Nationaal Park Torres del Paine

Patagonië. Dit gebied in het Zuiden van Chili en Argentinië, wordt gezien als één van de meest ruige en ongerepte plekken ter wereld. Het immense Nationale Park Torres del Paine ligt in het Chileense gedeelte van Patagonië. Het dankt zijn naam aan de spectaculaire bergtoppen die overal bovenuit stijgen en het landschap domineren. Voor natuurliefhebbers is het een walhalla, met eindeloze mogelijkheden tot buiten(sport)activiteiten. Gletsjers, meren, bergen en eindeloze vlaktes wisselen elkaar af terwijl je soms oog in oog komt te staan met een verdwaalde guanaco. Met woorden is niet uit te leggen hoe Torres del Paine je in zijn ban kan hebben. Ervaar het dus zelf, en waan je voor even aan het einde van de wereld.

Twee vicunas zijn zichtbaar voor de enorme ruige bergtoppen in Torres del Paine
Torres del Paine Nationaal Park

Torres del Paine korte geschiedenis

Het dramatisch ogende landschap van Torres del Paine, werd gevormd door de botsing van de Zuid-Amerikaanse en Nazca-platen en is gedurende duizenden jaren uitgehouwen en gevormd door de kracht van kolossale gletsjers.De geografische kenmerken creëerden de spectaculaire, natuurlijke schoonheid die het nu heeft.

De geschiedenis van de bewoners in Torres del Paine dateert van meer dan duizend jaar geleden, toen de eerste inheemse groepen in het gebied aankwamen.Tegen het einde van de 19e eeuw hadden Europeanen hun kamp opgezet. Dit betekende het einde van het inheemse tijdperk en het begin van de Chileense exploratie en toerisme.

Torres del Paine tegenwoordig

Op dit moment is het Nationaal Park Torres del Paine wereldberoemd en populair onder miljoenen toeristen. Het is één van de wildste en meest spectaculaire parken ter wereld, en een UNESCO-biosfeerreservaat. Chili heeft voldoende infrastructuur gebouwd om het bereikbaar te maken voor avontuurlijke natuurliefhebbers, maar heeft er ook voor gezorgd dat het park niet overspoeld wordt door toeristen.

Er zijn uitgebreide wandelpaden die tal van opties bieden, van dagtochten tot uitdagende meerdaagse tochten door de bergen. In Torres del Paine is een hike dus snel geregeld!  Ook zijn er mogelijkheden om te mountainbiken, kajakken, paardrijden, zeilen op gletsjers enz. Buiten dit alles, herbergt Torres del Paine de grootste concentratie Patagonische fauna, die zich verborgen in de groene bossen en vlaktes.

Torres del Paine wandelen

Zoals je ziet kun je in Torres del Paine dus wandelen zoveel je maar wilt! Je zult gewoon niet weten waar je moet beginnen met kiezen. Daarom dus enkele spectaculaire wandelingen op een rijtje, voor zowel de ervaren als onervaren hiker:

Base de las Torres

Eindpunt van de hike naar base de las Torres: groene laguna voor de beroemde pieken van de Torres.
Base de las Torres

Deze Torres del Paine hike is speciaal voor de ervaren wandelaars onder ons. De wandeling brengt je naar wat de meeste het top punt van het park vinden, de beroemde “Torres”, met de prachtige groene lagune voor zich. De tocht duurt zo’n 6 tot 8 uur en start bij Hotel de las Torres.

Cuernos Lookout

Uitzicht op de Cuernos oin Torres del Paine na de popuaire hike Cuernos Lookout
Los Cuernos

Dit is een wat kortere hike die een geweldig uitzicht geeft over de bergen “los cuernos”, en Nordernskjoldmeer. Onderweg kom je ook de mooie waterval Salto Grande tegen, die je zeker niet mag overslaan. Deze wandeling start bij de bootstop Pudeto en duurt zo’n 2 uur.

Glacier Grey en Lago Grey

Glacier Grey en Lago grey in Torres del Paine met besneeuwde bergtoppen op de achtergrond
Glacier en Lago Grey

Wanneer je in Torres del Paine bent, móet je gewoon een gletsjer bezoeken. En geen één tocht brengt je dichter bij een gletsjer dan deze! Het is een boottocht én een wandeltocht, waarbij je 3 uur rondvaart tussen het gletsjerijs en ongeveer 1 uur een wandeling maakt over de gletsjer. Startpunt is het hotel Lago Grey.

Ook zijn er veel georganiseerde hikes te vinden in het Nationaal Park. Hierbij hoeft je niet na te denken over de eindeloze mogelijkheden die er zijn, maar laat je je verrassen door je gids die de beste route al voor je heeft uitgestippeld! Een voorbeeld  hiervan is:

6-daagse scenic W trek

Tientallen gele tentjes die zijn opgezet op een groen grasveld in de natuur van Torres del Paine
Kamperen tijdens de W-trek in Torres del Paine

Overweeg een van de meest gevierde natuurgebieden ter wereld, Torres del Paine, tijdens de beroemdste wandeling in Patagonië, de “W Trek”.Volg het W-vormige gebaande pad dat de 3 granieten Paine-torens, de Franse vallei en de grijze gletsjer met elkaar verbindt. Trek ongeveer 43 mijl gedurende 6 dagen.

Praktische informatie

Kosten

Om Torres del Paine te kunnen bezoeken, is het handig om een aantal dingen op een rijtje te hebben. Het park is het gehele jaar door geopend voor bezoekers. Er zijn meerdere ingangen, waar je je eerst moet registreren om het park in te mogen. De entree kosten per persoon zijn in het hoogseizoen(oktober tot maart) zo’n 25 euro, waarmee je 4 dagen in het park kunt verblijven. Wil je langer blijven, dan moet je dus opnieuw betalen! In het laagseizoen zijn de entreeprijzen wat lager. Let op: de entree kan meestal alleen worden betaald met Chileense Peso’s, in cash dus!

Kleding

In Torres del Paine ervaar je minstens 4 seizoenen in één dag. Bereid je hier dus goed op voor qua kledingstijl! Het ene moment loop je nog in de zon, terwijl je het andere moment wordt ondergesneeuwd en weer een minuut later met windstoten van 90 km/u te maken hebt. Een wind en regenjack, muts/sjaal, afritsbare broek, zonnehoed én goede wandelschoenen zijn zeer belangrijk!

Overnachten

Er zijn genoeg mogelijkheden in Torres del Paine om de nacht door te brengen. Wel is het zo dat de hotels er erg duur zijn (reken snel op zo’n 200 euro per nacht), en dat deze rap volgeboekt zijn. Verblijven op een camping in Torres del Paine is ook een optie, wil je het iets goedkoper houden. Vooral wanneer je een meerdaagse trekking gaat maken, is dit geschikt voor jou.  De campings in Torres del Paine zijn net als de hotels enorm snel volgeboekt (tot meer dan een jaar van tevoren). Belangrijk dus is om je reis op tijd en goed te plannen zodat je niet voor verrassingen komt te staan!

Zie je een avontuurlijke reis naar het afgelegen en ruige Patagonië wel zitten? Begin dan snel met voorbereiden, pak je wandelschoenen en fotocamera alvast in en begin met dromen over dit fantastische gebied aan het einde van de wereld!

Reageren