Dit zijn de 10 mooiste Nationale Parken van Argentinië

Bij Argentinië denk je aan het land van de tango, verrukkelijke steaks, rode wijn en de kleurrijke immense hoofdstad Buenos Aires. Gelegen in Zuid-Amerika met als decor het Andes gebergte en de Zuidelijke Atlantische Oceaan. Argentinië is het op één na grootste land van het continent en heeft hierdoor een enorme veelzijdige natuur en cultuur. Als natuurliefhebber kun je hier je hart ophalen, of het nu het Noorden of het Zuiden van het land is waar je verblijft. Wil je graag van deze indrukwekkende natuurpracht genieten? Hier volgen de 10 mooiste Nationale Parken van Argentinië!

mooiste Nationale Parken van Argentinië

Nationale Parken gelegen in het Zuiden van Argentinië

1. Nationaal Park Los Glaciares

Perito Moreno in Los Glaciares Argentinië

Dit nationale park ligt in het Zuiden van het land in het prachtige Patagonië. Deze plek wordt gedomineerd door gletsjers, metershoge ijsschotsen en enorme bergketens. Los Glaciares bestaat uit een Noordelijk en een Zuidelijk deel. In het Noordelijke deel kun je het beste terecht als je indrukwekkende klimtochten wilt maken door de besneeuwde granietbergen. Het Zuidelijke deel staat vooral bekend om de Perito Moreno gletsjer, een enorme blauwe ijskap waarover je ook vele wandelingen kunt maken. De gletsjer is qua oppervlakte net zo groot als de stad Buenos Aires, en dat wil wat zeggen. Verder vind je de mooiste lagunas in het park waar je naartoe kunt hiken, evenals steppegebieden, weide grasvlaktes en groene Patagonische bossen.

Er gaan diverse excursies naar het Nationaal Park Los Glaciares. Zorg ervoor dat je tickets op tijd vast legt om bijvoorbeeld de Perito Moreno gletsjer te bezoeken. Het kan er, vooral in de populaire maanden, erg druk zijn waardoor er geen plaats meer is. Tickets boek je het beste vooraf via deze website.

De beste reistijd om Los Glaciares te bezoeken zijn de maanden oktober tot en met maart. Houd er rekening mee dat het er erg koud kan zijn!

2. Nationaal Park Tierra del Fuego

In dit park, ook wel Vuurland genoemd, waan je je letterlijk en figuurlijk aan het einde van de wereld. De Westelijke kant van deze indrukwekkende plek op aarde behoort tot Chili, de Oostelijke kant tot Argentinië. In Tierra del Fuego ervaar je de natuur zoals nooit tevoren. Ongerept en in al zijn charme, weg van de drukte en alle prikkels van het dagelijkse leven. Je vindt hier onder andere vele inheemse bossen, gletsjers, hoge bergketens, intens blauwe meren, watervallen en stranden. Ook is de kans groot dat je hier wilde beesten tegenkomt zoals poema’s, bergkatten en guanaco’s. En kijk niet gek op wanneer je ineens een koningspinguïn tegenkomt of de staart van een walvis omhoog ziet komen uit de zee. Zoals je al ziet heeft dit park dus alles wat je je kunt wensen als je een nog onaangetast natuurgebied wilt ervaren.

Ook Tierra del Fuego kun je het beste bezoeken van oktober tot en met maart, omdat je in deze maanden de minste kans hebt op zeer extreem weer.

3. Nationaal Park Monte León

Dit Nationale Park is minder bekend dan de bovengenoemde parken maar zeker de moeite waard om te bezoeken. Dit is het enige Nationale Park langs de Patagonische kust en is door zijn unieke landschap een beschermd gebied. Als je van pinguïns en zeevogels houdt zit je helemaal goed hier, want Monte León bestaat grotendeels uit enorme zandklippen waarop zich veel  van deze dieren bevinden. Verder vind je hier ook tal van ander wild leven zoals vossen, guanaco’s en poema’s.

Het mooie aan deze plek is dat het wegens zijn moeilijke ligging stukken minder toeristisch is dan andere Nationale Parken in Argentinië, waardoor je echt het gevoel hebt alleen te zijn. Wanneer het eb is kun je prachtige verlaten stranden, grotten en inhammen bezoeken. Je bezoekt Monte León vanuit het dorpje Piedrabuena, met eigen vervoer of met een taxi die je naar het park brengt, je rond rijdt en je genoeg tijd geeft om te wandelen en foto’s te knippen.

Bekijk deze top accommodatie optie in Piedrabuena:

Nationale Parken gelegen in Noord Argentinië

4. Nationaal Park Iguazú

Nationaal Park Iguazú Argentinië

Hou je van watervallen en jungle? Twijfel dan niet langer en ga naar het Nationale Park Iguazú, wat gedeeltelijk in Argentinië en gedeeltelijk in Brazilië ligt. Je vindt hier meer dan 275 watervallen, de ene nog mooier dan de andere en allemaal prachtig gelegen in het midden van het oerwoud. Uren kun je in dit park ronddwalen, achter iedere hoek waar je komt vind je weer een nieuw spectaculair uitzicht. Houd je niet zo van wandelen, neem dan een treintje die je door het hele park rijdt of stap in een bootje en vaar daadwerkelijk onder de immense watervallen door. 

Leuk is het om je uitstapje naar Iguazú te combineren met een bezoek aan de Braziliaanse kant, waar je gemakkelijk met de bus kan komen. Even je paspoort laten zien en gaan! De uitzichten aan deze kant van het park zijn al net zo indrukwekkend als in Argentinië. De beste tijd om Iguazú te bezoeken is december tot en met maart.

Boek je tickets naar de Iguazú watervallen op tijd!

5. Nationaal Park Calilegua

Nationaal Park Calilegua Argentinië

Dit indrukwekkende park ligt in de streek van Jujuy en ligt in een omgeving met één van de rijkste biodiversiteiten in Argentinië.  Je vindt hier diepe, gapende ravijnen, rivieren en een prachtig groen regenwoud. Kom naar dit park om tal van activiteiten te ondernemen waaronder trektochten door het oerwoud (met of zonder gids), dieren te spotten zoals de jaguar, poema, fret en honderden soorten vogels. Het park biedt tal van panoramische uitzichten, wandelroutes en verschillende picknick mogelijkheden. Wil je echt op avontuur, verblijf dan op de camping Aguas Negras te midden van al het natuurschoon.

Liever niet kamperen? Bekijk dan deze leuke accommodatie optie in de buurt van het Nationaal Park Calilegua:

6. Nationaal Park Aconquija

Dit mooie park is gelegen in de provincie Tucoman en heeft een oppervlakte van 70.000 hectare. De omgeving bestaat uit spectaculaire landschappen waarin bergen, rivieren en eindeloze vlaktes elkaar afwisselen. Hier en daar vind je kleine, schattige dorpjes waar je het traditionele Argentijnse leven nog kunt aanschouwen en je vindt er een enorme biodiversiteit. Vooral vogelliefhebbers zitten goed op deze plek omdat er verschillende spots zijn om de dieren in volle glorie te observeren. Verder vind je hier vooral een intense rust, soms lijkt het alsof je de enige bent die in het park rondloopt en dat is bijzonder in deze tijd! Bezoek dit park in de lente en de herfst en vermijd zo snikhete dagen.

Nationale Parken gelegen in Centraal Argentinië

7. Nationaal Park Lihué Calel

Dit park is gelegen in het midden van Argentinië in de provincie La Pampa. Het ligt in een unieke omgeving die gedomineerd wordt door uitgestrekte vlaktes en steppes met omliggende bergketens. Lihué heeft een bijzonder gunstig klimaat voor een diverse flora en fauna. Onder andere vind je hier vele guanaco’s, grijze vossen, edelherten en nandoes. Ook groeien hier bijzondere soorten bomen, waaronder de caldén. Bezoek dit park in de lente en de vroege herfst, wanneer de temperaturen het meest aangenaam zijn.

8 + 9. Nationale Parken Ischigualasto en Talampaya

condors in Talampaya nationaal park argentinië

Dit zijn twee aangrenzende parken gelegen in het woestijngebied van de Sierra Pampeanas. Het zijn twee nog redelijk onbekende gebieden en hierdoor zul je hier ook geen hordes toeristen tegenkomen. Talampaya staat sinds 2000 op de UNESCO-werelderfgoedlijst wegens zijn zeer bijzondere natuur. Het bestaat namelijk uit een enorme canyon met een warmrode aardkleur, hoge rotswanden en een unieke flora en fauna.  De grootste roofvogel ter wereld, de condor zul je hier vast en zeker boven je hoofd rond zien torenen.

Ischigualasto Nationaal Park Argentinië

Het park Talampaya grenst aan Ischigualasto en is zo bijzonder omdat het één van de belangrijkste plekken op aarde is waar fossielen van dinosaurussen en honderden andere soorten landdieren gevonden worden. Je waant je hier dus even echt in de prehistorie. Verder is het landschap gewoon prachtig en indrukwekkend, het wordt niet voor niks valle de la luna genoemd. Wil je echt een unieke en bijzondere natuur zien en rondlopen in een waar openlucht museum? Dan zijn deze parken echt wat voor jou. Ze zijn het hele jaar door prima te bezoeken, al kan het er in onze wintermaanden erg warm zijn!

10. Nationaal Park Pre Delta

Nationaal Park Pre Delta in Argentinië

Dit nog vrij jonge nationale park bevindt zich in de provincie Entre Rios, niet ver van Buenos Aires vandaan. Het ligt in een prachtige omgeving en bestaat uit tal van eilandjes, lagunes, beken en rivieren. Met dank aan al deze waterbronnen verandert het landschap voortdurend en kunnen vele land en waterdieren hier leven. Vooral in de jungle vind je de meest prachtige vogels waarvan je niet eens het bestaan wist. Ook zijn er ruim 180 vissoorten te ontdekken. Liefhebbers kunnen het Pre Delta park tal van wandelroutes nemen, kamperen, boottochten maken over de rivier en genieten van vele overweldigende uitzichten. Pittoreske dorpjes waar het lijkt of de tijd heeft stilgestaan zijn hier ook veel te vinden. Bezoek dit park in de herfst en lentemaanden.

Zie jij jezelf al rondlopen in één van deze prachtige landschappen en wil je een nog ongerepte en unieke natuur zien? Dan zijn de Nationale Parken in Argentinië dé plek voor jou om te bezoeken!

Reageren