Met deze tips maak jij je autorondreis nóg leuker

Autorondreizen hebben de laatste jaren enorm aan interesse gewonnen. De aantrekkingskracht zit hem in de grote mate van vrijheid die we ervaren wanneer we instappen en wegrijden, nieuwe bestemmingen en ervaringen tegemoet.

Het is een ware rijkdom om een land of gebied met de auto te doorkruisen en te verkennen, met zoveel tussenstops als we zelf willen. Reizen krijgt dankzij autovakanties echt een extra dimensie! Ga jij deze zomer ook een autorondreis maken of denk je er over na? Bekijk dan de volgende tips, om het meeste uit je ervaring te halen.

5 tips met de auto op vakantie in Frankrijk

1. Controleer je auto grondig

Ongeveer een week voordat je een (lange) autorondreis gaat maken, is het belangrijk om je voertuig grondig te checken op eventuele problemen. Laat een monteur de vloeistofniveaus, remmen, banden en al het andere dat problemen kan veroorzaken, controleren. Zorg ervoor dat je reservewiel helemaal is opgepompt en dat je onder andere startkabels en extra ruitenwisservloeistof bij de hand hebt.

Is je auto aan vervang toe maar heb je geen geld voor een nieuwe? Je kunt ook prima een gebruikte auto kopen, die van top tot teen is gecheckt en opgeknapt, maar stukken goedkoper is dan een nieuw exemplaar!

2. Maak je plannen nog niet al te concreet

We zijn het inmiddels gewend dat onze vakantieplannen door onze neus worden geboord vanwege onder andere de Corona-epidemie. Maar ook door andere zaken kan je autorondreis net even anders lopen dan je had bedacht.

Vertragingen zijn niet zeldzaam op de weg. En deze kunnen worden veroorzaakt door tal van onvoorziene situaties. Vooral als je grote afstanden rijdt is het lastig te peilen hoe je dag gaat verlopen en hoe laat je op bepaalde bestemmingen aankomt. Probeer, als het kan, dan ook niet alles van dag tot dag vast te leggen. Doe je dit wel, dan bestaat namelijk de kans dat je uiteindelijk veel extra geld kwijt bent (bijvoorbeeld aan hotels die niet meer geannuleerd kunnen worden).

3. Wijk af van de snelwegen

Tenzij je een specifieke bestemming en een strikt schema hebt, zou het doodzonde zijn om constant op de snelwegen te blijven rijden. Als je niet wat tijd in het binnenland doorbrengt, heb je een land namelijk niet écht gezien!

Soms zijn we geneigd om maar razendsnel van plek naar plek te reizen, omdat we staan te popelen om weer een nieuwe bestemming te verkennen. Maar als je de rit er naartoe ook als onderdeel van de pret gaat zien, zul je op plekken terecht komen waarvan je nooit had gedacht ze te zien.

In het menu van je navigatie kun je eenvoudig instellen dat je de grotere en snelwegen wilt vermijden. Je wordt dan (meestal) door prachtige binnenwegen geleid, die vaak verrassend veel in petto hebben. Je doet er dan wat langer over, maar dat is het zeker waard!

Lees ook: 5 zaken om mee te nemen als je met de auto op vakantie gaat.

4. Maak een taakverdeling

Sommige mensen zijn goed in het uitstippelen van een route, anderen in het maken van een picknick, het tijdig aankondigen van de lunch en noem het maar op. Als je een autorondreis gaat maken met meerdere personen, is het altijd handig om een soort van taakverdeling te maken.

Weet dus wie waar goed in is en verdeel de taken op een manier die alles efficiënter en leuker maakt. Misschien is er iemand bij je die het leuk vind om muziek of podcasts voor onderweg te downloaden, zorgt je partner voor speelgoed voor de kids in de auto etc. Er is genoeg te doen!

5. Zorg ervoor dat je documenten op orde en te vinden zijn

Als je reist zonder geldige documentatie van rijbewijs, registratie of verzekering, kun je snel in de problemen komen als je om welke reden dan ook wordt aangehouden. Dat lijkt logisch, maar vaak worden dit soort papieren letterlijk vergeten.

Verder wil je ervoor zorgen dat deze documenten snel te vinden zijn mocht je ze nodig hebben. Stop alle belangrijke papieren dan ook in één map en leg ze in het dashboardkastje. Dit geldt ook voor het informatieboekje van de auto zelf, waarin precies staat wat je moet doen als er iets onverwachts gebeurt. Denk aan het op peil brengen van de olie, het verwisselen van een band en meer.

Met deze tips in je broekzak kan er niets meer mis gaan. Jouw autorondreis wordt hoe dan ook een onvergetelijke ervaring!

Reageren