Meest geschikte Europese landen voor een wandelvakantie in de herfst

Eigenlijk is de herfst het mooie seizoen wat we kennen in het noordelijk halfrond. De natuur laat zich dan zien in al haar kleuren en dat is een spektakel op zich. Het is niet voor niets dat er toerisme bestaat voor ‘Indian Summer’ in het noordoosten van de Verenigde Staten. Maar ook in Europa zijn er tal van bestemmingen waar je een prachtige wandelvakantie kunt houden in de herfst. We zetten er een aantal op een rijtje voor je ter inspiratie.

Duitsland: het Zwarte Woud

Duitsland is een groot land, dus het is niet verrassend dat je ergens in het land wel een mooie wandelvakantie in de herfst kunt houden. Maar misschien het wel het meest geschikte gebied van het hele land is het uitgestrekte Zwarte Woud, dat niet eens zo ver van Nederland vandaan is. Het is een prachtige plek voor natuurliefhebbers waar je volop kunt genieten van herfstkleuren én de dennenlucht van naaldbomen kunt opsnuiven. Ook is het een heuvelachtig gebied, waardoor er voldoende uitdaging in het wandelen zit. Goede outdoor wandelschoenen kopen van tevoren kan dus geen kwaad.

Spanje: rondom Valencia

Ben je bereid wat verder te reizen voor je wandelvakantie? Dan kun je ook in Spanje prachtige wandelingen maken. We lichten in het bijzonder het gebied rondom Valencia uit. Niet alleen heb je daar een mooie, vitale stad om doorheen te wandelen, maar het buitengebied is vooral ook erg mooi. Wandelen door piepkleine dorpjes tussen roodbruin kalksteen. Geniet van de groene dennen en bomen met olijven en amandelen om je heen. Het is een bergachtig landschap, dus zit er zeker ook uitdaging in. En wat misschien wel het allerfijnst is, is dat het ook in oktober nog gewoon lekker 20 graden is.

België: de Ardennen

De Ardennen

Als je niet te ver van huis wilt, bieden de Belgische Ardennen een uitstekende bestemming voor een mooie en actieve wandelvakantie in de herfst. Glooiende landschappen met weilanden wisselen bosgebieden af. Riviertjes met helder water kletteren door de regio en bieden de mogelijkheid om het wandelen af te wisselen met bijvoorbeeld kajakken. Natuurlijk vind je in de regio ook mooie Waalse stadjes die je aan kunt doen. Ook zijn er verschillende grotten die je kunt bezoeken en waar het wat uitdagender wandelen is.

Montenegro: klein, maar een en al natuurschoon

Montenegro is een relatief klein en tamelijk onbekend land in Europa. Het ligt ten zuiden van Kroatië en staat bekend als één van de grote parels van ons continent wat betreft natuurschoon. Het land kent vele nationale parken en kleine, overzichtelijke natuurgebieden waar het prima wandelen is. Je kunt er klauteren op spectaculaire bergen tot wel 2.600 meter hoogte, dus een goede conditie is wel belangrijk. Door de zuidelijke ligging is de kans op lekker weer ook gunstig. Je kunt er ook nog eens strandwandelingen maken, prachtige baaien zien en mooie historische stadjes als Kotor zien in de herfst nadat de meeste toeristen al verdwenen zijn.

Frankrijk: de Pyreneeën

Ook Frankrijk is natuurlijk een enorm land dat zeker ook niet op dit lijstje mag ontbreken. Er zijn natuurlijk heel veel gebieden waar je mooie herfstwandelingen kunt maken, maar we lichten in het bijzonder de Franse Pyreneeën uit. Dat is een wat ondergewaardeerd gebied waar je juist volop kunt genieten van herfstkleuren en ander natuurschoon. Ook biedt het bergachtige gebied natuurlijk uitdaging en afwisseling. Wandel bijvoorbeeld in de Cirque de Lescun op een uitdagende route tussen hoge bergpieken met kleurrijke bossen naar het hooggelegen bergmeer Lac de Lhurs. Overnacht in authentiek Franse dorpjes die nog niet overlopen zijn door toeristen. Ter plekke in Zuid-Frankrijk kun je natuurlijk ook nog eens genieten van de Franse keuken en de lokale wijnen.

Tsjechië: de Bohemen

Voor een goedkope vakantie vol herfstkleuren kun je ook naar de Tsjechische Bohemen. Dit heuvelrijke gebied is bezaaid met bossen en boerenland en wordt doorkruist door verschillende rivieren. Het is een gebied met een rijke historie, waardoor het vol staat met veel middeleeuwse en barokke gebouwen en kastelen. Bezoek zeker ook de mooie historische steden Kutná Hora en Hradec Králové.

Genoeg mooie plekken dus in Europa waar je een prachtige herfstwandelingen kunt maken. Vergeet daarbij uiteraard niet dat je ook in Nederland, bijvoorbeeld op de Veluwe, goed terechtkunt als je wat dichter bij huis wilt blijven!

Reageren