Dit zijn de meest bijzondere meren van Nederland

In deze bijzondere tijd gaan veel Nederlanders op vakantie in eigen land of verkennen Nederland tijdens dag uitstapjes. Misschien zou je eigenlijk aan het Italiaanse Gardameer hebben gelegen, het meer van Annecy hebben verkend of in een bootje op Lago Atitlan in Guatemala hebben gedobberd. Stuk voor stuk heerlijke en exotische bestemmingen…

Nederlandse windmolen voor het kanaal met afgemeerde motorboten op jachthaven gelegen in traditioneel dorp in Nederland. Geschoten in Kinderdijk tijdens Golden Hour.
Klein meer in Nederland, bij Kinderdijk

Maar niet getreurd; Nederland telt ook veel prachtige meren. Je hoeft hier zelfs niet lang naar te zoeken; bijna al onze provincies zijn gezegend met minstens één of meerdere mooie exemplaren. En wat is er fijner dan een heerlijke vakantie in eigen land aan het water? Hieronder vind je een overzicht van de mooiste meren van Nederland dat Holidu, de zoekmachine voor vakantiehuizen, heeft samengesteld gebaseerd op de beste reviews van Google:

Het Reindersmeer – Limburg

Het natuurrijke Reindersmeer in Limburg, Nederland. Houten hekje op de voorgrond, daarachter prachtig blauw meer met omliggende bossen.
Het natuurrijke Reindersmeer in Limburg

Score: 4,8 van de 5 sterren

Dit prachtige meer bevindt zich in het Nationaal Park Maasduinen, In noord Limburg. Het park is zelf al een lust voor het oog met zijn gevarieerde natuur waar je eindeloos kunt wandelen en fietsen. Het Reindersmeer is niet bedoeld voor recreatie, maar des te meer om even helemaal tot rust te komen en te ontspannen in een oogverblindende omgeving.

Het Vogelmeer – Noord-Holland

Het Vogelmeer in Nationaal Park Zuid-Kennemerland, Nederland.
Het Vogelmeer in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Score: 4,8 van de 5 sterren

Ook dit meer ligt in een van de vele Nationale Parken die Nederland telt, namelijk het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Dit park hoort bij de gemeente Bloemendaal en het Vogelmeer is zijn grote trots. Het is de grootste van de verschillende meertjes die het park telt en je kunt hier heerlijk fietsen, wandelen en vogels spotten vanuit de uitkijktoren.

De Vinkeveense Plassen – Utrecht

Luchtpanorama vanaf de Vinkeveense plassen in Nederland.
Luchtfoto van de prachtige Vinkeveense Plassen

Score: 4,7 van de 5 sterren

De Vinkeveense Plassen bestaan (de naam zegt het al), uit meerdere “plassen” oftewel meertjes bij elkaar. Ze bieden volop mogelijkheden op het gebied van recreatie en natuur. De plassen worden gekenmerkt door akkers en twaalf zandeilanden. Je kunt hier heerlijk varen over het water in een motorbootje, kano of fluisterboot (er zijn verschillende vaarroutes uitgestippeld). Maar ook wandelen en fietsen behoren natuurlijk tot de mogelijkheden. De Vinkeveense Plassen lenen zich uitstekend voor een weekendje weg. Mocht je een weekend of wat langer willen blijven kan je natuurlijk altijd een vakantiehuisje huren in de buurt. 

De Bijland – Gelderland

De Bijland

Score:  4,7 van de 5 sterren

Dit kleine meer behoort tot een dagrecreatiegebied in de mooie Achterhoek en heeft een open verbinding met de rivier de Rijn. Deze mooie waterplas bezit een eigen strand, ligweiden, speelvoorzieningen, toiletten, buitendouches, een jachthaven, een kampeerterrein en tal van sportmogelijkheden. Vanuit het meer starten bovendien verschillende wandelroutes en er ligt zelfs een uitgestippelde skeelerroute. Maar lekker relaxen op je handdoek is natuurlijk ook een optie!

De Westeinderplassen – Noord-Holland

Westeindeplassen

Score: 4,7 van de 5 sterren

De Westeinderplassen zijn onderdeel van een groot en uniek watersportgebied genaamd het Hollands-Utrechtse merengebied. Er liggen hier veel jachthavens, restaurants en zelfs een Surfeiland in de baai. In dit veelzijdige recreatiegebied in de Randstad kun je helemaal tot rust komen. Laat je bovendien verrassen door het prachtige natuurgebied rondom de plassen.

Het Heegermeer – Friesland

Het Heegermeer

Score: 4,7 van de 5 sterren

Het bijzondere Heegermeer is samen met de meren Fluessen en de Morra door een gletsjer in de ondergrond uitgeslepen. In feite zou je het dus een gletsjerdal kunnen noemen! In het meer bevinden zich kleine eilandjes waar je naartoe kunt varen en kunt genieten van optimale rust. Omdat het Heegermeer is verbonden met alle vaarwegen in Friesland, heeft het meerdere jachthavens en biedt het tal van watersportmogelijkheden.

Het Veerse meer – Zeeland

Het mooie Veerse meer tijdens zonondergang, Nederland, Zeeland.
Het mooie Veerse meer tijdens zonondergang

Score: 4,6 van de 5 sterren

Dit prachtige kunstmatige meer ligt in de provincie Zeeland en is populair onder zowel locals als toeristen. En het is niet moeilijk om te begrijpen waarom! Het is namelijk een walhalla voor watersport en natuurliefhebbers. Je vindt er zelfs een aantal goede duikplekken. Daarnaast liggen er tal van charmante dorpjes langs meer, zoals het middeleeuwse Veere. De perfecte bestemming voor een afwisselende vakantie in eigen land.

De Kralingse Plas – Zuid-Holland

De Kralingse Plas in Rotterdam met zijn oude windmolen, Nederland.
De Kralingse Plas in Rotterdam met zijn oude windmolen

Score: 4,6 van de 5 sterren

Midden in het hart van Rotterdam ligt de mooie Kralingse Plas; een meer wat vooral word gebruikt voor recreatie zoals zeilen, kanoën, zwemmen en peddleboarden. Er ligt een prachtig strand aan het meer waar je lekker kunt zonnen of picknicken en rondom bevinden zich een aantal knusse horeca gelegenheden. Bovendien kun je heerlijk wandelen in het aangrenzende Kralingse bos en mag je op de meeste plekken barbecueën. Perfect om even aan de drukte van de stad te ontsnappen.

Het Sneekermeer – Friesland

Mooie blauwe lucht boven het Sneekermeer, Friesland, Nederland.
Het Sneekermeer op een zomerse dag

Score: 4,6 van de 5 sterren

Het idyllische Sneekermeer staat vooral bekend vanwege zijn populaire “Sneekweek”; het grootste binnenwater evenement van Europa. Bovendien is het pittoreske stadje Sneek dé watersport hoofdstad van het land. Dit meer zou dus door geen één watersportliefhebber mogen worden overgeslagen!

Lees ook: dit zijn de mooiste meren in Europa.

Het Wed – Noord-Holland

Meer in de duinen, Nederland.  (Bloemendaal)
Duinmeer ‘t Wed bij Bloemendaal

Score: 4,6 van de 5 sterren

Duinmeer ’t Wed nabij Bloemendaal heeft een uitgestrekt strand en is het perfecte zwemmeer (sommigen zeggen dat dit het schoonste meer van Nederland is). Dit kleine, maar mooie meertje behoort tot Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Zwemmen is er mogelijk van begin mei tot en met eind september. In de periode daarna is het heerlijk om hier te komen wandelen en te genieten van de mooie natuur.

En we gaan nog even door…

Tot zover alvast de top 10 van de mooiste meren van Nederland volgens de Google reviews. Maar ook de Oosterplas, Fluessen, de Asseltse Plassen, het Buurser Meertje, Quackjeswater, de Leersumse Plassen, het Braassemermeer, het IJsselmeer, het Veluwemeer en Bussloo worden als top plekken ervaren. Stuk voor stuk prachtige meren in mooie natuurlandschappen, waar je even aan de drukte van het alledaagse leven kunt ontsnappen.

Welke meren zou jij graag willen bezoeken? Maak een lijstje van jou favorieten en ontdek ze allemaal tijdens dagjes of weekendjes weg in eigen land!

Reageren