Nederlanders kiezen massaal voor de caravan: enorme groei

Je zult het afgelopen zomer misschien wel op de weg hebben gezien: steeds meer Nederlanders bezitten een caravan. Op de Route du Soleil richting het zuiden of heerlijk in de eigen Veluwe, met een caravan achter de auto kun je overal heen om van een welverdiende vakantie te genieten. Steeds meer Nederlanders lijken hier de charme van in te zien, zo blijkt ook uit cijfers. 

Gevolgen corona?

Waar een aantal kampeerders de afgelopen decennia vrij stabiel bleef, explodeerden het aantal kampeerbezoekers sinds 2020. Als gevolg van de wereldwijde lockdown werden veel Nederlanders beperkt in hun vakantiemogelijkheden. Vliegvakanties gingen op de schop en door strenge regels bleven landsgrenzen hartstikke dicht. Door het gebrek aan mogelijkheden zochten veel Nederlanders daarom naar nieuwe mogelijkheden. Het resultaat: iedereen trok massaal naar de camping. 

2021 grotere groei

Een veel gekozen kampeermogelijkheid werd de caravan. Over de reden kunnen we enkel twisten, maar mogelijk trok het bezit van een comfortabel bed en alle andere luxe van een caravan veel kopers over de streep. Alleen waar iedereen in 2020 misschien nog wat voorzichtig bleef, steeg het aantal caravanbezitters in 2021 explosief. Aan het einde van het jaar eindigde de groei met groene cijfers van 23 procent. Maar liefst 1.603 meer caravans kregen een Nederlands baasje dan het jaar daarvoor. 

Welke caravans zijn populair?

Welke caravans zijn populair

Ook aan het rondkijken voor een nieuwe caravan? Of sta je aan de voet van jouw eerste aankoop van een caravan? Dan ben je wellicht benieuwd naar welke merken en modellen populair zijn in ons land. Campingtrend deed daar onderzoek naar. Uit hun cijfers blijkt dat caravanmerk Hobby zeer populair is in ons land. Een oude en bekende naam die het in de voorgaande jaren op moest nemen tegen concerngenoot Fendt. Nu wint Hobby echter weer aan populariteit en verstoot Fendt naar een tweede plek. Naast deze merken zijn de Knaus Sport en Dethleffs veel gekozen merken. 

Wat komt er kijken bij een caravan?

Ben jij nieuw in alles rondom caravans? Dan hebben we nog een kort lijstje met dingen waar je rekening mee moet houden:

  • Regel vooraf al een goede stalling (bij jou in de buurt). Door de toename aan caravanbezitters vind je tegenwoordig niet zomaar meer een stalling. Wees hierop voorbereid. 
  • Er bestaat wettelijk geen keuring of APK voor caravans, maar zorg dat je voor elke zomer een korte check doet. Vaak genoeg stranden caravanbezitters met een klapband op de snelweg door achterstallig onderhoud: voorkom deze gevaarlijke situaties!
  • Wees kritisch op de verzekering. Dit kan veel geld besparen op jaarbasis. Een caravanverzekering vergelijken kan tegenwoordig gemakkelijk en snel online. Hiermee kun je altijd jouw ideale verzekeringspakket vergelijken

Reageren