Niet te missen nationale feestdagen in Europa

Houd jij van reizen, maar ook van festivals en feesten? En heb je in Nederland alles al een keer beleefd? Lees dan hieronder alles over de bekendste en leukste nationale feestdagen in Europa.

Saint Patrick’s Day in Ierland

Jongeren vieren St. Patrick's Day. Ze hebben plezier aan de bar. Ze hebben hoofdeksels op en drinken bier.
St. Patricksday, Ierland

St Patrick’s Day is een wereldwijde viering van de Ierse cultuur. Op deze dag wordt St Patrick herdacht, een van de beschermheiligen van Ierland, die in de vijfde eeuw het christendom diende. St Patrick’s Day wordt gevierd in landen met mensen van Ierse afkomst, maar nergens is het zo groot als in Ierland zelf, de thuishaven van het festival.Het St. Patrick’s Day Festival in Dublin is een vijfdaags evenement met uitstekend Iers en internationaal entertainment en een groot straatcarnaval op 17 maart.Stadsoriëntatiepunten worden groen, het is een nationale feestdag voor het hele land en de Guinness stroomt sneller dan ooit. Saint Patrick’s Day is de dag waarop iedereen Iers wil zijn.

Wanneer: Op en rond 17 maart

Festa della Repubblica in Italië

de tekst buona festa della repubblica, gelukkige republiekdag, de nationale dag van Italië, geschreven in het Italiaans op een schoolbord, en een vlag van Italië, op een rustieke houten tafel.

2 juni 1946 was de dag waarop de Italianen stemden om de monarchie af te schaffen en de Republiek Italië werd geboren; vandaar dag van de republiek.

Rome organiseert een enorme militaire parade door het historische centrum, met kleinere feesten in vele andere steden en dorpen.Elders in de hoofdstad opent het presidentiële paleis zijn tuinen gratis voor het publiek.Maar het hoogtepunt is absoluut de show van de luchtmacht van Italië. De vliegtuigen vliegen over het Altare della Patria-monument op Piazza Venezia en laten een spoor van groene, witte en rode rook achter, om de Italiaanse vlag uit te beelden.

Wanneer: 2 juni

Bastille day in Frankrijk

Vuurwerk verlicht de hemel van Lyon over de rivier de Saône op Bastille dag.
Bastille day, Frankrijk

De Bastille Day in Frankrijk is misschien wel een van de meest glamoureuze nationale feesten. Wat begon als een herdenking van de bestorming van de Bastille in 1789, is uitgegroeid tot een wereldwijd erkend evenement. Elke 14 juli viert het land de Franse nationale feestdag in ware stijl. Denk aan displays van de Franse luchtmacht, veel vuurwerk, optochten en festivals.

Het vuurwerk in de Eiffeltoren is legendarisch, maar je hoeft niet in Parijs te zijn om Bastille Day mee te maken. De meeste Franse stedendoen mee aan de viering.

Wanneer: 14 juli

Oktoberfest in Duitsland

In de biertuin in Beieren, Duitsland - vrienden in Tracht, Dirndl en Lederhosen staan voor een band, drinken grote pullen bier.
Oktoberfest, Duitsland

Het Oktoberfest in München claimt terecht het grootste folkloristische festival ter wereld te zijn. Het feest trekt gemiddeld ongeveer zes miljoen bezoekers per jaar, die samen bijna zeven miljoen liter bier consumeren en zich een weg banen door duizenden gegrilde worstjes, kippen en gigantische pretzels.

Het festival, dat iets meer dan twee weken beslaat, wordt jaarlijks gehouden in een weiland net buiten het centrum van München. Naast eten, drinken en dansen, kunnen bezoekers genieten van kleurrijke optochten, een verscheidenheid aan kermisattracties, en voor degenen die zich niet in traditionele Beierse kleding bevinden, degenen bewonderen die dat wel zijn.

Het festival wordt ook op andere plekken in Duitsland uitvoerig gevierd zoals in Stuttgart en Berlijn en hoort zeker bij de grootste nationale feestdagen in Europa.

Wanneer: Eind september tot begin oktober

Vappu in Finland

Fins traditioneel Vappu-voedsel, suikerdonuts met sima, geserveerd op een plateau.
Vappu day, Finland

Walpurgis Day, of Vappu, is een van de grootste nationale feestdagen van Finland. Eind april vieren bewoners een aantal dagen in stijl met carnavals, festivals en overvloedige hoeveelheden mousserende wijn en sima. Het hele land komt tot leven. Het is ook leuk om naar een stadspark te gaan op 1 mei. Je zult waarschijnlijk tientallen picknickende locals vinden die er komen ontspannen en krachten op doen voor de komende avond.

Wanneer: 30 april tot 1 mei

De Fallas in Valencia

Virgen de los Desamparados en Fallas festival op het plein van Saint Mary's in Valencia, Spanje. Olieverf effect.
Fallas festival Valencia

Het belangrijkste festival van Valencia krijgt nu internationale erkenning na het behalen van een UNESCO-erfgoedprijs – en wat een feest is het. Gedurende twee weken in maart zijn de straten gevuld met feestgangers en de heerlijkste geuren. Las Fallas kent geweldige dagelijkse vuurwerkshows en fantastische, door de inwoners gemaakte figuren die meer dan negen meter hoog zijn en die tijdens het festival op straat worden geplaatst. Aan het einde van het festival worden ze allemaal verbrand. Je moet zeker een keer in maart naar Valencia komen en het zelf ervaren. En als je dat eenmaal hebt gedaan, heb je een heel goed beeld van de cultuur en mensen van Valencia. Hoewel dit niet direct een nationale feestdag is, komt wel het hele land op dit feest af en is het in heel Spanje populair.

Wanneer: Las Fallas begint officieel de laatste zondag van februari. Het hoogtepunt van het feest is tussen 15 en 19 maart wanneer de grootste feesten plaatsvinden.

Kortom, het hele jaar door kun je genieten van de vele verschillende feesten in Europa. Kijk voor de nationale feestdagen in europa in 2020 altijd van te voren even welke datum het feest precies zal worden gehouden omdat dit voor sommige evenementen per jaar kan schelen. Veel feestplezier!

Reageren