More fun in the Philippines: tips Palawan

De Filipijnen bestaat uit ruim 7100 eilanden en het land is net zo veelzijdig als dit aantal eilanden. Als je vraagt om het pareltje, is Palawan waarschijnlijk het antwoord. Lees en kijk je mee naar mijn tips voor het idyllische Palawan?

El Nido

Vanuit Manila is het een kleine 1,5 uur vliegen naar Palawan. In de hoofdstad Puerto Prinsesa begint mijn morefuninthephilippines-avontuur met mijn vriendinnetjes. We reizen meteen door naar El Nido. Vergeet die naam niet! We rijden door het Filipijnse landschap en worden omgeven door palmbomen, kleurrijke huisjes en heuvels. En wat ruikt het heerlijk! Als we aankomen in het dorpje in het Noorden van Palawan, reizen we het laatste stuk met een tricycle: de Filipijnse versie van een tuktuk. Bij aankomst op het resort vliegen de ‘yes ma’ams’ ons direct om de oren. Filipino’s zijn oprecht vriendelijk, behulpzaam en gastvrij. Na een reis van ruim 24 uur val ik in slaap zodra in mijn bed zie. Met een glimlach op mijn gezicht want ik ben blij samen met mijn vriendinnetjes te zijn en ik kijk enorm uit naar alles wat ons te wachten staat!

el-nido-2 el-nido-filipijnen el-nido-3

Mijn eerste geluksmomentje is de volgende ochtend rond zessen. Ik sluip het hutje uit en loop naar het strandje. Hoewel ik nog slaapdronken ben, word ik in één klap wakker door het waanzinnige uitzicht. Bijna onrealistisch. Wat een schitterende baai met eindeloos zicht op kristalhelder, turquoise water. Ik wil hier de hele dag staren, nadenken en lezen. Maar na wat peanutbutter pancakes is het tijd voor één van de hoogtepunten van onze reis: Bacuit Archipelago island hopping. De vele onbewoonde eilandjes en prachtige lagunes verkennen we met een privé boot. Geen lawaaierige toeristen, alleen wij, het vijftig tinten blauwe water, hagelwitte strandjes, indrukwekkende rotsformaties en de tropische onderwaterwereld. Priceless. De natuur is hier zo prachtig, dat is met geen woorden te omschrijven en met geen foto vast te leggen. Ik hoop oprecht dat je op een dag het wondermooie Bacuit Archipelago zelf mag ervaren. Het is niet zonder reden dat meerdere seizoenen van Expeditie Robinson hier zijn opgenomen.

Tijdens het ‘golden hour’ zwijmelen we op het resort weer weg van het perfecte, sprookjesachtige uitzicht over de baai. Terwijl de zon langzaam in het water zakt, lijkt de kleur van lucht met de minuut schitterender te worden. Ik geniet intens en besef me dat dit alles is wat ik op dit moment nodig heb.

El Nido is ook nog eens een sfeervol stadje vol leuke hostels, barretjes en restaurants en een laid back vibe. Die heerlijke, ongedwongen sfeer die Azië typeert. Overdag is het stil maar ’s avonds bloeit het helemaal op met plastic stoeltjes op het strand en een prima nachtleven.

Nacpan Beach

Ook in de omgeving van El Nido zijn prachtige stranden te ontdekken die je per scooter of tricycle kunt bereiken. Zelf zou ik het laatste aanraden, want ritjes met een tricycle staan garant voor een memorabel avontuur. De bestuurders zijn altijd wel in voor een gezellig praatje. Aziaten zijn meestal erg vriendelijk, maar de Filipino’s steken er in mijn ogen met kop en schouders bovenuit. Wij hebben bijzondere gesprekken gevoerd, gelachen, gezongen en gedanst (don’t ask..) tijdens onze

tricycle-ritjes! Eén van die mooie stranden is Nacpan Beach, zo’n 45 minuten rijden vanaf El Nido. Ook hier is het water blauwer dan ik ooit voor mogelijk heb gehouden. Het strand is enorm en het aantal toeristen is op twee handen te tellen. Wat een rust! Een verse kokosnoot maakt het plaatje voor mij compleet.

nacpan-filipijnen

Port Barton

Na een paar dagen is het helaas tijd om El Nido vaarwel te zeggen. Tot op de laatste minuut twijfelen we of we wel écht zullen vertrekken. We haasten ons naar de tricycle, ik werp nog één verliefde blik op de baai en ik ben om. El Nido, ik kom terug.

Voor we Palawan verlaten, willen we ook Port Barton ervaren. Volgens locals dé place to be op dit eiland. Ook dit vissersdorpje heeft meteen mijn hart gestolen. Het ligt in de jungle en is minder goed bereikbaar, maar het is de moeite meer dan waard. Verwacht hier geen tropisch paradijs, maar wel een niet-toeristische oase om ultiem te genieten van de rust. Port Barton is een klein dorp met een strand vol vissersbootjes, omgeven door palmbomen en jungle. Het dorpje bestaat uit hutjes, zandwegen en her en der een rijstveld. Kinderen komen je zingend tegemoet gelopen met een glimlach van oor tot oor. Ongerept is het juiste woord als ik het in één woord zou moeten omschrijven. Elektriciteit en wifi is er niet altijd, maar dat heb je ook niet nodig. Hopelijk zal het authentieke karakter nog even blijven. Voor mij is het perfect!

Port Barton

Tips voor de Filipijnen

port barton filipijnen

‘It just doesn’t get any better than this’ dacht ik na El Nido’s ondergaande zon. Maar met een koude San Miguel in mijn hand laat ik me opnieuw verrassen door dit magische moment. Om daarna te genieten van een fantastische sterrenhemel. Je begrijpt het vast al dat het opnieuw pijn deed om dit heerlijke plekje te verlaten. Gelukkig hadden we al vliegtickets naar Cebu geboekt, anders waren we niet zomaar weggegaan. Palawan, je bent fan-tas-tisch.

port barton filipijnen

Mijn tip: bewaar Palawan tot het einde van je reis en werk het eiland van zuid naar noord af. Wij deden het precies andersom, maar zo eindig je met het meest bijzondere Filipijnse eiland en begin je met mooie stranden en junglelandschappen om met een climax te eindigen in het magische El Nido.

Reageren