De top 10 mooiste pleinen in Rome

In Rome vind je op bijna elke hoek wel een plein. Het ene nog mooier dan het andere. De pleinen in Rome zijn vooral ook ‘s avonds gevuld met de lokale bevolking, die hier neerstrijkt voor een hapje of drankje. Het uitgaansleven in Rome speelt zich dan ook vaak op deze pleinen af. Elk plein in Rome heeft een unieke sfeer en bezienswaardigheden zoals prachtige fonteinen en standbeelden. Hier is een lijst met 10 van de mooiste Rome pleinen en fonteinen die je zeker zou moeten bekijken wanneer je op bezoek ben in de Eeuwige Stad.

1. Campo de’ Fiori

Standbeeld op het plein Campo di Fiori, Rome
Campo di Fiori, Rome

De thuisbasis van een van de meest historische en kleurrijke markten van Rome, Campo de ’Fiori, moet ‘s ochtends worden bezocht. Dan struinen de lokale bevolking en bezoekers over het plein terwijl ze verse producten inslaan.

De naam verwijst naar het ‘veld met bloemen’. In de oudheid was hier namelijk een weide vol bloemen te vinden. Op het moment dat de marktstallen worden ingepakt en de zon ondergaat, wordt Campo de ’Fiori een van de meest bezochte uitgaansgelegenheden van Rome. Dit dankzij de vele bars en eetgelegenheden in het gebied.

2. Piazza di Spagna

Piazza di Spagna met de Spaanse trappen op de achtergrond, Rome
Piazza di Spaga

Met de bekende Spaanse Trappen en meerdere designerwinkels en boetieks, is Piazza di Spagna het centrum van Rome van de hogere klasse. Ook is het een van de meest herkenbare plekken in de stad. Ga er ‘s ochtends vroeg naartoe om de trap (bijna) voor jezelf te hebben. Ook kun je deelnemen aan de menigte bij zonsondergang wanneer het plein baadt in een roze gloed. Het beklimmen van de trappen beloont je dan met een van de meest romantische uitzichten op de stad.

3. Piazza di Santa Maria in Trastevere

Piazza di Santa Maria in Rome
Piazza di Santa Maria

Piazza Santa Maria is een klein plein in Rome. Het ligt in het centrum van de pittoreske maar trendy wijk Trastevere. Het plein is gelegen aan de overkant van de rivier de Tiber. Overdag is het een slaperige, relaxte plek om achterover te leunen en de gelijknamige kerk te bewonderen. Maar ‘s avonds wordt het druk wanneer de lokale bevolking van een aperitivo geniet en straatartiesten de menigte vermaken.

4. Piazza del Campidoglio

Het Piazza di Campidoglio, Rome
Piazza di Campidoglio

Michelangelo ontwierp het geometrische Piazza del Campidoglio evenals de omliggende pleinen. Een grandioze trap leidt naar het plein, dat wordt gedomineerd door een replica van een bronzen ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius. Ga naar het balkon aan de achterzijde van het plein. Hier heb je een geweldig uitzicht over het Forum Romanum en het Colosseum.

5. Piazza della Rotonda

Het Piazza della Rotonda in Rome
Piazza della Rotona

Wanneer je het Piazza della Rotonda oploopt, word je onmiddellijk geconfronteerd met de schoonheid van het Pantheon. De best bewaarde tempel in Rome die dateert uit de 2e eeuw en nu een functionerende kerk is. Het plein zelf, met zijn mooie fontein en levendige cafés, is een goede plek om lekker te gaan zitten en mensen te kijken.

6. Sint-Pietersplein

Uitzicht over het Sint-Pietersplein in Rome
Sint-Pietersplein

Dit plein in Rome is het bekendste plein van de stad. Vanuit het plein in Vaticaanstad kun je de Basilica di San Pietro betreden. Dit is de grootste kerk ter wereld en het symbool van het Vaticaan. De twee colonnades werden ontworpen door Bernini en het plein werd gebouwd om de enorme omvang van de kerk te accentueren. Tevens om zoveel mogelijk ruimte te hebben zodat iedereen de Paus kan zien spreken. Zorg ervoor dat je dit plein in Rome ‘s nachts bezoekt, wanneer de horden toeristen zijn verdwenen. Alles prachtig is dan ook prachtig verlicht.

7. Piazza del Popolo

Het Piazza del Popolo, Rome
Piazza del Popolo

Een van de grootste pleinen in Rome, het cirkelvormige Piazza del Popolo is bijna perfect symmetrisch. Het centrum van het plein wordt gedomineerd door de imposante Egyptische obelisk. De grootte van dit plein maakt het een frequente locatie voor concerten en evenementen in de zomermaanden. Via een trap aan het einde van het plein kom je terecht op het Pincio-terras. Hier heb je een fantastisch uitzicht over het plein in Rome en de daken van de stad zelf.

8. Piazza della Madonna dei Monti

In centrum van het hippe district van Monti, ligt het kleine maar levendige Piazza della Madonna dei Monti. Dit is de favoriete plek voor jonge Romeinen op warme zomeravonden. Ga met een drankje bij de fontein zitten om samen met de lokale bevolking mee te doen. Of ga voor een aperitivo in een van de charmante buitenbars.

9. Piazza Mattei

Het kleine Piazza Mattei in Rome met locals die voor de fontein aan het relaxen zijn
Piazza Mattei

Piazza Mattei is een klein, rustig plein in de Joodse wijk. Tevens is het een plein in Rome dat op elk moment van de dag een sfeer van vrede en rust geeft. Het mooie plein is beroemd om het zacht stromende water van de Fontana delle Tartarughe. Dit is de schildpadfontein, die in de 16e eeuw werd ontworpen door architect Giacomo della Porta.

10. Piazza Navona

Het mooie Piazza Navona in Rome
Piazza Navona

Piazza Navona wordt als laatste genoemd van alle pleinen en fonteinen in Rome, maar dit is zeker een van de mooiste en levendigste pleinen van de stad. Het plein heeft 3 prachtige fonteinen die ‘s avonds verlicht worden. Het plein is erg populair en op elk tijdstip gevuld met toeristen en de lokale bevolking. Overal vind je straatartiesten, muzikanten en restaurants. Als je een hapje wilt eten op het plein, houd er dan wel rekening mee dat het vrij prijzig is. Naast het feit dat het plein altijd vol toeristen is, moet je de schoonheid met eigen ogen gaan bekijken.

Genoeg mooie pleinen dus om te gaan bezichtigen tijdens je volgende citytrip naar Rome! Welk plein is jouw favoriet?

Reageren