Monterey Bay, walvissen, historie en zoveel meer

Het is april, de lucht stralend blauw maar nog wel behoorlijk fris. We zijn onderweg naar Monterey Bay. Deze omgeving staat bekend om de walvissen die je hier het hele jaar door kunt zien. Het is een geweldige locatie om een paar dagen te verblijven. De kust is prachtig, de natuur overweldigend en de stadjes super leuk.

Monterey's Fishermans Wharf
Monterey’s Fishermans Wharf

Onze walvistocht

Een walvistocht stond bovenaan ons verlanglijstje. Er zijn talloze organisaties waar je een tour mee kunt maken maar wij kozen voor Monterey Discovery Whale Watch.
Op de dag dat we de tocht gingen maken werkte het weer helaas niet mee. Het regende en de zee zag er vervaarlijk uit. De golven vertelden me dat het geen overbodige luxe was dat ik vooraf samen met mijn ticket een zeeziekte pilletje had besteld. Frans, mijn echtgenoot, vond dit maar onzin. Dat heeft ‘ie geweten.

Uitleg van de gids en zeebioloog
De gids geeft uitleg over de veiligheid op de boot

De boot waarmee de tocht wordt gemaakt is niet groot. Hierdoor heb je snel contact met de kapitein, de zeebioloog en de gids. De tocht duurt zo’n vier uur en ze garanderen dat je walvissen gaat zien. Zie je die niet dan krijg je gratis de mogelijkheid de tour nogmaals te maken. Onderweg op de zoektocht naar walvissen zie je ook talloze andere beesten zoals zeehonden, zeeleeuwen, dolfijnen en mooie vogels.
Het weer was niet mooi maar het werd desondanks een onvergetelijke ervaring.

Nat en koud op zee
Het was nat en koud

De intimiteit van zo’n kleine boot is een echte plus. Wat minder leuk is dat je elke golf voelt, zeker als de zee zo ruw is als op onze trip. De boot gaat op elke golf omhoog en valt daarna weer met een klap omlaag, je wordt echt alle kanten op geslingerd. Goed vasthouden dus.

Zeeleeuwen in de haven
Zeeleeuwen in de haven

Wees voorbereid!

Driekwartier op zee en ik zie om me heen verschillende mensen naar de reling achter op de boot lopen. Ze bogen zich er volledig overheen. Het leek erop dat ze iets heel interessants zagen. Ik maakte aanstalten om ook te gaan kijken, mooie dingen wil je niet missen. Toen ik dichterbij kwam zag ik dat dit niet bepaald het geval was. Ik zag grauwe gezichtjes die hun ontbijt aan de vissen aan het voeren waren. Een van hen was mijn liefhebbende echtgenoot, Frans. Ik had niets gevoeld van alles wat zij doormaakte, mijn pilletje tegen zeeziekte werkte uitstekend. Tip dus voor iedereen die zo’n tocht maakt!

Humpback Whale
Ze kwamen heel dicht bij

Voor wie zich niet al te ziek voelde was de beloning voor al het ongemak enorm. We hebben verschillende keren walvissen gezien, hoog springend uit de golven en op heel korte afstand van de boot.

Breaching Humpback
Zomaar een sprongetje

Monterey

De walvistochten vertrekken vanaf Fisherman’s Wharf in Monterey. Een leuke plek waar je heerlijk vis kunt eten, genieten van straatmuziekanten en de geur van de zee. Je vindt hier talloze restaurantjes van heel duur tot aangenaam goedkoop. Ondanks dat wij hier in het nog kille voorjaar waren was het gezellig druk.
Net naast Fishersman’s Wharf ligt een gedeelte van het Monterey State Historic Park wat onderdeel is van de NPS (National Park Services). In een aantal historische gebouwen worden oude spulletjes en foto’s getoond die je meenemen naar de tijd dat de eerste kolonisten zich hier vestigden. Het is gratis toegankelijk en ben je in de buurt dan is het absoluut een bezoekje waard.

Monterey State Historic Park
Monterey Historic State Park

In Monterey vind je ook het Monterey Bay Aquarium. Het is een van de meest prestigieuze in de wereld. Wij hadden helaas geen tijd om het aquarium te bezoeken maar heb je dat wel schijnt het meer dan de moeite waard te zijn.

Ons hotel

Wij logeerden in de Butterfly Grove Inn, een leuk hotel in Pacific Grove. Het hotel bestaat uit een tweetal motelachtige gebouwen en een mooi groot Victoriaans huis van twee verdiepingen met rondom veranda’s. De kamers in dit gebouw zijn gigantisch groot, beetje oubollig maar wel heel schoon. En is het weer mooi, dan kun je genieten in de tuin van het zwembad voorzien van lekkere ligbedden.

Het ontbijt zit bij de kamerprijs in maar is zeer eenvoudig net als de ruimte om te eten. Wat op de dag een receptie is, wordt ’s ochtends omgetoverd tot ontbijtruimte. Er is maar plek voor ongeveer 10 personen terwijl in het hotel zeker meer dan 60 mensen kunnen slapen. Je begrijpt dat je geluk moet hebben om een plekje te vinden. Je ontbijt meenemen naar je kamer is niet echt een optie want nergens is een dienblad of iets anders te vinden. De ontbijtbordjes zijn superklein, daar past net een boterhammetje op.

Een leuke bijkomstigheid is dat je vanuit de tuin van het hotel direct toegang hebt tot de Monarch Butterfly Sanctuary. Van oktober tot maart kun je hier in grote getalen de Monarch vlinder zien.

Pacific Grove

Lighthouse Ave
Pacific Grove

Pacific Grove ligt boven op een berg in het verlengde van het plaatsje Monterey. Het is maar een klein dorpje met een grote hoofdstraat maar het ziet er gezellig uit. Langs de hoofdweg staan huizen in Victoriaanse stijl in allerlei pasteltinten.

Volg je deze weg dan kom je vanzelf uit bij de oude vuurtoren. Deze vuurtoren is de oudste nog opererende vuurtoren aan de westkust van de Verenigde Staten. Als je een afspraak maakt kun je op bepaalde vdagen een rondleiding maken door de toren en bijgebouwen.

Een andere bekende en aan te raden bezienswaardigheid is de 17 Mile Drive. Volgens sommige is dit een van de meest scenic routes langs de kust van Californië. De weg loopt in een loop tussen dit dorpje en Carmel-by-the-See. Houd er wel rekening mee dat je tol moet betalen als je met de auto komt.  In een volgende blog zal ik wat meer vertellen over deze heel bijzondere route.

Reageren