De mooiste nationale parken van Afrika

Bij toerisme in Afrika zie ik meteen een man in een afritsbroek voor me met een grote camera die op zoek gaat naar de “Big Five”. Want als Afrika om één toeristisch ding bekend staat dan is het wel safari.  Zo gek is dat niet, want Afrika heeft onwijs mooie natuur met unieke flora en fauna. Er zijn veel bijzondere nationale parken in het continent te vinden. Dit zijn de mooiste nationale parken van Afrika:

Nationale parken Afrika

Serengeti nationaal park – Kenia & Tanzania

Je kunt in het Serengeti nationale park een prachtig jaarlijks spektakel beleven: de grote migratie. Tijdens deze periode in de zomer maken wel 2,5 miljoen dieren een reis van 2000 kilometer van Tanzania naar Kenia. Hierbij komen ze door het Serengeti nationaal park. Het park is bijna 15.000 vierkante kilometer groot. Naast het Serengeti nationale park liggen ook het Ngorongoro conservatie gebied en het Masai Mara nationale park. Alle drie de parken zijn met elkaar verbonden en samen maakt dit een enorm gebied waar de dieren zich vrij kunnen bewegen. In het Serengeti national park kan je onder andere gnoes, zebra’s, leeuwen en struisvogels spotten.

Kidepo vallei national park – Uganda

Dit mooie heuvelachtige nationale park heeft veel spectaculaire landschappen. Zo zijn er uitgestrekte savannes maar ook hoge bergen. De hoogteverschillen in het park geven prachtige uitzichten. Daarbij komt dat dit park nog niet zo veel wordt bezocht als de andere parken. Het is daarin erg uniek en dat maakt het een bijzonder park om te bezoeken. In het park kan je wel 450 vogelsoorten spotten, waaronder de bijzondere Koritrap. Andere dieren die je hier kunt zijn zijn leeuwen, luipaarden, hyena’s , cheeta’s, olifanten en waterbokken.

Nationale parken Afrika

Etosha nationaal park – Namibie

Dit is een van de grootste nationale parken ter wereld en het bestaat al sinds 1907. In het park bevindt zich een droge zoutpan van wel 5000 vierkante kilometer groot. Dit was miljoenen jaren geleden een zee! Het is een uitgestrekt park met mooie vergezichten. Bij de vele kleine watergaten kan je heel goed dieren spotten waaronder de Big Five ( de leeuw, de olifant, de buffel, de luipaard en de neushoorn).

Nationale parken Afrika

Kruger nationaal park – Zuid-Afrika

Dit park is wel 20.000 vierkante kilometer groot en dat maakt het park groter dan Wales! Ook dit park bestaat al lang, namelijk sinds 1898. Het Kruger nationaal park ligt in het noorden van Zuid-Afrika en is een van de mooiste nationale parken van Zuid-Afrika. Het landschap is er erg divers en het huisvest een groot aantal verschillende diersoorten. In het Kruger nationaal park leven wel 500 verschillende vogelsoorten. Ook is het de beste plek ter wereld om een luipaard te spotten.

Mahale Mountains nationaal park – Tanzania

Zie jij liever een bos dan een savanne? Dan is het Mahale Mountains nationaal park een goede optie. Hier leven nog ongeveer 1700 chimpansees die je in hun natuurlijke omgeving kan spotten. Het nationale park bestaat uit bergen begroeid met oerwoud die aan het Tanganyika meer liggen. Je kunt dit park niet in een jeep ontdekken. Je zal het namelijk per voet moeten ontdekken, want er zijn geen wegen of paden. Uiteraard doe je dit onder begeleiding van een gids.

Nationale parken Afrika

Bwindi Impenetrable Forest – Uganda

Dit is nog een natuurpark dat vooral uit dicht oerwoud bestaat. Hier woont de helft van ‘s-werelds berggorilla’s. Het oerwoud is erg oud en heeft zelfs de ijstijd doorstaan. Het is dan ook een hele bijzondere plek. Helaas is het hier door het dikke oerwoud wel iets moeilijker om dieren te spotten. Maar als je begeleid wordt door een ervaren gids zal hij of zij je helpen bij het spotten van wilde dieren. In het park leven ook olifanten en elf verschillende soorten apen.

Virunga nationaal park – Congo

Dit park ligt in het Virunga gebergte en heeft een bijzondere biodiversiteit. Zo vind je er oerwoud, vulkanen, bergen, savannes én moerassen. De Nyiragongo vulkaan in het park is actief en erg indrukwekkend. De vulkaan is wel 3470 meter hoog en kan beklommen worden.  In het Virunga nationaal park leven wel 215 verschillende zoogdieren waaronder de bijzondere berggorilla’s en chimpansees.

Reageren