7x must-do op safari in Tanzania

Oog in oog komen te staan met de koning van het dierenrijk, slapen onder een prachtige sterrenhemel en in de ochtend wakker worden van het gekrijs van bavianen. Het is allemaal mogelijk in één van de mooiste safarilanden van Afrika, namelijk Tanzania! Een safari in Tanzania kun je zo avontuurlijk maken als je zelf wilt. Hieronder daarom 7 must-do’s voor een uitdagende safari in het prachtige Tanzania.

Kom veel te weten over het dierenrijk

Een mogelijkheid voor een safari is om op eigen initiatief met een jeep de wildernis in te rijden. Een meer interessante mogelijkheid is echter om samen met een ervaren Tanzaniaanse gids te reizen. Een gids weet namelijk ontzettend veel en kan interessante verhalen vertellen over het dierenrijk, de natuur en de bevolking van Tanzania. Bovendien weet een gids het beste waar hij de Big Five kan spotten!

Aanschouw de grote migratie trek

Al eeuwenlang volgen zo’n anderhalf miljoen zebra’s, gazellen en gnoes hun oerinstincten en galopperen zij kilometers door de Serengheti heen voor de grote migratie trek. De grote trek gebeurt niet op vaste tijden in het jaar. Zodra het gras op is verplaatsen de kuddes zich om ergens anders te grazen en te broeden. In de stilte van de savanne hoor je de hoeven van deze dieren al van kilometers ver aankomen. De dieren denderen vervolgens op een razendsnel tempo voorbij in een minutenlang schouwspel.

Ga op early game drive

Voor actie van de grote predatoren uit het dierenrijk moet je vroeg opstaan. Een early game drive begint vaak om 6 uur in de ochtend na wat thee met biscuitjes. De roofdieren komen trots terug met prooien in hun bek en genieten van de vangst. De vroege ochtend is zeer geschikt voor een game drive, omdat het nog niet zo warm is en de dieren hierdoor actiever zijn.

Zonsopgang in de Serengheti

Tijdens een early game drive komt langzaam de zon op. De donkere lucht wordt ingeruild voor prachtige rode en blauwe kleuren. De vuurrode zon komt langzaam op achter het gras van de savanne en in combinatie met de Acaciabomen geeft dit een adembenemend uitzicht over de grote vlakte’s.

Ga op jacht met lokale stammen

De Hadza is één van de laatst overgebleven volkeren op aarde die voortleven door een jager-verzamelaars bestaan. Hoewel het volk de afgelopen jaren steeds meer in contact is gekomen met toeristen, moeten zij nog steeds niets hebben van al dat hen aangeboden wordt. Het bestaan als jager-verzamelaar is een trotse keuze voor een vrije levenswijze. De Hadza hebben hun geheel eigen gebruikelijke taal en status. Een bijzondere ervaring is om mee op jacht te gaan in de ochtend met de mannen. Gewapend met pijl en boog en omgeven in camouflerende dierenhuiden sluip je samen met de mannen volgens een ritueel proces op kleine en grotere dieren af.

Spot de Big Five in de Ngorongoro krater

De Ngorongoro krater is de grootste krater ter wereld en heeft een totale oppervlakte van wel 260 vierkante meter. Doordat de krater enorm diep is komen op verschillende lagen andere klimaatzones voor, wat de krater in zijn geheel bijzonder maakt en leefbaar voor duizenden dieren. De leeuwen in deze krater zouden door de inteelt zelfs de grootste zijn van heel Afrika. De Big Five, bestaande uit de leeuw, neushoorn, olifant, luipaard en buffel, zijn allemaal te vinden in deze krater. Een tour door de Ngorongoro krater start met een prachtig uitzicht over de krater, waarnaar je over de rand van de krater naar beneden rijdt.

Bezoek een lokaal dorpje

Tot slot is een safari reis in Tanzania niet alleen aan te raden vanwege de prachtige natuur. Het kan namelijk ook een culturele verrijking zijn. Verken op de fiets een lokaal dorpje en leer van de normen en waarden van de Tanzaniaanse bevolking. Bezoek een schoolklas, baan je weg door een bananenplantage (waar je met een beetje geluk echt bananenbier kunt proeven) en wandel over een specerijenmarkt. Vergeet niet dat het wel van je verwacht wordt overal een fooi achter te laten als tegenprestatie voor de gegeven rondleiding en gastvrijheid.

Een safari in Tanzania is goed te combineren met een bezoek aan het eiland Zanzibar. Een aanrader is om hier een weekje naartoe te gaan na de safari om heerlijk tot rust te komen. Lees hier waarom Zanzibar echter meer is dan alleen relaxoord!

 

Reageren