Off the beaten track in Sumatra

Het prachtige eiland Pulah Weh
Bezoek het paradijselijke eiland Pulah Weh, helemaal in het noorden van Sumatra voor prachte witte stranden, een heldere blauwe zee en een kleurrijke onderwaterwereld. Dit is een populaire spot voor duikers en je kunt hier ook goed snorkelen.

Orang-Oetans spotten
Sumatra heeft wereld’s rijkste ecosysteem. Maar helaas wordt er veel bos verbrand voor de palm-olie industrie. Gelukkig heeft Sumatra ook een paar grote nationale parken met een rijke flora en fauna én waar onder andere de orang-oetan leeft! Er zijn verschillende plekken om de orang-oetan te zien. Je kunt naar Bukit Lawang, wat makkelijk te bereiken is en daarom wat druk kan zijn. Hier worden orang-oetans gevoerd op een platform waardoor je gegarandeerd orang-oetans zal zien.

Orang-Oetans spotten

Wil je liever een meer natuurlijke ervaring? Ga dan naar Ketambe. Dit dorpje is moeilijk te bereiken maar is al de moeite zeker waard. De enkele guesthouses in Ketambe bieden allemaal jungletochten aan. Je gaat voor twee of meer dagen met een lokale gids de jungle in om orang-oetans te spotten. ‘s Middags kom je bij in een warmwaterbron en ‘s avonds slaap je onder de sterren in een tent die je gids heeft gebouwd. Een magische ervaring.

Vulkanen bij Bukittinggi
Bukittinggi is een populaire stop op Sumatra. Vanuit deze hooggelegen stad heb je uitzicht op wel drie vulkanen. De Merapi, de Singgalang en de Sago.Je kunt de vulkanen van dichterbij bekijken of kanoën in een kratermeer. In de stad zelf zijn verschillende bezienswaardigheden te zien als het Fort De Kock en koloniale klokkentoren Jam Gedang. Struin je graag over een markt? Dan kan je de kleurrijke Pasar Atas vast waarderen.

Vulkanen bij Bukittinggi

Surfen bij de Mentawai eilanden
Deze vier eilanden liggen 80 kilometer voor de kust van Padang. Je kunt hier fantastisch surfen want er zijn geweldig hoge golven. Op de Mentawai eilanden wonen nog traditionele volksstammen en je kunt er goed wandelen door de ongerepte natuur.

Padang
Padang is een oude stad aan de zee. Het is de plaats van vertrek als je naar de Mentawai eilanden gaat. In deze stad zijn oude Nederlandse gebouwen uit de gekoloniseerde tijd te zien. Ook zijn er veel mooie Chinese gebouwen en er zijn enkele traditionele gebouwen van de Minangkabau stam. Padang zelf heeft naast het strand en de bijzondere architectuur vooral heerlijk eten te bieden. De gerechten uit Padang zijn beroemd in heel Indonesië. Probeer bijvoorbeeld de pittige rendang.

Padang

Genieten aan het Toba meer
Het Toba meer is het diepste meer ter wereld, welke is ontstaan na het uitbarsten van een vulkaan. Op het schiereiland in het meer vind je het dorpje Tuk Tuk waar je heerlijk kunt relaxen. Zwem in het meer, fiets langs de rijstvelden of bezoek een warmwaterbron.

 Genieten aan het Toba meer

Hoe kom ik er?
Er zijn weinig directe vluchten vanuit Nederland naar Sumatra. Maar binnenlandse vluchten in Indonesië zijn vaak niet duur, dus je kunt Sumatra goed bereiken van Java of Bali. Ook is Sumatra goed te bereiken vanaf Kuala Lumpur.

Reageren