De mooiste wandelroutes in Zwitserland

Zwitserland is waarschijnlijk een van de mooiste bestemmingen in Europa als je van wandelen en de natuur houdt. De vele meren, rivieren, bergen en dalen en kleine dorpjes maken een lange wandeling absoluut de moeite waard. Vooral in de lente en zomer is wandelen in Zwitserland perfect, het is namelijk niet zo warm als de meer zuidelijke landen. In de winter ligt er op de meeste plekken sneeuw wat het ook erg bijzonder maakt om in deze tijd van het jaar te gaan. Hieronder raad ik je een aantal prachtige wandelroutes in Zwitserland aan.

Vierwoudstrekenmeer – Centraal Zwitserland

Het mooie Verwoudstedenmeer in Zwitserland
Vierwoudstrekenmeer, oftewel meer van Luzern, Zwitserland

De naam alleen al geeft aan dat dit gebied perfect is voor natuurliefhebbers. Het meer met een oppervlakte van 114 km2 wordt ook wel eens vergeleken met een fjord. Het is omgeven door hoge Bergen, mooie dorpen en de gezellige stad Luzern. Het is in de zomer ook een perfecte plek om te kamperen en te zwemmen.

Rigi berg

De Rigi berg is een van de bekendste bergen in de omgeving en hier vind je 120 km aan wandelpaden. Een van de mooiste wandelingen is die van Rigi Kaltbad naar Hinterbergen. Deze wandeling is 5.7 kilometer lang en je doet hier gemiddeld 2.5 uur over. Je kunt Rigi Kaltbad bereiken door in Vitznau (een dorp aan het meer) de kabelbaan of een bergtrein te nemen. Tijdens deze wandeling zie je de prachtige pieken van de Alpen met haar eeuwige sneeuw. Ook ontdek je de mooiste flora en fauna en heb je vaak een geweldig uitzicht over het Vierwoudstrekenmeer. Eenmaal aangekomen in Hinterbergen kun je met een kabelbaan terug naar het startpunt in Vitznau.

Bekijk ook deze mooie Mount Rigi geleide wandeltocht:

Huttentochten

Ook zijn er meerdere mogelijkheden om een huttentocht te doen door de bergen. Je wandelt hier in een aantal dagen naar verschillende hutten, waar je overnacht. De duur van de huttentocht kun je zelf bepalen.

Wallis – Zuid Zwitserland

Bergwandelaars in Wallis, Zuid-Zwitserland
Bergwandelaars in Wallis, Zwitserland

Wallis is een vrij groot gebied in het zuiden van Zwitserland en kent 8000 kilometer aan wandelpaden. Genoeg dus om je hele vakanties bezig te houden. Een voordeel van dit gebied is dat het weer in het zuidelijke gedeelte vaak wat beter is dan in de rest van het land. Wallis begint in het westen met het meer van Genève en grenst in het zuiden aan Italië. Je kunt dus tijdens je wandeltochten vele verschillende landschappen tegenkomen en ook heb je ruime keuze in de lengte van de tocht.

Mooiste wandelingen

Een van de prachtige wandelingen in dit gebied is die van Leukerbad naar Albinen. Dit is een wandeling van 6.6 kilometer en je doet er ongeveer 2 uur over. Het speciale aan deze tocht is dat je op sommige stukken via houten ladders verder moet klimmen. Beginnend in het dorp Leukerbad, leidt het pad door het Lochwald-bos en daarna kom je uit bij de Albinen-ladders. Deze vormden ooit de enige link tussen Leukerbad en Albinen en werden voornamelijk gebruikt voor het vervoer van landbouwproducten. Via de ladders klim je zo’n 100 meter naar boven om uit te komen bij Flaschen-Torrentalp.

Even genieten van het uitzicht

In het restaurant dat je hier kunt vinden kun je even uitrusten en genieten van een hapje en drankje waardoor je verder wandelt door bos, velden en weiden tot dat je Albinen bereikt. Dit is een bijzonder mooi dorp dat je nog verder te voet kunt ontdekken. Eventueel kun je er voor kiezen via een ander pad door het bos terug te lopen naar Leukerbad.

Interlaken – Midden Zwitserland

Wandelaars bij een prachtig uitkijkpunt in Interlaken, Zwitserland
Uitzichtpunt in Interlaken, Zwitserland

Deze stad ligt in Berner Oberland en aan de voet van de bekende Jungfrau berg. Ook ligt het tussen twee prachtige meren in, namelijk het Thunermeer en het Brienzmeer. Dit alles maakt het een perfecte plek voor de mooiste wandelroutes in Zwitserland.

Lauterbrunnen Vallei

Een aan te raden, en vrij eenvoudige wandeling is die van Stechelberg to Obersteinberg. Deze wandeling loopt door de Lauterbrunnen Vallei en duurt zo’n 2.5 uur. Dit is ‘s werelds grootste gletsjervallei dus je zult zeker onder de indruk zijn van de prachtige natuur. Daarnaast kun je in de zomer maar liefst 72 watervallen ontdekken en zie je overal om je heen bergketen, waarvan sommige bergen het hele jaar sneeuw hebben.

Dit zijn de populairste accommodatie opties in Lauterbrunnen Vallei:

Spectaculair uitzicht

Neem vanaf de laatste bus stop in Stechelberg het verharde voetpad omhoog. Daar steek je een rivier over en ga je verder bergopwaarts en volg je de borden naar Trachsellauenen, een klein pension en restaurant in de buurt van een 300 jaar oude mijnsite. Daarna wordt het pad smaller en steiler. Na dit pad kom je aan op de Obersteinberg dat op een hoogte van 1777 meter ligt. Vanuit hier heb je een spectaculair uitzicht over de vallei en de gletsjers.

Pizol – Noord Zwitserland

Man die yoga oefeningen doet op de top van een berg in Pizol
Pizol, Zwitserland

Pizol is een berg in de alpen en ligt in het noordoosten van Zwitserland, op ongeveer een uur rijden van Zurich. Een bekende wandeling die je hier kunt doen is de 5-merenwandeling. Deze is langer en moeilijker dan de voorheen beschreven wandelingen. De wandeling is 10 kilometer lang en je doet er zo’n 4 tot 5 uur over.

Prachtige bergmeren

De route wordt gekenmerkt door vijf kristalheldere bergmeren, namelijk de Wangersee, Wildsee, Schottensee, Schwarzsee and. Op de Schwarzsee kun je steenbokken, gemzen en, met een beetje geluk, zelfs adelaars bekijken. Je kunt ook genieten van het mooiste uitzicht op de bergen van Glarus en Graubünden, het Rijndal en het Bodenmeer. Op vele plekken loop je op de eeuwige sneeuw. Deze route is echter niet geschikt voor de wintermaanden. Het wandelpad is open tussen juli en oktober en dus perfect voor je zomervakantie. Eventueel kun je vanaf hier eenvoudig je vakantie voortzetten aan het meer van Zürich.

Tips voor het wandelen in Zwitserland

Bergwandelaars in het prachtige Grinderwald, Zwitserland
Bergwandelaars in Grinderwald, Zwitserland
  • Zwitserland heeft het beste drinkwater, afkomstig van de vele gletsjers. Neem dus een hervulbare waterfles mee zodat je onderweg van dit heerlijke water kunt drinken.
  • Neem voor onderweg wat eten mee omdat je midden in de natuur bent en vaak geen eten kunt kopen. Het is dus handig om kleine snacks mee te nemen of een picknick.
  • Bekijk voordat je gaat het weer, want ook in de zomer kan het regenen of kouder zijn. En in de winter moet je uiteraard voorbereid zijn op sneeuw. Niet alle paden zijn dan begaanbaar dus controleer dit van te voren.
  • Wil je graag een huttentocht doen, boek deze dan ruim te van tevoren zodat je zeker bent van een plek in de hutten.

Zo zie je: er zijn genoeg mogelijkheden om heerlijk te kunnen wandelen in Zwitserland. Trek dus snel je wandelschoenen aan, en ontdek al deze mooie plekken zelf! Wil je graag in het Zwitserse thema blijven maar wandelen in een ander land? Een leuke tip is dan het wandelgebied Boheems Zwitserland in Tsjechië.

Reageren