Dit zijn de mooiste en grootste woestijnen van de wereld

Of je nu van kou of hitte houdt, de woestijnen op onze aarde bieden allemaal een compleet ander klimaat, dus aan jou de keuze wat je wilt ervaren. Een woestijn is namelijk een gebied dat weinig neerslag ontvangt en woestijnen kunnen daarom heet of koud zijn. De meeste woestijnen zijn vrij kaal omdat de droge omstandigheden te vijandig zijn voor het meeste planten- en dierenleven. Maar, woestijnen zijn ook ontzettend speciaal en bieden vaak de mooiste landschappen en speciale flora en fauna. Zou je zelf graag eens een tocht door een woestijn willen maken, maar je weet niet waar? Lees dan hieronder meer over de mooiste en grootste woestijnen ter wereld en plan je volgende reis.

1. De Sahara

Prachtige zandduinen in de Sahara woestijn. Ondergaande zon achter de duinen, paarse lucht met roze gekleurde wolken.
De Sahara woestijn

Van alle woestijnen op de aarde is dit de grootste zandwoestijn ter wereld. Gelegen in Noord-Afrika, bestrijkt het grote delen van het continent. Deze grootste hitte woestijn van de wereld heeft maar liefst een oppervlakte van 9.200.000 km², vergelijkbaar met China of de VS! 

Heetste woestijn ter wereld

De Sahara is de heetste woestijn ter wereld met een van de moeilijkste klimaten. De gemiddelde jaartemperatuur is 30 °C, terwijl de heetste temperatuur ooit werd geregistreerd op 58 °C. Het gebied ontvangt weinig regenval, in feite ontvangt de helft van de Sahara woestijn elk jaar minder dan 1 centimeter regen. Ondanks dat velen de Sahara als een constant warm klimaat beschouwen, dalen de temperaturen ‘s nachts dramatisch vanwege het gebrek aan vocht en kunnen ze een dieptepunt bereiken van -6 ° C. 

Tal van meren

De Sahara is veel meer dan alleen zand want in feite bestaat de meerderheid van de Sahara uit kale, rotsachtige plateaus, evenals zoutvlakten, zandduinen, bergen en droge valleien. De rivieren en beken in de Sahara zijn allemaal seizoensgebonden, behalve de rivier de Nijl.
Er zijn meer dan 20 meren in de Sahara, de meeste zijn zoutwatermeren. Lake Tsjaad is het enige zoetwatermeer in de woestijn.

Activiteiten

Er zijn verschillende activiteiten die je in de Sahara kunt doen, zoals quad rijden, sterren kijken, zandboarden, kamperen of wandelen! Je kunt een tour boeken en een prachtige zonsopgang aanschouwen, slapen onder een deken van sterren en in het algemeen een ontzettend bijzondere ervaring opdoen.

Bekijk ook deze populaire activiteiten in de Sahara:

2. Antarctica

Zonnige dag in Antartica, blauw meer met besneeuwde bergen op de achtergrond, strakblauwe lucht.
Antartica

Antarctica is de grootste woestijn ter wereld. Gelegen rond de Zuidpool, is het het droogste, winderigste en koudste continent op aarde. Antarctica is in zijn geheel een woestijn want het continent ontvangt elk jaar minder dan 200 mm neerslag. De temperaturen op Antarctica zijn over het algemeen erg koud en kunnen in de winter tot -89 °C dalen. Mede door deze extreme temperaturen en een gebrek aan water zijn er geen permanente bewoners op Antarctica. De Antarctische woestijn beslaat een totale oppervlakte van ongeveer 14.000.000 km². 

Activiteiten

Als je deze grootste woestijn ter wereld zelf wilt gaan bekijken kun je dit het beste via een cruise doen. De meeste cruises vertrekken vanuit Argentinië en deze varen in zo’n 3 dagen naar Antarctica. Tijdens je reis zie je vooral uitgestrekte poolvlaktes, ijsbergen en gletsjers. Maar niet alleen de natuur is prachtig. Je kunt ook verschillende diersoorten zoals walvissen, pinguïns en zeeleeuwen spotten, wat een geweldig zicht biedt. De landschappen zijn met geen enkel ander landschap ter wereld te vergelijken wat een reis naar deze grootste woestijn ter wereld zo bijzonder maakt.

3. Gobi woestijn

Witte zandduinen in de Gobi woestijn met een 7-tal kamelen die in een rij vooruit lopen in de verte. Strakblauwe lucht daarboven.
Gobi woestijn

De Gobi-woestijn beslaat delen van Noordwest- en Noord-China, evenals Zuid-Mongolië. Het beslaat ongeveer 1.295.000 km² van het totale landoppervlak. De Gobi-woestijn wordt ook wel de ‘regenschaduwwoestijn’ genoemd, omdat de nabijheid van de woestijn bij het Himalayagebergte de regenval blokkeert. De bergen voorkomen dat de regen de Gobi bereikt. Het grootste deel van het oppervlak van de Gobi is niet zanderig maar eerder blootliggende, kale rots. Het is een koude woestijn en af ​​en toe hoopt sneeuw zich op in de duinen.

Ontdekt de Gobi-woestijn met deze leuke privétour:

Activiteiten

In deze beroemde woestijn kun je de geschiedenis, het landschap en nog veel meer ontdekken en is gemakkelijk bereikbaar vanaf de hoofdstad van Mongolië en de belangrijkste toeristische hub, Ulaanbaatar.Een tocht per kameel is een must voor bezoekers van de Gobi woestijn. Je kunt namelijk de uitgestrektheid van de woestijn bewonderen vanaf een kameel, een ervaring die je niet snel zult vergeten. Verder is een verblijf in een Ger Camp een van de meest populaire dingen om te doen in de Gobi woestijn. Een ger is een cirkelvormig huis van traditionele oorsprong in de Mongoolse geschiedenis. Ze worden ook wel ‘yurts’ genoemd in andere landen in Centraal-Azië.

4. Grote Zandwoestijn

Zandduinen van de Great sandy desert in Australië. Paars gekleurde wolken boven de duinen.
Great Sandy Desert

De Grote Zandwoestijn is de op een na grootste woestijn in Australië en beslaat ongeveer 284.993 km². De Great Sandy Desert strekt zich uit over de kust van de Indische Oceaan in het noordwesten van Australië en het ligt tussen de Tanami woestijn, in het noordoosten, en de Gibson woestijn, in het zuiden. Die drie woestijnen komen samen in de buurt van het geografische centrum van het continent, bij de beroemde kale rode zandstenen koepel Ayers Rock, of, in de inheemse taal, ‘Uluru’.

De Great Sandy Desert valt in de classificatie van een ‘hete woestijn’. Dit betekent dat het in een typisch jaar weinig regen ontvangt en hoge temperaturen en lage luchtvochtigheid en ervaart.

Activiteiten

Alhoewel het niet de grootste woestijn van Australië is, is het wel de mooiste en heeft het de bekendste bezienswaardigheid van het continent. Er is veel meer te doen dan alleen maar naar een grote rode rots te staren. Je kunt hier dagen doorbrengen en niet alleen Uluru-Kata Tjuta National Park verkennen, maar ook enkele hoogtepunten in de nabije omgeving.

Bekijk ook deze top-beoordeelde activiteiten in de omgeving van de Grote Zandwoestijn:

5. Patagonische woestijn

Patagonische woestijn met hoge besneeuwde bergtoppen op de achtergrond, blauwe lucht met witte wolken en een condor vliegt rechtsboven in de lucht.
Patagonische woestijn

De Patagonische woestijn is de achtste grootste woestijn ter wereld en de grootste in Argentinië. Het beslaat een oppervlakte van ongeveer 670.000 km². Het bevindt zich voornamelijk in Argentinië, maar het strekt zich ook uit tot delen van Chili. De Patagonische woestijn wordt begrensd door de Atlantische Oceaan in het oosten en het Andesgebergte in het westen. Het is een koude woestijn met temperaturen die zelden boven de 12 graden Celsius uitkomen. De gemiddelde jaartemperatuur is slechts 3 graden Celsius. De woestijn is winderig vanwege de dalende berglucht.

Activiteiten

Patagonia staat bekend om haar prachtige landschap en je kunt hier dan ook de mooiste wandelingen en trektochten maken. Wil je liever op de fiets? Dat kan ook! Je kunt niet overal in Patagonia een fiets huren dus zoek van te voren op waar je zou willen fietsen. Ook kun je voor een tour per kayak kiezen. Met rivieren, fjorden en kustlijnen in overvloed, is kajakken in Patagonië een heus avontuur. 

Houd je van paardrijden? Dan is dit een geweldige manier om de Patagonische woestijn te ontdekken:

Tot slot

Zoals je zelf hebt gelezen zijn er vele opties om de grootste en mooiste woestijnen zelf te gaan bekijken en ervaren. Elk werelddeel heeft een woestijn dat bij het klimaat past, waardoor je totaal verschillende landschappen kunt ontdekken. Bedenk dus van te voren goed of je liever voor de kou gaat van bijvoorbeeld de grootste woestijn van de wereld, Antarctica, of liever naar de hitte van de Sahara gaat.

Welke woestijn je ook kiest, bereid je altijd goed voor. De weersomstandigheden zijn bijna altijd extreem en je kunt daarom beter voor een begeleide tour kiezen dan alleen op pad te gaan. Een ding is zeker, een tocht door de woestijn zul je niet snel vergeten!

Reageren