Mekong Delta, Vietnam

Vietnam is de laatste tijd een steeds populairder land onder toeristen, en dat is niet voor niks. Dit prachtige Aziatische land heeft namelijk voor iedereen wat te bieden. Of je nu van cultuur, natuur, mooie stranden of heerlijk eten houdt, je zit in Vietnam altijd goed!

Eén plek in het bijzonder is meer dan de moeite waard om te bezoeken: de Mekong Delta. Dit gebied ligt in het Zuidwesten van het land en is een van de belangrijkste voedselbronnen voor Vietnam. De Mekong Delta bestaat uit een wirwar van riviertjes, drijvende markten, dorpjes op palen en rijstvelden. Het leven hier speelt zich voornamelijk af op het water.  In en rondom het gebied liggen verschillende mooie bezienswaardigheden. De Mekong Delta móet je gezien hebben tijdens je rondreis door Vietnam!

Vissersbootje op de Mekong Delta in Vietnam
Mekong Delta

Korte geschiedenis

De Mekong Delta was naar horen zeggen al lang vóór de prehistorie bewoond. Archeologische ontdekkingen tonen aan dat het gebied een belangrijk onderdeel was van het Funan Koningrijk, dat al in de eerste eeuw na Christus bezig was met handeldrijven over de rivier. De Delta speelde een belangrijke rol tijdens de regionale oorlog tegen de Franse bezetting, en jaren later opnieuw tijdens de oorlog in Vietnam. Na de onafhankelijkheid van Frankrijk maakte de Mekong Delta deel uit van Vietnam. In de jaren 70 werd er tevergeefs een poging gedaan door Cambodja, om de Delta af te pakken. Sinds 1986 hebben boeren in de Mekong Delta het gebied getransformeerd tot één van de grootste rijst exporteurs van de wereld.

Tegenwoordig

Nu is de Mekong Delta nog steeds één van de grootste inkomstenbronnen van Vietnam, het houdt de economie draaiende en brengt voor miljoenen mensen voedsel op de plank. Vele bezoekers uit alle landen reizen af naar deze bijzondere plek om met eigen ogen het dagelijkse leven te aanschouwen wat zich afspeelt op de rivier en in de aangrenzende dorpjes.

Kloppend hart van Vietnam

De Mekong Delta wordt terecht het kloppende hart, en de rijstkom van Vietnam genoemd. Dagelijks gaan vissers voor dag en dauw de rivieren op in hun bootjes vol met voedsel, om hun producten te verkopen. Anderen zijn aan het werken op de rijstvelden, viskwekerijen of fruit gaarden.

Tot op de dag van vandaag worden er in de Mekong Delta nog steeds nieuwe diersoorten ontdekt en er leven tal van bijzondere plant en boomsoorten vanwege de vruchtbare gronden. De Mekong Delta is op en top cultuur, en straalt dit van alle kanten uit. Een heerlijke ongestructureerde chaos die je móet hebben meegemaakt.

Praktische informatie Mekong Delta

Vietnamezen verkopen hun eten vanuit vissersbootjes op de Mekong Delta
Bootjes in de Mekong Delta

Mekong Delta tours

De handigste manier om de Mekond Delta te verkennen is middels een tours. Op deze manier zul je alle bijzondere en belangrijke plekken in het gebied bezoeken, en weet je zeker dat je alle informatie te horen krijgt die nodig is. Je boekt eenvoudig je tour naar de Mekong Delta via een toeristenbureau in bijvoorbeeld Ho Chi Minh City, of vanuit een andere plek in Vietnam. Ook kun je in je hotel of hostel vaak een tour boeken en via het internet.

Er worden dagtours en meerdaagse tours aangeboden naar de Mekong Delta, waarbij je vaak meerdere plekken gaat bezichtigen. Zo heb je bijvoorbeeld een tour die je naar de beroemde “floating market” brengt, naar verschillende dorpjes rondom de Mekong Delta en naar kokoseiland, waar je met eigen ogen kunt zien hoe kokossnoepjes worden gemaakt. Proeven mag ook natuurlijk!

Boek een van deze geweldige tours naar de Mekong Delta

Wanneer de tour meerdere dagen duurt zal de overnachting in een comfortabel hotel zijn inbegrepen. Lunch en diner is meestal ook inclusief. Neem alleen wat te drinken mee een goed humeur, voor de rest wordt gezorgd! Vaak wordt je met een busje opgehaald bij je hotel, en daar ook weer netjes afgezet aan het einde van de tour.

Zelf op pad

Heb je geen zin om een tour te boeken en wil je de Delta graag op eigen houtje gaan verkennen? Dat kan natuurlijk ook. Bedenk je dan wel dat je wellicht belangrijke informatie zult missen, en plekken waar je alleen met een gids kunt komen niet zult zien.

Je kunt het beste vanuit Ho Chi Minh naar de Mekong Delta reizen, namelijk naar My Tho. Van hieruit in je gemakkelijk per boot verder reizen naar verschillende dorpjes en andere plekken rondom de Delta. De rit naar My Tho duurt ongeveer 2 uur en vertrekt vanuit het centrale busstation in Ho Chi Minh. Wanneer je besluit om te overnachten ergens in de Mekong Delta, zorg er dan voor dat je je accommodatie ruim op tijd boekt! Het is namelijk een populaire plek onder toeristen en het zou zonde zijn om geen slaapplek meer te kunnen bemachtigen.

Leuke bezienswaardigheden in de Mekong Delta, Vietnam

De prachtige Vinh Trang Pagoda in de Mekong Delta, Vietnam
Vinh Trang Pagoda

Wil je graag de Mekong Delta zelfstandig bezoeken maar weet je niet waar je moet beginnen? Bekijk dan de volgende Mekong Delta tips en maak het een bezoek om nooit te vergeten!

Can Tho

Gezellig stadje met veel leuke bars, restaurants, winkeltjes en een mooie boulevard aan het water waar je kunt genieten van een prachtig uitzicht.

Cai Rang drijvende markt

Dit is de bekendste drijvende markt van de Mekong Delta. Hier kun je het echte handelsleven aanschouwen zoals het al eeuwenlang wordt gedaan op de Mekong rivier.

Vinh Trang Pagoda

Deze prachtig grote pagoda is gebouwd in verschillende stijlen en een ware lust voor het oog. Je kunt de pagoda van binnenuit verkennen maar ook wandelen door de mooie tuinen er omheen

Cai Be fruitgaard

Dit is een van de grootste fruitgaarden van de Mekong Delta en je kunt hier vele soorten exotisch fruit vinden en proeven.

Tra Su mangrove

Deze mangrove is ruim 7500 hectare groot en leent zich perfect voor een boottocht, waarbij je verschillende dieren kunt spotten en kunt genieten van alle rust om je heen. Maak hier bijvoorbeeld een onvergetelijke cruise over de Mekong Delta.

Sam Mountain

Beklim deze berg en neem een moment rust om het prachtige uitzicht in je op te nemen wat je hebt vanaf de top. Kleine dorpjes, de Mekong rivier met zijn vertakkingen, uitgestrekte rijstvelden en groene heuvels.

Al met al genoeg redenen om een tussenstop te maken in de Mekong Delta tijdens je bezoek aan Vietnam!

Reageren