Medina van Marrakech: grootse wirwar

Kleurrijke chaos

Dompel jezelf onder in de oranjerode straten van de Medina van Marrakech, dé plek om de authentieke Arabische cultuur op te snuiven. Marrakech is één van de 12 Marokkaanse steden die nog een Medina heeft, een oud stadscentrum met een wirwar aan steegjes, dicht opeenstaande woningen, rumoerige winkeltjes en historische gebouwen. De Medina mag dan al meer dan tien eeuwen oud zijn, ook vandaag is het nog het commerciële en historische centrum van Marrakech. In de overweldigende kakafonie van kleuren en geuren van de Medina, UNESCO werelderfgoed lijst en nummer 1 bezienswaardigheid in Marrakech, ga je op in het echte Marokko.

Vernuftige verdediging

Verbeeld je het Marokko van de 9de eeuw. De Arabieren zijn heer en meester en verdedigen de stad met zware stadsmuren, de kasba. Binnen de omwalling worden huizen en paleizen dicht opeen gezet, zodat een nauw netwerk van straatjes ontstaat. Bewoners vinden zonder omwegen hun weg in deze doolhof, maar binnendringende vijanden zijn in geen tijd hopeloos verloren. De combinatie van dikke muren en een chaotisch stadsplan blijkt een sterke verdedigingstactiek te zijn. De strategie van de Medina, Arabisch voor stad, wordt ook toegepast in andere Noord-Afrikaanse landen, van Tunesië tot Libië. Een bezoek aan de Medina van Marrakech geeft je dan ook een mooi inzicht van de Arabische inventiviteit.

De Medina vandaag

Duizenden winkeltjes, verborgen paleizen en historische bezienswaardigheden, de Medina bruist van het leven. In de soeks, openbare markten, proberen honderden verkopers toeristen te verleiden. Kleurrijke en geurige specerijen worden uitgestald in grote jutezakken, aan de kant hangen handgeweven tapijten. Hoe verder je de Medina induikt, hoe meer divers de markten worden. De Medina van Marrakech vandaag is dan ook vooral een commercieel centrum, hoewel in de straatjes ook grootse paleizen te vinden zijn, geliefd omwille van de verkoeling die ze bieden op het heetste punt van de dag.

Een dagje in de Medina

Begin je dag met een koffie, en neem het chaotische verkeer van voetgangers, brommers en ezels met karren in je op. Ga dan vooral ook zelf (ver)dwalen in de Medina. Struin door de soeks waar handelaars hun kleurrijke verkoopwaar uitstallen, van tapijten en dekens tot kruiden, magische drankjes en kafta’s. Ontsnap daarna de middagdrukte in het Dar Menebhi paleis, waar je je vergaapt aan de rijke Arabische kunst of op adem komt in de stille patio. Zet je tocht verder naar de Djeema el Fna, een historisch plein ten zuiden van de Medina, en een absolute must om je bezoek aan Marrakech af te sluiten.

Praktische informatie

  • Neem een stadsplan mee om niet hopeloos te verdwalen.
  • Lokale gidsen brengen je tegen een kleine vergoeding naar bezienswaardigheden.
  • Toon geen interesse in koopwaar als je niets wil kopen.
  • Afdingen is een populaire bezigheid in de soeks, maar toon wederzijds respect.
  • Let op voor zakkenrollers

Reageren