Mijn beklimming van de Mount Everest

Bergen heb ik altijd al fascinerend gevonden. Vroeger ging ik graag op vakantie naar Noorwegen, Oostenrijk, Zwitserland en Oostenrijk vanwege de hoge bergen. Twee jaar geleden nam ik een besluit dat mijn leven voorgoed zou veranderen: het beklimmen van de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest.

Mount Everest
Mount Everest

Het dak van de wereld

De Mount Everest is gelegen op de grens tussen Nepal en Tibet. De berg is bijna 9 kilometer hoog en maakt onderdeel uit van het Himalaya gebergte. Dit is een enorm berggebied dat zich uitstrekt over landen zoals Tibet, Nepal, Pakistan en India. Vanwege de hoogte van dit gebergte, wordt het ook wel ‘het dak van de wereld’ genoemd.

Intensieve voorbereiding

Uiteraard doe je een berg beklimmen niet zomaar. Ik heb daarom mijn baan opgezegd en ben een jaar fulltime intensief gaan trainen om mijn beklimming van de Mount Everest voor te bereiden. Zeker om de top te kunnen bereiken, moet je een ervaren en geoefend klimmer zijn. De Nieuw-Zeelander Edmund Hillary was de eerste die de top bereikte in 1953 en ik wilde dat graag evenaren.

De daadwerkelijke beklimming

Uiteindelijk was het zover en mocht ik vorig jaar daadwerkelijk met een aantal andere mensen de Mount Everest gaan beklimmen. Zoals in de voorbereiding al was gezegd, heb je vanaf 6.000 meter hoogte veel minder zuurstof. Daardoor is het een stuk lastiger om adem te halen. Toch heb ik de top weten te bereiken, zonder dat ik daarvoor een zuurstofapparaat nodig had. Dat maakt me stiekem best trots!

Een indrukwekkende ervaring

Het uitzicht dat ik vanaf de top heb gezien, is magnifiek en niet met een pen te beschrijven. Het is zo overweldigend, dat ik er haast weer ontroert door raak nu ik dit opschrijf. Mocht je de kans krijgen, grijp deze dan met beide handen vast. Niet eerder zul je zo’n indrukwekkende ervaring hebben meegemaakt, als de beklimming van de Mount Everest.

Uitzicht Mount Everst

Lees ook: Op de motor door Nepal

Reageren