) als kleine met hun plakkerige plastic stoelen. Deze laatste noem je een “Warung”. Bij veel warungs kun je vers eten bestellen en bij sommige ligt het kant en klaar voor who knows how long. Hoe avontuurlijk ben jij? 😉

eten in ubud bali indonesie

Reizen is voor mij veel over cultuur leren en eten is met name in Azië een groot deel van de cultuur. En ik denk dat ik geluk heb dat ik niet snel ziek van eten word, maar ik trof ook de benodigde voorbereidingen. Ik waste altijd eerst goed mijn handen (het is superhandig om deze antibacteriële gel altijd bij je te hebben) en om te kijken of er meer mensen (locals) eten. Echt, ze houden ook niet van diarree. Dus, laten we beginnen met de tips over Ubud haar fantastische warungs:

9 Warung

Toen ik net aankwam, ontmoette ik Rama op 9 Warung. Deze plek is echt geweldig als je van een relaxte vibe, goedkoop en vegetarisch eten en een paar (oke best veel) katten houdt. Note: al deze katten zijn gered van de straat! 9 Warung is een plaats waar typisch Indonesisch eten wordt geserveerd in een buffet. Zoek wat lekkers uit (vergeet geen plek vrij te houden voor het dessert) en leg hierna het geld in een glas dat staat op de tafel. Prijzen zijn naast de gerechten geschreven en hebben een bereik tussen 3.000 (€0,20) en 10.000 (€0,60) rupiah. Dus dat is niet duur. Je wast de borden zelf en zegt bedankt (Terima kasih) en tot ziens (Sampai jumpa).

eten in ubud bali

Dewa Warung

Zeer populaire plek in het midden van de stad. Zeer goedkoop en heerlijk eten. Daarnaast vind ik het een erg leuke plek door de grote tafels, super leuk om nieuwe food-friends te maken. Vergeet alsjeblieft niet om de avocado smoothie te bestellen als het in het seizoen is: ze zijn echt heerlijk en na deze ervaring wil je er elke dag een.

Dayu’s Warung

Waar de anderen mega goedkoop zijn, is deze ietsjes duurder maar het is meer dan de moeite waard. Het eten is echt gezond, het bevat geen MSG, het meeste is glutenvrij, veganistisch en vegetarisch. Naast al deze geweldige maaltijden hebben ze ook gezonde smoothies, koekjes en gebak. Bestel niet te veel van deze laatste twee, je denkt dat je alles kunt opeten, maar omdat ze het maken met pure cacao, ben je behoorlijk vol na een hapje. Goed om te delen dus 😉

eten in ubud

En nu moet ik iets aan je toegeven. Ik ben avontuurlijk en hou ervan dingen anders te doen, maar elke keer als ik terug ben in Ubud, ga ik altijd terug naar deze restaurants. Geloof me, ik heb anderen uitgeprobeerd, maar ze waren niet zo smaakvol, erg toeristisch of te duur en toen had ik meteen spijt dat ik niet gewoon was gaan eten bij een van deze top restaurants!

Yoga lessen

Laten we nu doorgaan met yoga. Ubud is erg populair vanwege haar yoga aanbod, er zijn veel scholen en The Yoga Barn, te midden van Ubud, zal het populairst zijn. Ik ben nog nooit binnen geweest, maar ik heb aangeraden gekregen eens een kijkje te nemen naar hoe prachtig het is met al het groen en aardige mensen. Nou, ik vond mijn eigen mooie, maar meer unieke en lokale plek: Ashram Munivara. Dit is het meest waardevolle advies dat Rama me gaf. De ashram ligt op 10 minuten rijafstand van Ubud, in het midden van het rijstveld: de rit is een ontspannende meditatie op zichzelf. De lessen zijn super goed en 1,5 uur lang voor alleen (val alsjeblieft niet van je stoel af) 35.000 rupia. Dat is ongeveer 2 euro en voor zover ik me kan herinneren zo’n 10.000 rp om een mat te huren. Om te vergelijken met Yoga Barn: het is 130.000 rp per les en ik heb het gevoel dat er geen enkele local is die je met dat geld zult ondersteunen. Just saying.

Naast yogalessen (bekijk de tijden van hun lessen op hun website, url onderaan) zijn er ceremonies voor de nieuwe en volle maan en ik wed dat ze een erg speciale ervaring zijn. Check wel even wat ze je verzoeken je aan te kleden, ik kan me herinneren dat ze iets zeiden over witte kleding.

Accommodatie

Iets anders dat je misschien wilt weten: waar heb ik geslapen? Nou, zoals altijd verbleef ik in een goedkoop hostel. Ik kijk naar Hostelworld en bekijk de beste prijs & beoordeling combinatie en luister naar het advies van de andere reizigers die ik eerder tegen kom. Dit is hoe ik aankwam in The Happy Mango Tree hostel. Het is een heerlijke plek. Iets buiten het centrum (wel prima te lopen!) dus goed om te ontspannen van het chaotische Ubud, vriendelijk personeel, lekker eten en mooi uitzicht op de een rijstveld. Het heeft dezelfde eigenaar als The Lodge hostel, waar een zwembad is dat je ook kunt gebruiken, niet ver van de Happy Mango Tree.

flip flops parking ubud bali

Toen dit hostel bij mijn tweede trip naar Ubud helemaal vol was, bleef ik aan de overkant van de straat: bij Puji Hostel Ubud: het is echt een geweldige plek, vooral als je net een intensieve reis hebt gehad en je wilt ontspannen: er is een zwembad en uitzicht op de rijst velden en met de zon in je gezicht dat is echt niet zo vervelend.

Lees ook: Backpacken in Indonesië

Taal

Op elk eiland hebben ze hun eigen taal, maar over het algemeen begrijpen ze allemaal de lingua franca: Bahasa Indonesia. In sommige landen, zoals Vietnam, zou ik zijn als: “nee, neem niet eens de moeite om wat woorden te spreken, het is te moeilijk en in elke 10 meter die je zet hebben ze een ander accent dus ze je toch niet begrijpen”. Dat is niet zoals het is met Bahasa Indonesia: winning!
Het is een gemakkelijke taal, om te onthouden en om uit te spreken. Het is echt de moeite waard om wat energie te steken in het leren van deze veel voorkomende zinnen (denk eens aan hoe tof het zou zijn om een Chineze toerist “Hoi hoe gaat het” te horen zetten?)

Hallo: hai of halo (Ik ben er zeker van dat je deze zo onder de knie hebt 😉 )

Hoe gaat het: Apa kabar

Goed: Baik (pronounce like ‘bike’)

Dankjewel: Terima kasih

Graag gedaan: Sama sama

Doei: formeel gezien is het selamat tingal, maar ik vond het leuk om sampai jumpai zeggen

Het eiland

Het laatste wat ik je wil vertellen gaat over het eiland Bali in het algemeen. Het is een groot verschil met de andere Indonesische eilanden. Indonesië zelfs is het grootste islamitische land ter wereld: 87% is moslim. Maar op Bali is 85% hindoe! Maak je geen zorgen, ik zal je niet alles vertellen over hun geschiedenis (het is nogal een lange en ruige) maar ik denk dat het iets belangrijks is om te weten omdat religie erg belangrijk is in Indonesië (eigenlijk overal in Azië). Je ziet overal veel tempels waar je echt hun kledingregels moet respecteren: geen zichtbare schouders of knieën. Vaak zullen ze sarongs hebben om je te geven of te verhuren. Of ja, uiteraard, te verkopen. Je ziet ook veel rituelen en kleine soort kommetjes gemaakt met bladeren waar ze bloemen, munten, wierook en zelfs sigaretten aanbieden. Soms vind je ze zelfs midden in de deuropening, om ze te beschermen tegen de slechten. Beter probeer je hier dus niet op te staan 😉

Ontdek het fantastische Ubud in Bali, Indonesië

Heb je verder nog vragen over deze bijzondere stad? Stuur me dan een berichtje en hopelijk kan ik je vraag beantwoorden: ik help andere reizigers graag!

Ashram / yoga lessen dichtbij Ubud; https://ashrammunivara.org/yoga-classes/

Reageren