Muggen in het Buitenland

Heb je in Nederland al een hekel aan muggen? Wees dan vooral voorbereid als je op reis gaat! Als je naar het buitenland reist ontkom je er vaak ook niet aan. Je moet je met veel verschillende zaken rekening houden. En je denkt er misschien niet eens over na, maar de mug kan je vakantie gruwelijk verpesten, aangezien dit beestje nare ziektes kan overbrengen. Ziektes die in Nederland helemaal niet voorkomen. Als je naar het buitenland reist, is het dus belangrijk dat je je van tevoren goed realiseert dat er muggen rond kunnen zwermen die het Zika-virus, Malaria of andere ziekten over kunnen dragen.

Soorten ziektes

Reizen naar verre oorden is prachtig, maar juist insecten als de mug kunnen je verblijf tot een onaangename periode maken. Er bestaan diverse varianten van ziektes die muggen in het buitenland kan overdragen. Hieronder de bekendste:

  • Zika-virus; hier heb je vast weleens over gehoord en dit begint een steeds groter probleem te worden. Dit virus is afkomstig uit Zuid-Amerika, maar lijkt naar Europa over te komen waaien. Het wordt overgedragen door de Tijgermug en kan leiden een acute koortsaanval, pijn in spieren en gewrichten, uitslag en gevoelloosheid. Daarbij is het voor zwangere vrouwen erg gevaarlijk, aangezien de ongeboren baby mogelijk Microcefalie kan oplopen: een aantasting van het centrale zenuwstelsel, waarbij de omvang van de schedel te klein blijft en de hersenen van je kindje zich onvoldoende kan ontwikkelen.
  • Malaria; misschien wel de bekendste ziekte, maar ook het makkelijkste over te dragen. Malariaparasieten nestelen ze zich in je rode bloedcellen, nadat een malariamug je geprikt hebt. Je kunt je hierdoor snel grieperig voelen, gepaard door een hoge koorts die erg gevaarlijk kan zijn. Malariatabletten zijn dan ook zeker aan te raden als je naar dergelijke landen trekt. Jaarlijks sterven er meer dan een half miljoen mensen aan Malaria, dus dit vormt een groot probleem.
  • Dengue; ook wel bekend als de knokkelkoorts. Eveneens kun je je erg grieperig voelen. Jonge kinderen kunnen zelfs een mazelen-achtige huiduitslag krijgen. Er bestaat echter ook een tweede variant die veel gevaarlijker is, waarbij de Dengue-koorts waarbij bloedingen kunnen ontstaan en je in shock kan raken. Deze shock kan een dodelijke afloop hebben.
  • Chikungunya; als je door een mug dit virus oploopt, kun je binnen 3 dagen last krijgen ernstige spier- en gewrichtspijnen, hoofdpijn, koorts en langdurige huiduitslag. Met een beetje pech kun je maanden last blijven houden van dergelijke pijnen.

Muggen in het buitenland

Bestemmingen

Hieronder hebben we een lijstje gezet, waarin duidelijk wordt in welke gebieden je welke ziektes kunt oplopen. Bereid je goed voor en sla anti-muggenmiddelen zoals DEET in. Draag ook desnoods lange kleding, zodat de kans dat je door een tijgermug geprikt wordt zo klein mogelijk is. Zeker als je gevoelig bent voor de mug, is het aan te raden voorzorgsmaatregelen te nemen.

  • Afrika; In bijna heel het Afrikaanse werelddeel is Malaria de meest voorkomende muggenziekte. Alleen in Noord-Afrikaanse landen, zoals Marokko, Egypte en Tunesië, hoef je hier niet voor te vrezen. In diverse landen is er een verhoogde kans op Malaria en is het zelfs verplicht malariatabletten mee te nemen. Voorbeelden hiervan zijn Angola, Congo, Kameroen, Gambia en Ivoorkust. Ook de gevaarlijke knokkelkoorts (Dengue) komt op dit werelddeel voor, voornamelijk in Midden-Afrika.
  • Brazilië en Zuid-Amerika; in Brazilië – en eigenlijk ook de rest van het werelddeel – is het Zika-virus actief. Hier kun je je helaas niet tegen beschermen als het om medicijnen gaat, dus probeer te vermijden om door muggen gestoken te worden. Ook Malaria en Dengue zijn ziektes die veelvuldig voorkomen in de Zuid-Amerikaanse landen.
  • Mexico en Latijns-Amerika; het Zika-virus heerst eveneens in Latijns-Amerika en Mexico. Met name in de zuidelijke provincies van Mexico (Chiapas en Oaxaca) is de tijgermug veelvuldig actief en er wordt dan ook sterk afgeraden om zomaar de jungle in te gaan zonder lange kleding.
  • Nederlandse Antillen; in het najaar van 2013 was er (met name op Curaçao) een heftige uitbraak van het Chikungunya-virus. Het virus is inmiddels over zijn hoogtepunt heen, maar er was wel sprake van een epidemie. Dit kun je maar één keer in je leven krijgen, maar het blijft zaak om goed op te passen.
  • Azië; India en ook Thailand blijven landen waar je eveneens Malaria, Dengue en ook het Chikungunya-virus kunt treffen. In Zuidoost Azië is de verhoging het grootst, maar zelfs in landen als China komt Malaria wel degelijk voor. Het ligt in een land als deze er wel aan waar je precies naartoe reist.

Het is dus belangrijk dat je voordat je op reis gaat, je goed beseft of er een kans is om een dergelijk virus of ziekte op te lopen. Weet je het niet zeker, laat je dan gerust van tevoren informeren bij de GGD. Zij kunnen je vertellen of een vaccinatie voor het land waar je naartoe gaat noodzakelijk is. Het zou zonde zijn als een klein mugje je reis in het water gooit.

Reageren