De mooiste kustdorpjes van Kroatië

Kroatië is een prachtig land met een zinderende kustlijn. Jaarlijks trekken de prachtige stranden vele toeristen, maar Kroatië is meer dan alleen strand en een heldere zee… Je vindt hier ook honderden mediterrane dorpjes en haventjes.  Wat zijn nu de mooiste dorpjes aan de Dalmatische kust? Wij hebben de mooiste kustdorpjes van Kroatië op een rijtje gezet!

1. Trogir

Trogir ligt op steenworp afstand van Split en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In dit stadje vind je indrukwekkende middeleeuwse straatjes en prachtige stranden. Trogir werd duizenden jaren geleden door de Grieken gesticht en is sindsdien altijd bewoond geweest. Hier kun je meer lezen over deze prachtige, historische stad.

Tip: Bezoek vooral de vismarkt in Trogir. Hier vind je verse, betaalbare vis. Zorg in de zomer wel dat je bijtijds aanwezig bent (06.30 in de ochtend).

Ontdek ook deze top activiteiten in Trogir:

2. Podgora

Podgora ligt op z’n 2 uur rijden van Split en deze badplaats ligt tegenover de schiereilanden Brac, Vis en Korcula. Je kunt hier de beste Kroatische vis eten en daarnaast staat dit gebied bekend om zijn olijfbomen. Naast Podgora bevindt zich het Biokovo Nationaal Park vanwaar je prachtig kunt uitkijken op de Dalmatische kust!

Dit zijn de top-beoordeelde accommodatie opties in Podgora:

3. Šibenik

Het havenstadjes Šibenik ligt aan de Adriatische zee en wordt gezien als een van de oudste Kroatische steden. Het oude centrum is vanwege de vele oorlogen deels verwoest, maar eind jaren 90 heeft men dit gereconstrueerd. Vooral de St. James Kathedraal is een lust voor het oog!

Bekijk hier een selectie van de populairste activiteiten in Šibenik:

Lees ook: 5 dingen die je moet zien in Zagreb!

4. Porec

Porec ligt in het noorden van Kroatië. Deze eeuwenoude stad met prachtige haven is erg populair bij de toeristen. Het klimaat is hier mild en er is veel te doen. Het oude, Romeins getinte centrum is uniek en je kunt uren rondlopen in dit prachtige stadje!  Ook liggen er om dit stadje heen de meest prachtige stranden waar je een heerlijk frisse duik kunt nemen!

Dit zijn de top-beoordeelde hotels in Porec:

5. Korcula

Het stadje Korcula bevindt zich op het gelijknamige eiland en het verhaal gaat dat Marco Polo op dit eiland geboren is. In dit stadje mogen geen auto’s rijden en Korcula wordt letterlijk omringd door de zee.  Verdwalen is onmogelijk vanwege het slimme visgraatmotief van de straatjes.

Dit is de ideale manier om Korcula te ontdekken:

6. Pula

Pula ligt op het Kroatisch Schiereiland Istrië. Ook Pula is Romeinsgetint. Zo vind je hier een prachtig amfitheater dat wel wat weg heeft van het wereldberoemde Colosseum in Rome. Daarnaast is het stadhuis in Venetiaanse stijl gebouwd. Venetië is tevens te bereiken met een ferry vanuit Pula.

Bekijk hier een selectie van de populairste activiteiten in Pula:

Wat is jouw favoriete plekje in Kroatië? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Reageren