Top 10 meest artistieke steden van de wereld

Marmeren sculpturen, Renaissance-schilderijen en urban street art. ‘s Werelds meest artistieke steden kennen geen grenzen als het gaat om creatie. Of je nu houdt van klassieke Europese kunst of moderne stukken, deze steden weten absoluut hoe je kunstliefhebbers van over de hele wereld kunt aantrekken! Voor degenen die op zoek zijn naar een met musea gevuld uitje, is deze lijst met artistieke steden over de hele wereld een goed begin:

New Orleans, Verenigde Staten

Pubs en bars met neonverlichting in de French Quarter, New Orleans USA.
New Orleans, Verenigde Staten

Deze stad ademt simpelweg kunst uit. Verschillende kunstfestivals trekken tienduizenden bezoekers naar de stad. Stadsgebouwen tonen een breed scala aan openbare kunst, en kunstzinnige buurten zoals de Marigny en het Bywater trekken jonge kunstenaars die hun werk aan de wereld willen tonen.

Highlights

Bezoek de Frenchmen Art Market of de Piety Street Market voor de mooiste werken van lokale kunstenaars, juweliers, ontwerpers, vintage verzamelaars en meer. Of bekijk The Avant Garden, waar opkomend talent in de stad wordt vertegenwoordigd. Ontdek ook de opmerkelijke galerijen zoals 39 Congress en de Antenna Gallery, en bezoek het Backstreet Cultural Museum in de Treme. De hele stad straalt kunst en muziek uit, en je zult niet weten waar je moet beginnen!

Wenen, Oostenrijk

Luchtfoto van Wenen, Oostenrijk. Veel gekleurde gebouwen, mensen die door de straten lopen en mist in de achtergrond.
Wenen, Oostenrijk

Deze mooie stad is ongetwijfeld een van Europa’s belangrijkste kunstbestemmingen. Dit is grotendeels te wijten aan meer dan 600 jaar Habsburgse heerschappij, gedurende welke tijd de koninklijke familie een prachtige kunstverzameling verzamelde die nu in musea van de stad te zien is. 

Een bezoek aan het Kunsthistorisches Museum laat je genieten van stukken van Europa’s meest beroemde kunstenaars door de tijd heen, samen met werken uit Egypte, Griekenland en daarbuiten. Wenen bruist van de kunst, dus je kunt je ogen uitkijken!

Lees ook: De mooiste bezienswaardigheden van Wenen

Florence, Italië

Duomo van Florence. Basilica di Santa Maria de Fiore (Basiliek van de Heilige Maria van de Bloem) in Florence, Italië. Florence Duomo is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Florence.
Florence, Italië

Terwijl Rome het Vaticaan museum heeft, heeft Florence met haar uitgebreide collectie aan beroemde kunstwerken ook zeker een belangrijke plek in de kunstwereld. Loop door de galerijen van een van de oudste musea ter wereld: het Uffizi. Bekijk hier van dichtbij Botticelli’s “De geboorte van Venus”, evenals stukken van andere Italiaanse grootheden, terwijl je af en toe uitzicht hebt op de passerende rivier de Arno.

Laat ook de Galleria dell ’Accademia niet voorbijgaan, waar je het sculpturale genie van Michelangelo kunt bewonderen via zijn enorme marmeren creatie, David. Er staan wel altijd lange rijen bij voor deze musea, houd daar dus rekening mee bij het plannen van je dag, of boek van te voren een kaartje of tour.

Santa Fe, Verenigde Staten

Santa Fe, New Mexico, USA skyline van de binnenstad in de schemering.
Santa Fe, Verenigde Staten

Opkomende kunstenaars uit het hele land gaan op pelgrimstocht naar Santa Fe. Niet alleen om hun werk te laten zien aan een gemeenschap van kunstenaars, maar ook om te leren van ambachtslieden die decennia lang hun ambacht hebben verfijnd. Variërend van impressionistische schilderijen en turquoise sieraden, heeft Santa Fe alles in huis om tot een fantastische artistieke stad te behoren.

De stad heeft meer dan 100 galerijen zoals de Michael Henington Fine Art Gallery, en de de Chiaroscuro Contemporary Art Gallery (met inheemse Amerikaanse en Aboriginal kunst).

Valencia, Spanje

Luchtfoto van Valencia, Spanje bij zonsondergang. Goud, oranje lucht, groot plein in het midden.
Valencia, Spanje

Valencia een geweldige stad als je op zoek bent naar kunst. De op twee na grootste stad van Spanje ontpopt zich op vele fronten als een creatief centrum met een fantasierijke smaak. De Stad van Kunsten en Wetenschappen is van buitenaf een prachtig gebouw om te zien, en je kunt er heerlijk op een bankje neerploffen om van het uitzicht te genieten voor je naar binnen gaat. Bezoek hier het Hemisfèric, het Wetenschapsmuseum en het Oceanogràfic. Koop van te voren wel kaartjes om lange wachtrijen te vermijden!

In april komt de creativiteit nog meer tot leven op straat, met enorme sculpturen, oftewel “fallas”. Vaak brengen ze een politieke boodschap over en de kleurrijke structuren branden aan het einde van de week af, wat leidt tot een super groot feest. 

Rome, Italië

Sint-Pietersplein in in het Vaticaan en luchtfoto van Rome.
Rome, Italië

Uiteraard staat er nog een stad in Italië in de top 10. Alleen al door het Vaticaan Museum verdient Rome zijn plaats op elke artistieke lijst. Met ontzettend grote galerijen trekt het museum miljoenen toeristen per jaar.

Onder de grote collectie renaissancekunst zullen bezoekers worden aangetrokken door een van ‘s werelds beroemdste meesterwerken: de fresco’s van Michelangelo in de Sixtijnse Kapel. Naast het Vaticaan ademt Rome sowieso kunst uit, alleen al vanwege alle oude gebouwen en straten. De hele stad lijkt wel een openluchtmuseum!

Lees ook: De top 10 mooiste pleinen in Rome

São Paulo, Brazilië

Octavio Frias de Oliveira brug in Sao Paulo Brazilië Zuid-Amerika.
São Paulo, Brazilië

Deze stad is misschien wat minder bekend, maar de uitgestrekte megalopolis van Brazilië, São Paulo, is de kunsthoofdstad van Latijns-Amerika.

Naast de prachtige Biënnale São Paulo (‘s werelds tweede oudste tentoonstelling na Venetië), is de stad ook de thuisbasis van het Museu de Arte Moderna. Hier kunnen bezoekers moderne en hedendaagse Braziliaanse kunst bewonderen, en een tuin met 30 uitstekende sculpturale werken ontdekken. Daarnaast zijn er talloze musea en sculpturen te vinden in deze bruisende stad.  

Singapore

Luchtfoto van Singapore zakenwijk en stad bij schemering in Singapore, Azië.
Singapore, Zuidoost Azië

Stadstaat Singapore is misschien beter bekend als een van ‘s werelds belangrijkste financiële centra. Daarentegen is de kunstscene ook behoorlijk indrukwekkend! Zo vind je er het Institute of Contemporary Arts, het Singapore Art Museum en de National Gallery Singapore. Hier wordt de grootste collectie Zuidoost-Aziatische kunst ter wereld tentoongesteld!

Daarnaast zit de stad bomvol met andere interessante musea. Maar het is ook een optie om gewoon door de straten te wandelen en de prachtige openbare sculpturen te bekijken. Die loop je overal in de stad tegen het lijf!

New York City, Verenigde Staten

Luchtfoto van de skyline van Manhattan bij zonsondergang, New York City.
New York City, Verenigde Staten

Het Empire State Building, het Vrijheidsbeeld, het Guggenheim, het Metropolitan Museum of Art; er is gewoon teveel om alles op te noemen. Het Solomon R. Guggenheim Museum maakt indruk van zowel de binnenkant als de buitenkant, met zijn cilindrische buitenkant en het met modern gevulde interieur. En natuurlijk biedt het een enorme verzameling kunst uit alle tijdperken. Nog steeds niet tevreden? Ga dan naar de MoMA, of kies uit de vele andere musea die het centrum van New York City je biedt.

Parijs, Frankrijk

Eiffeltoren bij zonsondergang in Parijs, Frankrijk. Romantische reisachtergrond.
Parijs, Frankrijk

Met meer dan 1000 kunstgalerijen verspreid over de stad, is Parijs een mekka voor kunstliefhebbers. Bezoek bijvoorbeeld de bekende kunstmusea zoals het Louvre; een must-do op de bucketlist van elke kunstliefhebber. Of ga voor de nieuwkomers zoals La Maison Rouge en de Modus Art Gallery. Daarnaast kun je heerlijk in Montmartre rondstruinen of er op je gemak neerstrijken om verschillende kunstenaars aan het werk te zien. In deze stad vind je op bijna elke hoek wel een museum of kunstenaarswijk. Het volgen van je neus is al genoeg!

Van wat voor kunst je ook houdt, er is altijd wel een stad te vinden die aan je wensen voldoet. Blijf je wat dichter bij huis, dan is een weekendje weg een goede optie. Wil je liever naar de Verenigde Staten of Zuid Amerika, dan kun je een van de vele kunststeden op je rondreis aandoen. Genoeg keuze dus in het aanbod van steden met de meest prachtige kunstwerken!

Reageren