Met de auto op stedentrip: 4 aandachtspunten

Ga je met de auto op stedentrip? Eenmaal je de Nederlandse landsgrenzen oversteekt, zijn er een aantal zaken waaraan je moet denken. De autoverzekering is daar een eerste voorbeeld van, maar bovendien moet je toch ook goed opletten met je bagage en met de wettelijke regels in het buitenland. Vooral de volgende vier aandachtspunten zijn dan ook niet onbelangrijk.

Stedentrip Parijs

Controleer de autoverzekering

Bij een citytrip binnen de EU zal je autoverzekering altijd dekking bieden. Check altijd even je groene kaart om te controleren of je autoverzekering al dan niet dekking biedt. Ga je naar een land dat niet op die lijst staat? Dan moet je tijdelijk een autoverzekering voor dat land afsluiten. Ga daarbij steeds goed na wat al dan niet in je autoverzekering zit, want zelfs bij een aanvullende verzekering voor pechhulp is het buitenland vaak uitgesloten.

Een aanrader is de autoverzekering van FBTO. Bij FBTO stel je zelf je autoverzekering samen en vul je de basisverzekering aan met bijvoorbeeld een buitenlandse pechhulpmodule. Tip! Kies ook voor een aanvullende verzekering voor rechtsbijstand in het verkeer. Met die van FBTO ben je wereldwijd verzekerd en krijg je bijvoorbeeld hulp om je schade terug te krijgen.

Buitenlandse verkeerswetgeving nagaan

De verkeerswetgeving verschilt van land tot land. Gelukkig helpt je gps je met de snelheidslimieten. Maar toch is het ook belangrijk om te weten aan welke verplichtingen je moet voldoen. In veel Europese landen moet je caravan bijvoorbeeld een eigen groene kaart hebben, terwijl andere landen bijvoorbeeld een veiligheidsvestje, een gevarendriehoek of zelfs een alcoholtester verplichten. Loop niet tegen boetes aan en zorg dat je alles steeds netjes in je auto hebt liggen.

Stedentrip Stockholm

Let op met zware ladingen

Tijdens je citytrip neem je natuurlijk wel wat spulletjes mee. Dan is het belangrijk dat je je auto slim laadt. Zorg er in de eerste plaats voor dat je auto niet te zwaar geladen is. Voor een gezinswagen is een laadvermogen van vijfhonderd kilogram (inclusief passagiers) vaak het maximum, bij een stationwagen ligt dat meestal zo’n vijftig tot honderd kilogram hoger. Overschrijd die grens niet, want anders verliest je wagen grip en ga je sneller uit de bocht.

Gebruik je een bagagerek op het dak van je wagen? Dan is het opletten geblazen, omdat het de aerodynamische eigenschappen van je wagen aantast. Pas daarom altijd je snelheid aan. Leg bovendien nooit de zwaarste spullen op het dak, omdat het het evenwichtspunt van je wagen kan aanpassen. Leg ten slotte nooit (zware) spullen op de hoedenplank van jouw wagen, want bij een botsing kan je anders wel eens je gezicht verliezen.

Een reisverzekering is broodnodig

Eerder hadden we het al over het belang van een goede autoverzekering in het buitenland. Hetzelfde kunnen we zeggen over een reisverzekering. Tijdens je citytrip kan er immers veel misgaan. Een reisverzekering kan in dat geval bijvoorbeeld de schade vergoeden bij diefstal van je bagage. Je kan zo’n reisverzekering kortlopend afsluiten voor de duur van je vakantie. Weet wel dat er in zo’n reisverzekering vaak talloze uitsluitingen zijn voorzien, denk maar aan extreme sporten of ballonvluchten. Bij sommige verzekeraars kan je je daar wel aanvullend voor laten verzekeren. Bij de reisverzekering van FBTO voeg je bijvoorbeeld gewoon een module toe voor wintersport of onderwatersport, zodat je nog steeds optimaal verzekerd bent.

Beste reisverzekering 2021


 Dit is een samenwerking.

Reageren