Montpellier, een gezellige studentenstad in Zuid-Frankrijk

Heb jij wel eens van Montpellier gehoord? De stad in Frankrijk is onder Nederlanders niet zo bekend en dan is zonde want het is een hele leuke vakantiebestemming. Montpellier is de hoofdstad van de Zuid-Franse regio Languedoc-Roussillon. De gezellige studentenstad ligt dichtbij de zee, heeft een groot oud centrum en heeft veel te bieden op het gebied van cultuur. In deze blog vertel ik je meer over Montpellier en wat er te doen is in deze studentenstad.

Bezienswaardigheden in Montpellier

L’ecusson, het oude centrum
De parel van Montpellier is het grote oude centrum. Dit is vol met gezellige straten met mooie oude zandkleurige gebouwen met blauw luiken.  Er zijn veel goede restaurants en pleinen met terrasjes, maar ook veel leuke kleine boetiekjes. De meeste straten zijn autovrij waardoor het fijn is om hier rond te lopen.

L'ecusson Montpellier

Place de la Comedie
Dit is het centrale plein van Montpellier wat op de rand van het oude centrum ligt. Als de zon schijnt kan je hier de hele dag in de zon zitten. Het is een geweldige plek om simpelweg mensen te kijken vanaf een terrasje. Op het plein staat ook de opera en de fontein “la Trois Grace”. Er zijn ook altijd wel straatartiesten die voor wat extra vermaak zorgen op het plein.

Place de la Comedie Montpellier

De medische faculteit
In Montpellier staat de oudste faculteit van de westerse wereld. Het gebouw is prachtig en de bijbehorende kerk is ook heel indrukwekkend. Neem ook zeker een kijkje aan de binnenkant.

De medische faculteit Montpellier

Jardin les Plantes
Deze botanische tuin ligt aan de overkant van de Medische faculteit en hoort ook bij de universiteit. Het grootste deel van de tuin is open voor publiek en het is een heerlijke rustige plek.

De Peyrou
Montpellier heeft zijn eigen Arc de Triomph, genaamd de Peyrou. Hij is kleiner maar net zo mooi. Achter de Peyrou ligt een groot park waar vanuit je een mooi uitzicht hebt over Montpellier en de bergen verderop. Dit is ook de beste plek om te genieten van de zon.

De Peyrou Montpellier

Musee Fabre
Dit museum wordt een van de mooiste musea van de schone kunsten genoemd. Het gebouw zelf is al prachtig waarbij moderne en oude architectuur met elkaar zijn vermengd. Het museum stelt veel beroemde werken van kunstenaars als Monet, Renoir en Bazille tentoon.

Panacee
Ben je meer een liefhebber van contamporaire kunst? Ga dan naar het Panacee. Dit is een complex met een museum, een fijn restaurant en het dient ook als verblijf voor kunststudenten.

Antigone
Buiten het centrum ligt de wijk Antigone die interessant is voor de liefhebbers van architectuur. De Catalaanse architect Ricardo Bofill heeft neoklassieke gebouwen ontworpen.

Uitgaan in Montpellier

Montpellier is een echte studentenstad met wel 70.000 studenten. Daarom is er altijd genoeg te doen. Elke dag is er wel ergens live muziek, er zijn veel exposities en festivals. Deze website vertelt je wat er deze week te doen is in de stad.

In de buurt van Montpellier

Ook in de omgeving van Montpellier is veel te doen. Dit zijn enkele mooie plekken in de buurt van Montpellier

Het strand
Montpellier ligt op 10 kilometer afstand van het strand. Vanuit de stad ben je met het openbaar vervoer in een half uur op het stand. Het meest dichtbij zijnde stand is dat van Palavas les Flots waar veel vakantiehuizen staan. Wil je een rustiger plekje vinden? Ga dan meer dan de rechterkant van het strand. In de lagunes dicht bij de kust kan je het gehele jaar door flamingo’s spotten.

Strand Montpellier

Pic St. Loup
Deze berg kan je in 40 minuten met de auto vanuit Montpellier bereiken. Er is een mooie wandeling van 2 uur naar de top van de berg. En eenmaal boven heb je een geweldig uitzicht over de wijnvelden en dorpjes om je heen. Als het helder is zie je zelfs de kustlijn. Op de terugweg kan je wellicht langsgaan bij een wijngaard. De wijn van de Pic st. Loup is erg lekker.

St. Guilhem le Dessert
Dit is een heel karakteristiek middeleeuws dorpje dat tussen de bergen ligt, niet ver van Montpellier vandaan. Het is een oud pelgrimsoord. In de omgeving kan je mooie wandelingen maken en in de helderblauwe rivier kan je kanoën.

St. Guilhem le Dessert Montpellier

Genoeg te doen dus in en rondom deze stad. Wat denk je? Ga jij binnenkort op vakantie naar Montpellier?

Reageren