Dit zijn de mooiste kastelen in Nederland

Wie denkt dat je voor het bewonderen van mooie kastelen naar het buitenland moet, heeft het mis. Er liggen namelijk tal van indrukwekkende kastelen in Nederland die je regelrecht meenemen in het verleden. Veel van hen werden tijdens de middeleeuwen gebouwd als verdedigingswerken. Tegenwoordig zijn veel van hen omgevormd tot unieke huizen, hotels of musea. Hier kunnen bezoekers  genieten van de prachtige architectuur, kunstcollecties, comfortabele overnachtingen en kasteeltuinen. Maar wat zijn nu de mooiste kastelen van ons land? Hier volgt een top 10!

1.     Kasteel Ammersoyen – Bommelerwaard

Luchtfoto van kasteel Ammersoyen in het dorp Ammerzoden in Nederland.
Het impsante kasteel Ammersoyen

Van alle kastelen Nederland, is Kasteel Ammersoyen zeker een van de meest indrukwekkende. Het werd rond 1350 gebouwd langs een zijtak van de Maas. Een aantal jaar later werd de rivier omgeleid en werd het kasteel omringd door een pittoreske gracht. Kasteel Ammersoyen diende oorspronkelijk als verdedigingsfort. Het had een prachtige centrale binnenplaats, omgeven door hoge torens.

Tegenwoordig is het kasteel open voor publiek en kun je met eigen ogen de prachtige architectuur bewonderen. Er worden verschillende leuke activiteiten en evenementen georganiseerd en er is een mooie kasteelwinkel aanwezig voor de nodige souvenirs. Ook kun je lekker wat eten en drinken in het Koetshuis bij het kasteel, welke bovendien dient als B&B!

2.     Kasteel Doornenburg – Doornenburg

Kasteel Doornenburg met grazende schapen in de weide, Nederland.
Kasteel Doornenburg met grazende schapen in de weide

Dit imposante stukje geschiedenis is een van de grootste en best bewaarde kastelen in Nederland. Het herbergt een hoofdkasteel en een voorkasteel, welke met elkaar zijn verbonden via een houten brug. Kasteel Doornenburg was oorspronkelijk een versterkt landhuis uit de 9e eeuw. Pas later, in de 13e eeuw, werd het omgetoverd tot kasteel. Door de eeuwen heen werd het verder uitgebreid tot het geweldige bouwwerk wat het nu is.

Ook dit kasteel kan in zijn volle glorie worden bewonderd. Kom met de hele familie en bekijk alle bijzondere kamers, doe mee aan leuke educatieve en recreatieve evenementen of vier er een belangrijke dag met je vrienden. Er worden namelijk ook besloten feesten gehouden. Een uniekere  locatie zul je niet snel vinden!

Ontdek de mooiste kastelen van Nederland met een van deze tours vanuit Amsterdam

3.     Kasteel de Haar – Utrecht

Panorama van kasteel de Haar in een prachtige omgeving. Utrecht, Nederland.
Panorama van kasteel de Haar in een prachtige omgeving

Kasteel de Haar wordt terecht gezien als een van de mooiste kastelen Nederland. Dit komt misschien omdat het een van de grootste en meest luxueuze exemplaren van ons land is. De huidige gebouwen dateren uit 1892 en zijn gebouwd door een Nederlandse architect. Kasteel de Haar is alles wat je van een écht kasteel verwacht; een imposant middeleeuws fort met torens en wallen, grachten, poorten en ophaalbruggen. Daarnaast is het interieur ook nog eens om door een ringetje te halen!

Plan snel een bezoek en bewonder de prachtige kasteeltuinen, parken en de kasteelwinkel. Ontdek de rijke geschiedenis en de vele bijzondere verhalen die achter de kasteelmuren schuil gaan. Een perfect uitje in eigen land!

Lees ook: ontdek deze 8 verrassend leuke steden in Nederland.

4.     Slot Loevestein – Poederoijen

Middeleeuws kasteel Loevestein in Nederland.
Slot Loevestein

Vlakbij het charmante, ommuurde stadje Woudrichem, ligt het beroemde Slot Loevestein. Dit 14e-eeuwse kasteel diende vroeger als residentie voor rijke families en als tolburcht voor reizigers. In de 17e eeuw werd Loevestein een staatsgevangenis en de locatie voor de beroemdste ontsnapping uit de Nederlandse geschiedenis; namelijk die van Hugo de Groot. Het kasteel maakte bovendien deel uit van de Hollandse Waterlinie.

Tegenwoordig worden er tal van culturele evenementen georganiseerd en is het Slot populair onder toeristen uit eigen land én het buitenland. Zodra je de middeleeuwse poort binnen wandelt, stap je terug in de tijd. Maak ook een rondje door de prachtige waterrijke omgeving van Slot Loevestein. Deze leent zich perfect voor mooie wandel en fietstochten!  

5.     Kasteel Muiderslot – Muiden

Luchtfoto van middeleeuws kasteel 'Muiderslot' op het platteland vanuit Nederland.
Luchtfoto van het ‘Muiderslot’

Het Muiderslot is een charmant middeleeuws kasteel met een lange en rijke geschiedenis. Gelegen aan de monding van rivier de Vecht, werd het Muiderslot rond 1280 gebouwd door graaf Floris V. Kort daarna werd het verwoest, maar In 1380 werd er op de ruïnes van het oude kasteel een nieuw exemplaar gebouwd. Het kasteel is nu in perfecte staat en is omgetoverd tot Nationaal Museum.

Boek snel een van deze top tours naar Muiderslot

Kom en bewonder de mysterieuze kamers en leer alles over de rijke historie, waarbij de grootste namen uit de Nederlandse geschiedenis betrokken zijn. Ontdek bovendien de wapencollectie, de vele harnassen en andere voorwerpen uit de 13e eeuw. Daarnaast is er een prachtige collectie schilderijen uit de Nederlandse Gouden Eeuw te zien. Sla dit intrigerende kasteel Nederland dus zeker niet over!

Lees ook: de 12 mooiste kastelen van het Verenigd Koninrijk.

6.     Kasteel Hoensbroek – Hoensbroek

Het middeleeuwse kasteel Hoensbroek in het gelijknamige Nederlandse stadje is een van de grootste kastelen van Nederland.
Kasteel Hoensbroek

Ben je op zoek naar mooie kastelen Limburg, dan hoeft je niet verder te zoeken. Kasteel Hoensbroek ligt in het zuiden van deze mooie provincie en is een lust voor het oog; zowel van de buiten al de binnenkant. Het wordt niet alleen beschouwd als een van de best bewaarde en toegankelijke kastelen in Nederland, maar zelfs in heel Europa. Het oudste deel van het kasteel dateert van rond 1360 en sindsdien werd het tijdens verschillende fases uitgebreid.

Hoensbroek is deze dagen een kasteelmuseum met prachtige collecties van mode items en andere voorwerpen uit het verleden. Tijdens je bezoek leer je van alles over de eeuwenoude sagen en mysterieuze legendes. Wacht niet langer en plan je bezoek aan een van de meest indrukwekkende kastelen in Zuid-Limburg!

7.     Kasteel Duivenvoorde – Voorschoten

Het statige kasteel Duivenvoorde

Dit kasteel ligt vlakbij Den Haag, tussen Voorschoten en Leidschendam in. Bij aankomst raak je al betoverd, wanneer je wandelt over de lange, met bomen omzoomde laan. De geschiedenis van Kasteel Duivenvoorde gaat terug tot 1226, en daarmee is het een van de oudste kastelen Zuid-Holland. Oorspronkelijk was het een 13e-eeuwse woontoren met daaromheen een gracht. De verdedigende rol werd echter steeds minder belangrijk en het kasteel werd een plek voor rijke, adellijke families om tijdens de zomermaanden te ontsnappen aan het stadsleven.

Nu kunnen bezoekers het hele jaar door genieten in de omliggende Engelse landschapstuin. Tijdens het museumseizoen (april tot en met oktober), is het kasteel bovendien toegankelijk voor publiek. Je kunt hier dan een unieke collectie familieportretten, zilveren voorwerpen, Delfts Blauw aardewerk en Chinees en Europees porselein bewonderen.

8.     Vesting Bourtange – Bourtange

Luchtfoto van Vesting Bourtange

Dit bijzondere kasteel in Groningen ligt in Bourtange; een kleine gerestaureerde vestingstad die dateert uit 1580. Bourtange is gebouwd in een stervorm; een typerende bouwstijl voor dit soort vestingsteden in Nederland. Het kasteel Bourtange is een uniek historisch verdedigingswerk, gebouwd in 1742. De vesting werd nooit veroverd, en is volledig gerestaureerd in zijn oude glorie, inclusief verdedigingswallen, grachten en ophaalbruggen.

Vesting Bourtange is het hele jaar geopend voor publiek en is echt één groot openlucht museum. Slenter rond door de geplaveide straatjes en bewonder alle prachtige architectuur, de verschillende musea en de gezellige restaurants en winkeltjes.

Lees ook: dit zijn de mooiste plekjes van Groningen.

9.     Kasteel Huis Bergh – ’s Heerenberg

Kasteel Huis Bergh in het middaglicht. 's-Heerenberg, Holland.
Kasteel Huis Bergh met zijn omringende gracht

Aan de rand van het middeleeuwse stadje ‘s-Heerenberg vindt je kasteel Huis Bergh; een bijzondere plek met een rijke geschiedenis die terug gaat tot in de 13e eeuw. Het is qua oppervlakte bijna het grootste kasteel Nederland en was ooit een machtig fort in turbulente tijden. De mooie brede gracht die rondom het kasteel ligt, hield vroeger de indringers op afstand.

Tegenwoordig is het een sfeervolle trouw en feestlocatie en kun je er een uitzonderlijke kunstcollectie bezoeken. Hier wordt je onder andere verrast met een portrettengalerij, Noord-Europese kunstwerken, vroege Italiaanse meesterwerken, middeleeuwse boeken, een arsenaal en een muntenverzameling. Super interessant! Bovendien is de omgeving van het kasteel prachtig en kun je een bezoek bovendien combineren met het gezellige ’s Heerenberg.

10. Kasteel Doorwerth – Doorwerth

Zonsondergangantenne bij Kasteel Doorwerth (in het Nederlands: Kasteel Doorwerth) is een middeleeuws kasteel in de buurt van Arnhem, Nederland. Het kasteel ligt langs de rivier de Rijn.
Kasteel Doorwerth tijdens zonsondergang

Dit prachtige kasteel ligt aan de voet van beboste heuvels in onze mooie provincie Gelderland. Dit grote middeleeuwse kasteel geeft als de beste weer hoe het leven op het landgoed er vroeger uitzag en hoe er werd geleefd. Deze plek werd vanaf de middeleeuwen door verschillende adellijke families bewoond. Tijdens de 2e wereldoorlog werd het kasteel bijna helemaal verwoest, maar vanaf 1956 is Geldersch Landschap & Kastelen betrokken bij het herstel.

Nu is kasteel Doorwerth een top bezienswaardigheid voor jong en oud. Er worden veel evenementen georganiseerd, zoals speurtochten voor de kinderen en educatieve activiteiten. Daarnaast herbergt het kasteel het interessante museum Veluwezoom; deze toont in wisselende exposities het werk van 2 kunstenaarskolonies. Vergeet ook niet om wat lekkere streekproducten te kopen in de bijbehorende kasteelwinkel…

Bezoek de kastelen

Alle bovenstaande kastelen kunnen nog steeds worden bezocht. Tijdens de corona crisis gelden er uiteraard wel andere regels en moeten ticket ruim op tijd online worden besteld. Bekijk voor vertrek dus altijd even de website van het kasteel dat je wilt gaan bezoeken. Zo voorkom je teleurstellingen!

Tot zover een aantal van de meest indrukwekkende en mooiste kastelen Nederland. En er zijn er nog véél meer te vinden in ons land! Welke ga jij binnenkort bezoeken of heb je al bezocht? Laat het ons weten!

Reageren