Minimalistisch inpakken voor lange trektochten: 4 tips

Minimalistisch inpakken is een kunst die je, eenmaal in de vingers, absoluut omarmt. Goed inpakken is moeilijk, licht inpakken is nog moeilijker. Maar als het je lukt, zal je verliefd worden op de manier van minimalistisch reizen!

Je hele reiservaring wordt simpelweg veel gemakkelijker en aangenamer wanneer je probeert om zo licht mogelijk te pakken voor je trektocht.

In dit artikel laten we je zien hoe je met een aantal handige tips gemakkelijk een minimalistische trekker kunt worden en je reiservaringen kunt upgraden. Geen extra kosten meer, stress met wat in te pakken en wat te dragen, en rugpijn door een te zware backpack.

1. Gebruik ‘Packing cubes’

Packing cubes zijn een geweldige manier om efficiënt en georganiseerd te blijven. Niet alleen om je spullen te ordenen, maar ook om ze zo klein mogelijk in te pakken.

Er zijn tal van Packing cubes op de markt. Kies bij voorkeur voor flexibele en duurzame cubes, die verschillende maten hebben. Je kunt in dit geval beter iets meer geld uitgeven aan een duurzaam kwaliteitsproduct, dan aan een goedkoop product dat je waarschijnlijk meerdere keren moeten vervangen.

Heb je al een rugzak van Kipling? Koop dan ook je Packing cubes van dit merk. Zij bieden waterdichte en lichtgewichte Packing cubes van topkwaliteit.

2. Investeer in goede kleding

Wat heeft dit met minimalistisch pakken te maken, denk je misschien. Maar je zult zien dat, zodra je je geld besteed aan kwaliteitsvolle trekkingkleding, je duurzamere, ademende en lichtere kleding in huis haalt.

Als je al deze eigenschappen bij elkaar optelt, kun je het gewicht van je backpack aanzienlijk naar beneden brengen.

Normaal gesproken zijn merinowollen kledingstukken enorm licht van gewicht én geweldig qua kwaliteit. Maar er zijn veel meer kledingstukken te vinden die voldoen aan het minimalistisch reizen. Laat je adviseren in speciale winkels voor trektochten en wees niet bang om wat extra te betalen.

3. Verander de relatie met je spullen

Deze tip kan een groot verschil maken voor het inpakken van je backpack. Minimalistisch hiken vereist een andere kijk op bezittingen dan waarmee je misschien bent opgegroeid. Onze samenleving is nu eenmaal materialistisch: we hebben het idee dat het bezitten van veel spullen ons gelukkig maakt.

Maar dat idee past simpelweg niet bij een minimalistische backpack. Deze vereist namelijk een ‘less is more’-benadering. De vuistregel is dat alles wat je inpakt zó belangrijk moet zijn, dat je er niet zonder kunt (en probeer hier zo min mogelijk of geen materialistische zaken bij te betrekken).

Minder bezittingen hebben is bevrijdend en van nature veel eenvoudiger. Op een heel fundamenteel niveau heb je letterlijk minder om je zorgen over te maken. Laat die extra bikini, die i-pad, die fles bodylotion en die droogshampoo dan ook zeker achterwege!

Verander de relatie met je spullen

4. Koop een kleinere rugzak of backpack

Dit is een van de beste tips die we je kunnen geven als het gaat om minimalistisch pakken. Het is logisch: hoe groter je backpack, hoe meer spullen je meeneemt. De oplossing: koop een rugzak!

Je vult bijna altijd alle ruimte die je tot je beschikking hebt. Het is eigenlijk als het hebben van een enorm huis hebt:  je blijft dingen kopen en kopen totdat elke kamer vol is. Een kleine rugzak geeft je daarentegen een heel reëel perspectief van wat je wel en niet mee kunt nemen.

Met deze tips in je broekzak weten we zeker dat je een heel eind komt als het gaat om het minimalistisch inpakken van je rugzak of backpack. Onthoud altijd: less is more!

Reageren