Mijn rondreis door het mooie Turkije

Veel bezoekers zullen bekend zijn met de belangrijkste bezienswaardigheden van Turkije, van de Hagia Sophia tot Efeze, de sprookjesachtige schoorstenen van Cappadocië tot de stranden van Marmaris. Turkije heeft echter veel meer te bieden, dus hier zijn enkele favoriete dingen om te zien en te doen die een beetje meer buiten de gebaande paden zijn. Je rondreis in Turkije kun je individueel doen. Huur eenvoudig een auto en ga op pad.

Vakantie Turkije Tips

Reizen door Turkije

Het kan nogal overwelmend zijn om een rondreis samen te stellen in een land met zoveel verschillende culturen en landschappen. Hieronder staat een voorbeeld van een rondreis in Turkije beschreven om dit wat eenvoudiger voor je te maken. Uiteraard is deze rondreis helemaal zelf aan te passen.

Istanbul

Je kunt vanuit Nederland goedkoop en dagelijks naar Istanbul vliegen. Deze prachtige en enorme stad is een goede eerste locatie voor je rondreis door Turkije. Je kunt hier zeker een aantal dagen doorbrengen want er is erg veel te zien. Je begint hiermee je rondreis in Turkije aan de Zwarte Zee en je krijgt dus meteen de heerlijke zeebries mee. De stad heeft vele bezienswaardigheden, van oude ruïnes, paleizen, beroemde moskeeën en markten tot leuke barretjes en oneindige winkelmogelijkheden. Het is een goedkope stad dus je kunt zonder zorgen heerlijk uiteten in een van de ontelbare restaurants.

Cappadocië

Ballonvaart over Cappadocië (Turkije)
Ballonvaart over Cappadocië (Turkije)

Vanuit Istanbul kun je een lange reis per auto maken naar het prachtige Cappadocië. Het kost je een hele dag, maar het draagt wel bij een een klassiek Turkije rondreis omdat je onderweg het echte Turkse leven ziet. Je kunt hier ook vliegen, maar de rit is leuk en je kunt daarna zeker 2 tot 3 volledige dagen in Cappadocië doorbrengen. Als je in een andere wereld wilt stappen is deze enorme sprookjesachtige plek helemaal geschikt voor jou. Je vindt hier feeënschoorstenen, ondergrondse steden, wandelroutes en meer. En wat vooral bijzonder is dat je hier een ballonvaart kunt ervaren tussen tientallen andere lunchtballonnen wat een absoluut spectaculair uitzicht geeft. Kortom, een plek die je zeker gezien moet hebben als je gaat rondreizen in Turkije.

Antalya

Vanuit Cappadocië vervolg je je rondreis in Turkije door in zo’n 6 uur naar Antalya te rijden. De stad wordt ook wel de parel van de Mediterraanse zee genoemd en is zeker een paar dagen van je tijd waard. Je kunt er genieten van historische bezienswaardigheden, de zee en het strand en de vele restaurants en het uitgaansleven.

Cirali

Dit prachtige kleine strand is een geweldige tussenstop en ligt op zo’n 80 kilometer van Antalya. Onderweg naar het strand kun je stoppen bij de Phaselis-ruïnes. Op dit strand kun je zeker 1 of 2 dagen verblijven om helemaal te ontspannen en het massatoerisme te vermijden. Het ligt in een prachtige baai en heeft een aantal accommodaties en eetgelegenheden. Je kunt ook net buiten de stad naar de ruïnes van Olympos wandelen. Als je in de juiste tijd van het jaar (juni, juli, augustus) bent, is het strand van Cirali een broedstrand voor zeeschildpadden, wat ook iets spectaculairs is.

Oludeniz

Een stukje rondreis in West Turkije is nu aan de beurt. Deze plek bereik je vanuit Cirali in minder dan 4 uur. Zorg ervoor dat je onderweg vanuit Cirali een stop maakt bij de Myra-ruïnes. Ook is de rit langs de kust hier alleen al geweldig. Rijd in Oludeniz de Babadag-berg op, bezoek de Butterfly Valley en breng wat tijd door met relaxen op het strand in de lagune. Je kunt hier 3 tot 4 dagen doorbrengen.

Pamukkale

Je rondreis in Turkije gaat verder met Pamukkale. Een must-see als je aan het rondreizen bent in Turkije. Vanuit Olundeniz rijd je hier in zo’n 3 uur naar toe. Pamukkale is een natuurfenomeen waar je zo’n 2 dagen kunt verblijven. Breng een hele dag door met het verkennen van de geologische site, de hotsprings en de ruïnes. Alle heuvels en terrassen zijn compleet wit met prachtig helder blauw water tussenin. Er wordt al eeuwen gezegd dat het baden in dit water een helende werking heeft. Probeer het dus zeker zelf eens uit!

Izmir

Rondreizen in Turkije is niet compleet zonder Izmir. Ook dit is evenals Istanbul een erg grote stad, heerlijk gelegen aan de zee, maar heeft minder toerisme waardoor je meer kunt genieten van de Turkse cultuur midden tussen alle locals. Geniet hier van de historische monumenten, de zon en zee en de cultuur.

Istanbul

Vanuit Izmir voltooi je je rondreis in Noord Turkije door weer terug naar Istanbul te rijden. Je rijdt hier ongeveer 5 uur op.

Andere opties

Als je juist een rondreis door Oost Turkije wilt maken, een gebied dat hierboven niet is genoemd, heb je uiteraard ook verschillende opties. Een Oost Turkije rondreis is vooral voor degenen die van de natuur houden, aangezien dit hele gebied een groot nationaal park is. De lente en zomer zijn de beste tijd om hier rond te reizen, want in de bergen kan het snel koud worden en gaan sneeuwen. Een aantal plekken die je in het Oosten kunt bezoeken zijn Erzurum, Kackar Bergen, Kars, Ani en Lake Van.

Tips

  • De beste tijd om te reizen is in het voorjaar. Het is dan vaak al lekker warm, maar je vermijdt de vele toeristen in de zomer.
  • Chauffeurs in Turkije kunnen uit het niets komen. Soms proberen ze, om verkeer te vermijden, op de gekste plaatsen in te voegen. Houd je ogen dus goed op de weg.
  • Buiten de grote steden spreken de meeste mensen geen Engels. Zorg er dus voor dat je een aantal basiswoorden kent.
  • Vergeet niet dat je een visum nodig hebt als je gaat rondreizen in Turkije. Deze kun je heel eenvoudig online aanvragen. Je kunt eenvoudig een E-visum aanvragen die je direct tot je beschikking hebt.

Misschien komt Turkije niet als eerste bij je op als het om rondreizen gaat, maar dit fascinerende en prachtige land is zeker de moeite waard. Doe wat onderzoek over de verschillende plekken die je wilt zien en ga ontspannen op pad. Geniet van je rondreis!

Reageren